Prijavi se i osvoji nagradu u nagradnom natječaju

Vježbanje vas čini sretnijima od novca - potvrdila studija s Yalea i Oxforda! Slažete li se?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znanstvenici s dva sveučilišta, Yalea i Oxforda u zajednički provedenoj studiji u kojoj je sudjelovalo 1,2 milijuna ljudi, potvrdili su da je vježbanje puno važnije za vaše mentalno zdravlje nego što je to vaš ekonomski status. Znanstvenici su otkrili da osobe koje redovno vježbaju prosječno 18 dana u godini nisu baš najbolje raspoložene, dok je to kod ne-vježbača puno češće, čak 35 dana u godini oni su neraspoloženi.

Također, znanstvenici su potvrdili da određeni sporovi, pogotovo timski koji uz sportsku aktivnost imaju i društvenu komponentu imaju značajno veći pozitivan učinak na mentalno zdravlje od pojedinačnih sportova. No, ovdje se izdvajaju bicikliranje, aerobik i fitness koji nisu timski sportovi, ali imaju jednako visok pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje kao timske aktivnosti.

sport

Ispitivanje na 1,2 milijuna ispitanika

Jasno je da redovna fizička aktivnost ima niz prednosti za mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, no znanstvenici s Yalea i Oxforda su u studiji objavljenoj u The Lancetu, potvrdili da fizička aktivnost ima veći pozitivan učinak na mentalno zdravlje i raspoloženje od niza drugih faktora.

Znanstvenici su ispitanike pitali sljedeće pitanje: „Koliko ste se puta, u posljednjih 30 dana, osjećali mentalno loše radi stresa, depresije ili emocionalnih problema?“ Također, ispitanici su imali pitanja vezana uz zaradu i fizičku aktivnost: mogli su izabrati među 75 ponuđenih aktivnosti, od brige za djecu, košnje travnjaka ili kućanskih poslova, do dizanja utega, vožnje bicikla ili trčanja.

Kako stoji u rezultatima studije, neaktivne osobe su se 35 dana u godini osjećale psihički loše, dok su aktivne imale 18 takvih dana. Dodatno, fizički aktivne osobe su se osjećale jednako dobro kao osobe koje zarade 25 tisuća dolara godišnje više od njih.

Dakle, morate puno više zarađivati godišnje, da bi vam novac donio isti osjećaj zadovoljstva kao što vam to čini fizička aktivnost, bilo koje vrste.

sport

Više aktivnosti ne donosi više sreće

No, krivo je pomisliti da će osoba što više bude vježbala biti sretnija. Naime, studija je pokazala da idealnu razinu sreće čovjeku omogućava 3-5 aktivnosti tjedno u trajanju 30-60 minuta. Sve više od toga pokazuje negativne rezultate: oni s više treninga i aktivnosti su bilježili više dana u kojima su neraspoloženi i mentalno umorni.

Reference:

  1. Chekrous SR, Gueorguieva R, Zheutlin AB, Paulus M, Krumholz HM, Krystal JH i sur. Association between physical exercise and mental health in 1·2 million individuals in the USA between 2011 and 2015: a cross-sectional study. The Lancet Psychiatry. Volume 5, Issue 9, P739-746. 2018.

Objavljeno 27.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!