VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Prakticirajte kućnu tjelovježbu !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Muči vas stara priča – prezaposleni ste pa nemate vremena za odlaske u dvoranu odnosno teretanu, a kod kuće se teško motivirati za solo vježbanje. Osim toga, ni prostor koji zauzimaju razne sprave nije lako naći u standardno malim i natrpanim stanovima.

sobni bicikl - kućna tjelovježbaCijena sprava također nije sitnica, ali je dugoročno prednost, jer ćete vježbanjem kod kuće uštedjeti mjesečnu cijenu dvorane i trenera. Ipak, odlazak u dvoranu uključuje druženje i cugu poslije treninga pa predstavlja i psihičko opuštanje. No sve ovo je OK ako imate vremena, a predstavlja dodatni stres ako vas kod kuće čeka tona neobavljenog posla ili ako poslije treninga do 2 u noći nadoknađujete vrijeme izgubljeno treningom.

Ne živite li sami, s ukućanima treba unaprijed dogovoriti da ste u vrijeme vježbanja nedostupni svima njima – svi se trebaju ponašati kao da niste kod kuće.

Ako ste ranije išli u teretanu i na druge aktivnosti, vjerojatno puno znate o zagrijavanju, pravilnom disanju i količini opterećenja koja odgovara vašoj trenutnoj kondiciji i zdravlju.

Ali, ako ste godinama glumili 'couch potato' i sad biste odjednom vježbali, prvo treba odabrati vrstu vježbanja i mjesec, dva vježbati u grupi, pod nadzorom profesionalnog trenera. Imate li viška love, treneri dolaze i kući - brzo ćete sve naučiti, a trener će izraditi program prilagođen vašoj dobi, sklonostima i potrebama.

Pojam kućne gimnastike najčešće je vezan uz sobni bicikl, suho veslo, trake za trčanje, bench u raznim izvedbama, utege, platformu za step-aerobik, podlogu za slide i sl. “Čarobne” sprave iz TV prodaje koje obećavaju vitku liniju bez pol muke uglavnom ne preporučujemo.

Pri donošenju odluke o vrsti vježbanja i spravi / spravama koje ćete kupiti, osim općeg zdravstvenog stanja i eventualnih liječničkih uputa i ograničenja, važno je znati što želite postići vježbanjem (povećati mišićnu masu, smršavjeti, podići kondiciju, riješiti se stresa ili nešto peto).

Kako je kod vježbanja ustrajnost i redovitost važnija nego vrsta vježbanja, odmah odustanite od aktivnosti koje su vam dosadne već pri prvom vježbanju (zato ne kupujte sprave napamet, nego ih sve isprobajte kod prijatelja ili u dvorani pa odaberite onu koja vam je najzanimljivija, odnosno s kojom je vjerojatnost da ćete redovito vježbati najveća).

Želite li povećati mišićnu masu, vježbat ćete s utezima : kućne mini-teretane zapravo su ležeće i sjedeće varijacije bencha s utezima i dodacima za aktiviranje različitih skupina mišića. Ovakvim spravama posljednjih godina bitno su pale cijene, ali još uvijek su u skupini najskuplje opreme za kućno vježbanje.

Nedostatak im je što su uglavnom velike i teške, zauzimaju dosta stalnog prostora, traže dosta slobodnog okolnog prostora da bi se moglo pravilno vježbati, a mnogima teretana-vježbanje i brzo dosadi.

Sobni bicikl može stajati u nekom kutku te ga tek malo treba odmaknuti od zida dok vježbate, a sprava za suho veslanje i platforma za step-aerobik mogu se spremiti pod krevet (ove, kao i ostale aerobne aktivnosti, odlične su za mršavljenje te poboljšanje snage kondicije i izdržljivosti).

Općenito, liječnici prosječno zdravim osobama preporučuju bilo koju aerobnu aktivnost, jer se njima postiže najviše pozitivnih efekata : smanjuje se opća razina stresa, angažiraju se veliki mišići, troši se dosta kalorija, poboljšava stanje i kapacitet kardiovaskularnog (krvožilnog) sustava (povećava se broj otkucaja srca, krv brže kola pa krvožilni sustav bolje opskrbljuje čitavo tijelo kisikom).

Kombinirate li svakodnevno polusatno hodanje s vježbanjem u stanu 2-3 puta tjedno po pola sata-sat, korist za fizičko i psihičko zdravlje je neprocjenjiva.

Traka za trčanje - ženaU aerobne aktivnosti koje možete obavljati kod kuće spadaju : vožnja bicikla, veslanje, preskakanje užeta (korisno i jeftino – pokušajte 2-3 puta tjedno preskakati uže 5-10 minuta, a ako živite u stanu na katu, vježbajte u pristojno doba), trčanje u mjestu, ples, sve vrste aerobika te djelomično pilates.

Aerobik je savršen za kućno vježbanje – može se raditi i bez sprava, sa ili bez glazbe. Kako je popis aerobik vježbi dugačak, uz svakodnevno drukčije vježbe i glazbu teško može dosaditi. Imate li problem s motivacijom, pokušajte vježbati u društvu ukućana, susjeda ili prijatelja.

Posebno preporučujemo step aerobik (vježba se na jeftinim plastičnim platformama koje izgledaju poput stepenice). Iako prve vježbe treba naučiti uz trenera, za razbijanje dosade novim vježbama poslužit će knjige i video tečajevi (među boljima su one iz Reebokove biblioteke, a ima ih od stupnjeva za početnike do onih za profesionalce).

Iako mnogi prednošću smatraju vježbanje uz TV ili razgovor s ukućanima, pokušajte vježbati samo uz glazbu. Koncentriranjem isključivo na glazbu i tjelesnu aktivnost postići će te znatno bolju fizičku, ali i psihičku relaksiranost.

Joga, pilates i sve kombinacije mentalnog i tjelesnog vježbanja preporučuju se svima koji žele smanjiti nivo stresa, a isti efekt postići kombinacijom redovitih aerobnih aktivnosti te 10-15 minuta dnevno primjenom neke od metoda relaksacije (autogeni trening, meditacija i sl.).

Objavljeno 11.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!