Dobrom kondicijom do mirne starosti
Zdravlje

Dobrom kondicijom do mirne starosti

Visoki krvni tlak, bolesti srca i slični problemi koji pogađaju velik broj starijih osoba mogli bi se izbjeći održavanjem dobre fizičke kondicije u mladosti.

Znanstvenici s američkog Northwestern Universityja ustanovili su kako visoki krvni tlak i srčane bolesti nisu nužne posljedice starosti jer bi se ti zdravstveni problemi mogli kontrolirati održavanjem dobre fizičke kondicije u mladosti.

Do svojih spoznaja znanstvenici su došli nakon što su u opširnom istraživanju, provedenom u nekoliko američkih regija, čak 15 godina pratili skupinu od 5,115 ispitanika. Starost ispitanika na početku studije bila je između 18 i 30 godina, a tijekom godina znanstvenici su testirali njihovu fizičku kondiciju na pokretnoj traci u teretani.

Ispitanici s lošijom fizičkom kondicijom, navodi se u studiji, imali su tri do šest puta više izgleda da će u starijoj dobi patiti od dijabetesa, visokoga krvnoga tlaka i sličnih bolesti nego ispitanici koji su bili u boljoj kondiciji. "Ono što smatramo posebno važnim jest zaključak da nastanak rizičnih faktora za pojavu srčanih bolesti ili moždanoga udara nije prirodni rezultat procesa starenja nego važnu ulogu igra i fizička kondicija", pojasnila je voditeljica istraživanja Mercedes Carnethon.

"Održavanjem fizičke kondicije i muškarci i žene mogu se zaštititi od tih bolesti", kazala je dodavši kako je najbolji način održavanja kondicije svakodnevna brža šetnja u trajanju od barem 30 minuta.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Da li su vam poznati HIT principi ? x 10
    HIT je kratica za High Intensity Training, dakle trening visokog intenziteta. Prvobitno se po ovoj filozofiji treninga treniralo cijelo tijelo unutar jednog treninga, ali je danas, nakon izmjena Mike ...
  • Prakticirajte kućnu tjelovježbu ! x 12
    Pri donošenju odluke o vrsti vježbanja i spravi / spravama koje ćete kupiti, osim općeg zdravstvenog stanja i eventualnih liječničkih uputa i ograničenja, važno je znati što želite postići vježbanjem ...
  • Aktivni i zdravi i u srebrnim godinama x 7
    Je li moguće, kao s dobrim vinom, da s godinama budemo sve bolje ? U neku ruku da, i to održavajući zdravlje i tjelesnu aktivnost. Istraživanja pokazuju da osobe treće životne dobi koje ostaju tjelesn...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.10.2006
Piše: