Studija: Orašasti plodovi doprinose dugovječnosti!

Image

Činjenica da su orašasti plodovi iznimno nutritivno bogati i zdravi poznata je desetljećima, a svaka nova studija koja se bavi ovom skupinom namirnica, iznjedri još pokoju prednost konzumacije arašida te ih svrstava među namirnice koje se savjetuje svakodnevno konzumirati.

Nova studija koju su proveli Bao i suradnici potvrdila je još jedno značajno djelovanje orašastih plodova – oni doprinose dugovječnosti!

orasati

Orašasti plodovi i zdravlje

Studije potvrđuju da orašasti plodovi doprinose zdravlju i kvaliteti života, a Bao i suradnici su potvrdili da redovna konzumacija orašastih plodova doprinosi dugovječnosti. Naime, masti koje nalazimo u orašastim plodovima smanjuju razine lošeg kolesterola te pozitivno utječu na smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Studija koju su proveli Bao i suradnici uključivala je gotovo 120 tisuća ispitanika i trajala je 30 godina za žene koje su sudjelovale u ispitivanju i 24 godine za muške ispitanike.

Znanstvenici su došli do niza zanimljivih zaključaka:

  • Nema značajne razlike među različitim orašastim plodovima po pozitivnom utjecaju na zdravlje i dugovječnost
  • Za sve orašaste plodove vrijedi pravilo „što više to bolje“
  • Osobe koje su rijetko jele orašaste plodove i u malim količinama imaju vrlo slične rezultate kao ono koji ih uopće nisu jeli
  • Osobe koje su jele oko 30 grama orašastih plodova 2-4 puta tjedno imale su 13% manji rizik od smrti tijekom trajanja studije
  • Osobe koje su orašaste plodove jele 5-6 puta tjedno imale su 15% manji rizik od smrti od onih koji ne jedu orašaste plodove, uopće
  • Osobe koje su orašaste plodove jele 7 i više puta tjedno imale su 20% manji rizik od smrti od onih koji ne jedu orašaste plodove, uopće

Osim toga, na dugovječnost i kvalitetu života utječe i niz drugih čimbenika poput redovne tjelesne aktivnosti, umjerene konzumacije alkohola, prehrane bogate voće i povrćem te kontrole kalorijskog unosa.

„Teško je reći da orašasti plodovi sami po sebi mogu direktno utjecati na dugovječnost, no oni su svakako jedna karika u lancu koja omogućava bolje zdravlje i duži i kvalitetniji život“, stoji u zaključku studije.

orasasti

Kako orašaste plodove uključiti u prehranu?

Orašaste plodove je vrlo jednostavno uključiti u prehranu jer ih možete jesti u izvornom obliku. Savjetuje se pojesti šaku orašastih plodova po vašem odabiru na dan. Oni su iznimno praktični jer ih možete ponijeti u džepu i posegnuti za njima kada vas uhvati glad ili, jednostavno, kad se sjetite. 

Ako ste raspoloženi za pripremu obroka od orašastih plodova, donosimo vam zdrave, jednostavne i brzo gotove recepte:

Reference:

  1. Bao Y et al. Association of nut consumption with total and cause-specific mortalityNew England Journal of Medicine. Vol. 369, November 21, 2013, p. 2001.

Objavljeno 23.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!