VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Ulje crnog kima - ubija stanice karcinoma i ima snažna antibakterijska i protuupalna svojstva!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nigella sativa je ljekovita biljna vrsta koja se već stoljećima koristi u medicinske svrhe i to kao hladno prešano ulje, a raste u području istočne Europe, Bliskog Istoka i zapadne Azije. Od ove biljke dobiva se širom svijeta poznato ulje kojem se pripisuju stotine pozitivnih svojstava i pozitivnih učinaka na zdravlje. To je ulje crnog kima.

Sjemenke crnog kima pronađene su čak i u grobnici egipatskog faraona Tutankamona, što svjedoči povijesnoj važnosti ove biljke u liječenju. Osim izrade ulja, ove sjemenke se koriste i kao dodatak kruhu, curryjima i za kiseljenje krastavaca. Imaju gorak okus i često se uspoređuju s origanom.

ulje crnog kima

Nutritivna vrijednost ulja crnog kima

O pozitivnim učincima ulja crnog kima na zdravlje objavljeno je preko 400 znanstvenih studija. Stručnjaci ističu da je ta velika vrijednost ulja crnog kima upravo u sinergiji njegovih sastojaka, proteina, vitamina, minerala, nigelona, timokinona, timohidrokinona, timola, beta sisterola te cijelog niza masnih kiselina.

Timokinon, timohidrokinon i timol su tri ključne prirodne kemikalije koje nalazimo u ulju crnog kima, a koje spadaju u porodicu fitokemikalija.

 • Timokinon – poznat je po svojem antioksidantnom djelovanju te antiupalnim i antikancerogenim svojstvima.
 • Timohidrokinon – jedan je od najsnažnijih prirodnih inhibitora acetilkolinesteraze (AChE) na svijetu. AChE inhibitori su kemikalije koje zaustavljaju enzimsku aktivnost, što povećava količinu vremena i količinu neurotransmitera acetilkolin koji ostaje aktivan u mozgu. Da biste stekli ideju o njihovoj korisnosti, farmaceutski inhibitori acetilkolinesteraze koriste se za liječenje širokog raspona stanja, uključujući: apatiju, Alzheimerovu bolest, autizam, glaukom, demenciju i Parkinsonovu bolest.
 • Timol - obično se koristi kao lijek za uništavanje TB i drugih virusa. Osim toga, snažno je sredstvo za dezinfekciju koje se koristi u medicini. Nalazimo da i u pojačivačima okusa, parfemima, sredstvima za ispiranje usne šupljine pa čak i kozmetičkim preparatima.

crni kim

Zdravstvene prednosti konzumacije ulja crnog kima

U studijama provedenima nad miševima i ljudima, pronađeno je da ulje crnoga kima ima sljedeće učinke:

 • Inhibira rast tumora do 50%
 • Povećava rast zdravih stanica koštane srži za 250%
 • Pomaže pri proizvodnji prirodnog interferona
 • Pokazuje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva
 • Pomaže u zaštiti tijela od oštećenja od kemoterapije i zračenja
 • Deaktivira i/ili ubija određene vrste stanica karcinoma

Među bolestima na čije izlječenje utječe ulje crnog kima nabrajaju se autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astma, alergije, kronični umor, povišeni kolesterol, šećerna bolest, hemoroidi, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upala pluća, upala sinusa, smanjeni imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, bolovi u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, AIDS, karcinom...

Također, studijama je potvrđeno djelovanje ulja crnog kima na više zdravstvenih problema:

 • Snižava krvni tlak – kod osoba s blago povišenim krvnim tlakom
 • Snižava povišen kolesterol – ovo ulje je bogato zdravim masnim kiselinama (linoleinska i oleinska kiselina) koje pomažu snižavanju povišenih razina kolesterola.
 • Ublažava simptome reumatskog artritisa
 • Umanjuje simptome astme – antiupalna svojstva ulja crnog kima ublažavaju simptome astme, a smanjenjem upalnih procesa u dišnim putevima ublažava i simptome bronhitisa.
 • Smanjuje želučane tegobe – ovo ulje smanjuje bolove i grčeve u želucu. Također, ulje smanjuje plinove, nadutost i učestalost čira.

Nadalje, ulju crnog kima pripisuje se djelovanje na karcinome, a u slučaju lokalne primjene, pomaže u borbi protiv karcinoma kože.

ulje crnog kima

Utjecaj na kožne bolesti i ozljede

Ulje crnog kima ima nekoliko primjena i koristi za problematična stanja kože:

 • Smanjuje akne – prema studiji objavljenoj u Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery, losion s 10%-tnim uljem crnog kima značajno smanjuje učestalost akni nakon 2 mjeseca korištenja.
 • Hidratizira kosu – ulje crnog kima naneseno na kosu čini kosu mekšom i sjajnijom.
 • Ublažava psorijazu – nanošenje ulja crnog kima na kožu smanjuje učestalost psorijaze kod oboljelih od ove bolesti.
 • Omekšava kožu – ulje crnog kima dodaje se uljima i hidratantnim kremama za poboljšanje vlažnosti kože.
 • Pomaže u zacjeljivanju rana – nanošenje ulja crnog kima ublažava upalne procese i smanjuje broj bakterija čime doprinosi zacjeljivanju rana. Također, ovo ulje stimulira faktore rasta koji pomažu tijelu da stvori novu, zdravu kožu.

ulje crnog kima

Sigurnost uzimanja ulja crnog kima

Moguće je da ulje crnog kima može povećati učinke lijekova koje tijelo procesira preko citokroma P450. Enzimi u ovoj putanji metaboliziraju 90 posto uobičajenih lijekova. Primjeri uobičajenih lijekova mogu uključivati beta-blokatore kao što su metoprolol i razrjeđivač krvi varfarin.

Ako redovito uzimate lijekove na recept, obratite se svom liječniku prije nego počnete uzimati ulje crnog kima.

Ulje crnog kima može biti korisno za funkciju jetre, ali uzimanje previše ovog ulja može biti i štetno za vašu jetru i bubrege. Ako imate problema s bilo kojim od ovih organa, obratite se svom liječniku kako biste utvrdili sigurnu dozu (ako postoji). Također, ulje crnog kima naneseno na kožu može uzrokovati alergijske reakcije. Napravite test na maloj površini kože prije nego što ga nanesete na veliko područje.

Ulje crnog kima možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 06.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!