Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zdravlje iz vrta: Vlasac - čuva kosti, srce i krvni tlak i pomaže u borbi protiv karcinoma!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vlasac je ljekovita biljka iz porodice Allium u koju spadaju i češnjak, luk, poriluk i mladi luk, a među zdravstvene benefite koji se pripisuju vlascu spadaju poboljšanje vida, doprinos održavanju zdravlja srca i normalne razine krvnoga tlaka te čvršće kosti. Također, vlasac je poznat po svojim anitkancerogenim svojstvima, a pobornici postupaka detoksifikacije koriste vlasac u provedbi ovog postupka. Nadalje, vlasac je koristi u narodnoj medicini za ubrzavanje zacjeljivanja rana.

Vlasac je poznat u kuhinjama sjeverne Amerike, Europe i Azije te ga se u tim područjima i uzgaja.

Ova biljka bogata je željezom, kalcijem, magnezijem, kalijem, sumporom, bakrom i manganom, a od vitamina izdvajaju se vitamini A i C. Također, u vlascu se nalazi tiamin, niacin, cink, foskor i riboflavin, u manjim količinama.

Benefiti koje vlasac ima za ljudsko zdravlje, slični su onima koji se pripisuju češnjaku, samo je to kod vlasca donekle slabije. Stoga, kada se vlasac promatra kao ljekovitu biljku, prednost mu uvijek uzima češnjak.

Nadalje, vlasac ima umjereno diuretičko i antiseptičko djelovanje. Najveća antioksidativna aktivnost kod vlasca zamijećena je u njegovim listovima.

vlasac

Zdravstvene prednosti konzumacije vlasca uključuju:

Smanjuje rizik od razvoja pojedinih vrsta karcinoma

Biljke iz porodice Allium, u koje uključujemo češnjak, luk, mladi luk, poriluk bogate su flavanolima i organosumpornim spojevima koji potvrđeno onemogućavaju rast tumornih stanica i sudjeluju u borbi protiv karcinoma, posebno karcinoma prostate.

Redovna konzumacija povrća iz porodice Allium povezana je i s pozitivnim utjecajem na smanjenje rizika od razvoja karcinoma želuca i jednjaka. Naime, ove biljke pokazale su zaštitno djelovanje upravo protiv ove dvije vrste karcinoma.

Još jedan razlog zašto je vlasac dobar u borbi protiv karcinoma jest njegovo bogatstvo antioksidansima, a oni su poznati da uništavaju stanice karcinoma i preveniraju daljnji rast stanica karcinoma i tumora. Prisustvo vitamina C i K u vlascu doprinosi smanjenju rizika od razvoja karcinoma smanjenjem razina slobodnih radikala u organizmu, a koji su povezani upravo s razvojem kanceroznih tkiva.

Dodatno, još jedna komponenta koju nalazimo u vlascu, kvercetin, pokazale je snaajne pozitivne utjecaje  prevenciji karcinoma.

Održava normalan krvni tlak i zdravlje srca

U vlascu se nalazi alicin, njegova najvrjednija komponenta. Studije su potvrdile da je alicin sposoban smanjiti kolesterol u krvi te pozitivno utjecati na zdravlje srca. Osim toga, sadržaj kalija u vlascu pozitivno utječe na smanjene pritiska u krvnim žilama i snižavanje krvnoga tlaka poboljšanjem vazodilacije.

Dodatno, ranije spomenuti kvercetim povezan je s izravnim snižavanjem kolesterola u krvi te smanjenjem plaka u arterijama.

vlasac

Pozitivno utječe na artritis

Kako je poznato češnjak i luk imaju izvrsna antioksidativna, antiupalna i antibakterijska svojstva. Organosumporna komponenta ovih biljaka, uključujući i vlasac, sprječava oksidaciju masnih kiselina. Kako je artritis upalni proces u ljudskom organizmu, navedene komponente iz vlasca s antiupalnim svojstvima smanjuju upalne procese i, sukladno tome, pomažu u borbi i smanjenju simptoma artritisa.

Doprinosi snažnijim i zdravijim kostima

Jedan od najvažnijih vitamina koje nalazimo u vlascu zacijelo je vitamin K, pogotovo stoga jer ovaj vitamin nalazimo u jako malo namirnica. Njegova uloga u ljuskom organizmu je održavanje i unapređenje gustoće minerala u kostima i kalcija u koštanoj jezgri. Budući da može pomoći u proizvodnji osteokalcina, vitamin K pomaže u borbi protiv osteoporoze.

Nadalje, studije su potvrdile da redovan unos vitamina K smanjuje izlučivanje kalcija urinom.

Vitamin A iz vlasca doprinosi zdravlju očiju

Vlasac ima najveće količine vitamina A od svih članova ove porodice biljaka. Upravo se vitaminu A pripisuje odgovornost za smanjenje oksidativnog stresa u vidnom sustavu te odgađa pojavu katarakte. Također, studije su potvrdile da vitamin A može smanjiti, ako ne i prevenirati, makularne degenerativne procese. Dodatno, antioksidansi i flavonoidi prisutni u vlascu doprinose zdravlju očiju i boljem vidu.

vlasac

Pomaže u izbacivanju toksina

Kao i svi drugi iz porodice Allium, i vlasac ima diuretička svojstva. Kada se tome dodaju antioksidativna svojstva i antibakterijska svojstva, vlasac se može smatrati visokouspješnim detoksifikacijskim agentom. Vitamini C i E koje nalazimo u vlascu doprinose ukupnom jačanju imuniteta.

Vlasac pomaže zdravu trudnoću

Svježi vlasac je bogat izvor folata, a poznato je da je folna kiselina esencijalna za sintezu Dna i diobu stanica. Pravilne razine folata u prehrani tijekom trudnoće mogu pomoći u zaštiti fetusa od defekta neuralne cijevi (NTD). Studije su potvrdile da suplementacija folnom kiselinom doprinosi smanjenju rizika od srčanog udara.

Dodatno, folna kiselina igra pozitivnu ulogu u održavanju kognitivnih funkcija: poboljšava pamćenje, brzinu protoka informacija i senzomotoričku brzinu, koje opadaju sa starenjem.

Ubrzava zarastanje rana

Niz je studija koje su proučavale utjecaj alicina na zarastanje rana, a upravo je to komponenta koju nalazim u vlascu, luku, češnjaku i poriluku. Potvrđeno je da alicin ne samo da može ubrzati zarastanje rana već i doprinosi održavanje rana sterilnima čime ih se štiti od infekcija.

Antibakterijsko i antigljivično djelovanja alicina ukazuje da se ove biljke može koristiti kao tretman ili prevencija različitih infekcija. Također, sadržajem vitamina C, vlasac može pomoći i u borbi protiv prehlade.

vlasac

Kako jesti vlasac?

Svi dijelovi vlasca su jestivi, cvijet vlasca se koristi za salate, glavica se koristi jednako kao luk, a najčešće se koriste dugačke peteljke vlasca, koje je najbolje jesti sirove.

Uživajte u vlascu kao dijelu svoje prehrane koji će jelima dati dodatnu aromu i ljutinu, a opet ne onako izražajnu kako to čine luk ili češnjak.

Objavljeno 01.04.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!