Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

10 znakova hormonalnog disbalansa

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vrlo često, kad čujete da netko često mijenja raspoloženje, da je razdražljiv ili da se, primjerice, u posljednje vrijeme, jako udebljao, kao razlog čujemo da su "krivi hormoni". Vrlo često to je i istina. Naime, promjene u razinama različitih hormona mogu značajno utjecati na ljudsko zdravlje, ponašanje, seksualnu želju, plodnost, osjećaje i niz drugih životnih čimbenika.

Naime, hormoni su tvari koje nadziru sve fiziološke procese u organizmu – od regulacije metabolizma, aktivacije imunološkog sustava do menstrualnih ciklusa, proizvodnje spermija i reprodukcije pa je jasno da svaki disbalans hormona negativno utječe na zdravlje i normalno funkcioniranje organizma.

Hormone luče žlijezde s unutarnjim lučenjem: hipofiza, štitna i doštitne žlijezde, prsna, nadbubrežne žlijezde, gušterača, muške spolne žlijezde (sjemenici) i ženske spolne žlijezde (jajnici).

Zbog svega navedenoga, jako je važno pravovremeno prepoznati znakove disbalansa hormona te reagirati kako bi se razine poremećenih hormona vratile u normalu i omogućile normalno funkcioniranje organizma.

san

Što sve može izazvati disbalans hormona?

U današnje vrijeme, disbalans hormona je vrlo česta pojava, pogotovo u gradovima, u kojima je i veća razina zagađenja okoliša. Osim vanjskih utjecaja, na razine hormona snažno utječe i stres, loša prehrana, nečista voda, nepravilno i nedovoljno spavanje te fizička neaktivnost.

Uz njih, prirodni faktori koji mogu utjecati na razine hormona su menstrualni ciklus, trudnoća i menopauza. Ostali čimbenici koje ne treba zaboraviti su kontracepcijske pilule te lijekovi kojima se nadopunjuju hormoni, koji će vas puno češće izbaciti iz balansa vaših, prirodnih hormona.

umor

10 simptoma disbalansa hormona

1. Probavni problemi

Kortizol, hormon stresa, izaziva velike poremećaje u fizičkom i psihičkom stanju. Među najčešće pogođenim sustavima je probava pa osobe često pate od konstipacije (zatvora). Redovan rad crijeva je esencijalan faktor u zadržavanju zdravlja i redovnom izbacivanju toksina iz organizma i prerađenih hormona.

Zatvor ili spora crijeva izazivaju to da se toksini i estrogen koji je spreman za izbacivanje iz organizma, zadržavaju u organizmu i utječu na poremećaje u balansu hormona, ali i negativno utječu na rad jetre. To dodatno izaziva zadržavanje vode i osjećaj nadutosti što je još jedan od simptoma hormonalnog disbalansa.

2. Problemi sa spavanjem

Žene često zamjećuju probleme sa spavanjem u periodu prije mjesečnice. Razlog tome je u naglom padu razine progesterona neposredno prije mjesečnice. Razine ovoga hormona padaju i u nekim drugim periodima, poput vremena nakon poroda. Dodatno, nespavanje nadalje izaziva niz drugih poremećaja jer utječe na razine kortizola, hormona stresa koji potom utječe na poremećaje u disbalansu hormona.

Osim toga, manjak sna potiče pojačanu proizvodnju grelina (hormona gladi), dok leptin pada. Grelin je hormon koji stimulira apetit, dok ga leptin smanjuje. Dakle, spavanje je vrlo bitno za metabolički balans i kontrolu tjelesne težine.

insomnia

3. Akne

Problemi s aknama česti su kod žena u periodu uoči mjesečnice, a pozitivno se na njihov nastanak može utjecati biranjem svježih namirnica poznatog porijekla te izbjegavanjem gotove i prerađene hrane. Prekomjerna proizvodnja hormona utječe na zatvaranje pora što izaziva male upalne procese, prištiće i različite mrlje po koži.

U slučaju bolnih, cističnih akni koje ne prolaze, uzrok mogu biti androgeni hormoni (muški hormoni, poput testosterona). Naime, testosteron potiče proizvodnju sebuma (ulja) koji se zadržava pod kožom te spaja s bakterijama i mrtvim stanicama kože, što uzorkuje nastanak akni. Kod žena, što im je viša razina testosterona, to su problemi s aknama izraženiji.

4. Problemi s pamćenjem

Problemi s pamćenjem su često povezani s disbalansom hormona. Primjerice, dokazano je da povišene razine kortizola mogu negativno utjecati na pamćenje i sposobnost učenja.

5. Konstantna glad

Konstantna glad je pokazatelj prekomjernog lučenja hormona gladi, grelina. Jedan od načina na koji se može zatomiti osjećaj gladi jest dovoljnim unosom tekućine kojom će se tijelo hidrirati i na staničnom nivou.

No, osim grelina, česti uzroci gladi su i nepravilan rad nadbubrežne žlijezde, otpornost na inzulin i druge vrste hormonalnih neravnoteža.

glad

6. Kroničan umor

Umor od ranoga jutra ili nužnost poslijepodnevnog odmaranja je također pokazatelj nekih hormonalnih promjena. Često je umor pokazatelj problema sa štitnjačom, odnosno njezinim usporenim radom. Vrlo često ovakva stanja prati i nakupljanje viška kilograma kojih se nemoguće riješiti, čak ni uz vježbanje i dijetu.

Hormoni štitne žlijezde kontroliraju metabolizam, pa s njihovim opadanjem, opada i cijeli sustav organizma, uključujući i srčane otkucaje, mentalno funkcioniranje i probavu, pa je jasno zašto osoba osjeća umor.

7. Promjene raspoloženja i depresija

Promjene raspoloženja bez jasnog povoda redovno su pokazatelj hormonalnih disbalansa. Kod žena je to jako čest slučaj u menopauzi.

Anksioznost i depresija su pokazatelj neravnoteže i toksičnosti, koji mogu biti povezani sa stresom, prezaposlenošću, ali i neprimjerenom prehranom te nedostatnim unosom tekućine.

8. Nakupljanje viška kilograma

Hormonalne promjene vrlo često se manifestiraju nakupljanjem viška kilograma kojih se nemoguće riješiti ni dijetama ni redovnim vježbanjem. Jedan od najčešćih razloga su problemi u radu štitne žlijezde, ali i nepravilno izlučivanje inzulina.

Već malim promjenama u prehrani, poput izbacivanja šećera, bijelog brašna i prerađene hrane, može se značajno popraviti inzulinski odgovor te popraviti ukupnu hormonalnu ravnotežu.

migrena

9. Glavobolje i migrene

Ulaskom u menopauzu žene često proživljavaju glavobolje i migrene. Uzrok tome su hormonalne promjene koje doživljavaju u ovom periodu života. Osim toga, uzrok ovih bolova može biti i prevelika proizvodnja kortizola, hormona stresa.

Stoga, ako često imate glavobolje ili migrene, pokušajte prepoznati što ih izaziva te se svakako posavjetujte sa svojim liječnikom.

10. Problemi s libidom

Hormonalne promjene mogu značajno negativno utjecati na libido i razinu seksualne želje. Okolišni, prehrambeni i drugi faktori mogu utjecati na balans reproduktivnih hormona i kod muškaraca i kod žena, što se može odraziti na libido.

Kod žena je smanjena seksualna žena često povezana sa sniženim razinama estrogena. Manjak energije direktno je povezan s razinom libida, a organizma je tako programiran da energiju prvo koristi za rad organa, održavanje vitalnih funkcija i metabolizam.

Već male promjene u prehrani ili izbjegavanje namirnica nepoznatog porijekla koje mogu biti bogate toksinima može popraviti hormonalne razine i podići razine energije te vratiti tijelo u hormonalnu ravnotežu.

Objavljeno 11.08.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!