Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kad će naši: Liječnici u Škotskoj propisuju boravak u prirodi, umjesto lijekova!

Image

Duge šetnje, promatranje ptica ili izrada ogrlica od cvijeća samo su neke od terapija koje liječnici u Škotskoj propisuju bolesnicima s kroničnim bolestima kao dio terapije.

Zdravstvene institucije otočnog okruga Shetland donijele su propise prema kojima se „boravak u prirodi“ propisuje u liječenju niza zdravstvenih tegoba, uključujući povišen krvni tlak, anksioznost i depresiju.

Cilj ovog novog propisa je prvenstveno senzibilizirati javnost o važnosti provedbe vremena u prirodi te dobrobitima koje boravak u prirodi ima na ljudsko zdravlje, kako održavanje zdravlja, tako i povrat zdravlja u stanju bolesti.

10 okružnih javnih bolnica ima kalendar aktivnosti u prirodi po mjesecima. Ovim kalendarom cilj je potaknuti oboljele na svakodnevni boravak u prirodi uz različite aktivnosti od skupljanja školjaka na plažama, sadnje cvijeća u vlastitom vrtu, šetnje uz obalu ili traganja za životinjama koje u tom području obitavaju.

priroda

Duži život i bolje zdravlje

Naime, studija koju su proveli James, Hart i sur. pokazala je da osobe koje više vremena provode u prirodi ili barem žive u područjima koja imaju više zelenih površina žive duže i mentalno su zdravije od onih koji su odvojeni od prirode.

Autori studije su uspoređivali rizik od smrti s količinom zelenila i vegetacije u blizini domova ispitanika te utvrdili da osobe koje žive u zelenijim područjima imaju za 12 posto manju stopu smrtnosti od osoba koje žive u područjima s manje zelenila.

Cilj kalendara koji su objavile zdravstvene institucije otočnog okruga Shetland jest osvijestiti ljude da postoje i druge vrste terapije za bolesti, od klasičnih lijekova, te da su te druge metode besplatne i primjenjive svakodnevno i za sve, bez obzira na dob, spol ili neki drugi faktor. Također, porastom boravka u prirodi cilj je prevenirati razvoj bolesti kod zdrave populacije i poboljšati opće zdravstveno stanje populacije ovog škotskog okruga.

„Sa samo 15 minuta boravka u prirodi na dan, učiti ćete puno dobroga za svoje zdravlje: smanjit ćete razinu stresa, utjecati na regulaciju krvnog tlaka te poboljšati srčane otkucaje“, ističu stručnjaci.

Život koji je povezan s prirodom i podrazumijeva redovne odlaske u prirodu osigurava nižu stopu bolesti, pogotovo kardiovaskularnih koje su broj jedan među bolestima koje uzrokuju preuranjenu smrt u svijetu.

A vi, koliko ste vremena proveli u prirodi u posljednjih 7 dana?

priroda

Reference:

  1. James, P. Hart, JE, Banay, F. Laden, F. Exposure to Greenness and Mortality in a Nationwide Prospective Cohort Study of Women. Environmental Health PerspectivesVol. 124, No. 9

Objavljeno 19.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!