Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Koliko vi možete? Muškarci koji ne mogu napraviti 10 sklekova imaju visok rizik od srčanih bolesti!

Image

Sklekovi su jedna od osnovnih vježbi i vjerojatno jedna od vježbi koje prve postanu način nadmetanja i natjecanja među dječacima. Onaj koji može napraviti najviše sklekova smatra se najjačim i najviše fit.

No, je li broj sklekova koje možete napraviti i pokazatelj razine rizika obolijevanja od određenih bolesti! Znanost kaže da je!

sklekovi

40+ sklekova za zdravo srce

Studija objavljena u JAMA Network Open journal pokazala je da muškarci koji mogu napraviti 40 ili više sklekova bez pauze imaju 96%-tno smanjenje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u narednih 10 godina. Studija provedena na Sveučilištu Harvard pokazala je da oni muškarci koji mogu napraviti 21-30 sklekova imaju četiri puta manji rizik za obolijevanje od neke srčane bolesti od osoba koje ne mogu napraviti 10 sklekova.

Znanstvenici su nakon analize rezultata studije zaključili da je upravo 11 i više sklekova donja granica nakon koje se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Također, potvrđeno je da su sklekovi puno bolji pokazatelj ili prediktor kardiovaskularnih bolesti od aerobnih aktivnosti, poput trčanja.

sklekovi

Jeftino i jednostavno testiranje

Kako ističe jedan od autora studije Justin Chang, ova studija bi mogla značajno pomoći u potvrđivanju postojanja kardiovaskularnog rizika. Naime, izvedba sklekova je jednostavna, zahtijeva malo prostora, nije potrebna dodatna oprema i liječnik u samo par sekundi može dobiti procjenu rizika od razvoja bolesti svakog ispitanika ili pacijenta.

Chang dodaje da su rezultati dobiveni testovima sklekova puno precizniji od testa submaksimalnog opterećenja na traci na trčanje.

Studija je provedena u periodu od 7 godina, a ispitanici su aktivni odrasli muškarci. Budućim testiranjima provedenima nad ženama i manje aktivnim osobama, moglo bi se doći do dodatnih podataka kako bi se sklekove moglo uvrstiti u testiranja i na jednostavan način pratiti postojanje rizika od najčešćih bolesti na svijetu.

Reference: 

  1. Yang J, Christophi CA, Farioli A, et al. Association Between Push-up Exercise Capacity and Future Cardiovascular Events Among Active Adult Men. JAMA Netw Open. Published online February 15, 2019.

Objavljeno 27.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!