Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Ključ zdravlja i dugovječnosti: 2 sata u prirodi tjedno!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sa samo dva sata provedena u prirodi tjedno značajno ćete doprinijeti zdravlju, raspoloženju i dugovječnosti, stoji u zaključku studije.

Studija koju su proveli White, Alcock i suradnici pokazala je da osobe koje tjedno barem 120 minuta provedu u prirodi imaju značajno bolje zdravlje, i mentalno i fizičko u usporedbi s osobama koje uopće tijekom tjedna ne odu u prirodu. Također, ni oni koji su zabilježili manje od 120 minuta provedenih u parku, šumi, na jezeru ili moru nisu imali benefite od ovog boravka na svježem zraku i u prirodnom okruženju.

priroda

120 minuta - odjednom ili u više puta

Za potrebe studije korišteni su podaci gotovo 20.000 ljudi iz Velike Britanije. Jednake učinke boravak u prirodi u trajanju od 120 minuta i više imao je jednokratni boravak ili odlazak u prirodu u više navrata, u ukupnom trajanju od 120 minuta ili više.

Također, studija je potvrdila da je 120 minuta boravka u prirodi jednako pozitivno i za muškarce i za žene, starije i mlađe osobe te pripadnike svih skupina, ali čak jednako za zdrave osobe kao i za osobe koje imaju dijagnosticirane određene bolesti.

„Za provesti dva sata u prirodi nije potrebno odlaziti na daleke izlete, dovoljno je otići do najbližeg parka i ondje uživati u blagodatima prirode. Dva sata tjedno je realističan cilj koji mnogi mogu ostvariti bez previše odricanja ili remećenja postojećeg rasporeda, pogotovo što je to vrijeme moguće provesti odjednom u prirodi ili rascjepkati na više kraćih odlazaka u prirodu“, ističe Mat White, jedan od autora studije.

Stoga, zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje, mentalno stanje i raspoloženje svaki tjedan izdvojite dva sata i provedite ih u prirodi. Povedite sa sobom obitelj i prijatelje i zajedno uživajte u blagodatima koje nam priroda daje.

priroda

Reference:

  1. Mathew P. White, Ian Alcock, James Grellier, Benedict W. Wheeler, Terry Hartig, Sara L. Warber, Angie Bone, Michael H. Depledge, Lora E. Fleming. Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing. Scientific Reports, 2019; 9 (1) DOI: 10.1038/s41598-019-44097-3

 

Objavljeno 22.06.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!