Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Što se dogodi vašem organizmu kad prestanete jesti slatko?

Image

Kada pojedete nešto slatko ono što se događa organizmu je snažan dotok energije, pa potom vrlo brzi i njezin brzi i snažni pad.

No, unatoč svim informacijama koje imamo o tome koliko je slatko nezdravo, većina u njima i dalje uživa: čokoladama, slatkišima, kolačima, keksima, krafnama, bombonima, sladoledu i sl. Osim toga, ove najgore, jednostavne šećere nalazimo i u jako puno napitaka, posebno gaziranima pa su i oni na popisu namirnica koje svakako trebate izbjegavati.

slatkis

Znate li zapravo: Što se dogodi vašem organizmu kad prestanete jesti slatko?

1. Počnete gubiti na tjelesnoj težini

Unosom slatkih namirnica i napitaka unosite jako puno tzv. praznih kalorija koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a obiluju kalorijama. Kad izbacite slatko iz vlastite prehrane, drastično će vam opasti kalorijski unos i vrlo ćete jednostavno postići kalorijski deficit koji je neophodan za početak topljenja viška kilograma.

2. Snižava vam se krvni tlak

Osobe koje unose veće količine šećera imaju i viši indeks tjelesne težine (BMI), a on uzrokuje porast krvnoga tlaka jer se od srca zahtijeva jači rad za pumpanje krvi po organizmu. Pretilost je direktno povezana i s nakupljenim plakom u krvnim žilama koji također uzrokuje povišen tlak, ali i niz drugih bolesti. Čak i u slučaju normalne tjelesne težine, šećer je direktno povezan s povišenim krvnim tlakom pa je jasno da izbacivanje ovog nutijenta značajno snižava krvni tlak i vraća ga u normalnu razinu.

3. Reguliraju se razine kolesterola u krvi

Potvrđeno je da osobe koje unose mnogo šećera imaju snižen HDL ili „dobri“ kolesterol te povišene razine LDL „lošeg“ kolesterola. Razine triglicerida su također povišene kod osoba koje konzumiraju veće količine šećera. Izbacivanje šećera iz prehrane drastično se poboljšava profil lipida u krvi, a time i smanjuje rizik od niza kardiovaskularnih bolesti.

slatkisi

4. Razine energije su stabilne

Kako je rečeno u uvodu članka, unos šećera drastično povećava, pa naglo sušta razinu energije u organizmu. Prehranu koja ima nizak udio šećera karakteriziraju stabilne razine energije jer proteini, kompleksni ugljikohidrati i zdrave masti ne izazivaju tako značajne promjene razine šećera kao brzi i jednostavni šećeri.

5. Koža vam postaje čišća i nježnija

Mnogi su zamijetili izbijanje akni nakon pojačanog unosa šećera, a uzrok tome su hormonalne promjene izazvane pojačanim unosom šećera. Kada se ti brzi šećeri izbace iz prehrane koža postaje čišća, mekša i zdravija.

6. Smanjuje se rizik od karcinoma

Neke vrste karcinoma, poput karcinoma gušterače, povezane su s pojačanim unosom šećera. Osim toga, maligne stanice za hranu koriste upravo stanice šećera. Upravo zbog toga, oboljelima od karcinoma se savjetuje potpuno izbjegavanje šećera. Prehrana s niskim udjelom šećera na isti način utječe i na smanjenje rizika uopće za razvoj malignih stanica.

slatkis

7. Smanjuje se rizik od dijabetesa

Veće količine šećera koje se kontinuirano unose izazivaju otpornost na inzulin, odnosno inzulinsku rezistenciju. Dugoročno, ovo je temelj za obolijevanje od dijabetesa. Kod osoba koje su izbacile šećer iz svoje prehrane, značajno raste osjetljivost na inzulin te se smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa.

8. Duže vrijeme osjećate sitost

Unos šećera izaziva ispuštanje hormona gladi, grelina. Kada je on ispušten u organizam, osoba osjeća glad. To je razlog zašto ste nakon što pojedete nešto slatko i dalje gladni i želite još. Upravo zbog toga, ako ne unosite šećere, nećete ispuštati grelin i nećete imati one poznate „napade gladi“, a na taj način ćete jednostavno kontrolirati unos hrane i nećete imati potrebu za povećanim unosom namirnica.

Također, kompleksni ugljikohidrati i namirnice bogate vlaknima se puno sporije otpuštaju u organizmu i dulje zadržavaju osjećaj sitosti što također doprinosi manjem unosu hrane i rjeđem osjećaju gladi.

Nakon svega što smo napisali imamo jedan praktičan savjet: pokušajte 7 dana iz svoje prehrane izbaciti sve slatko. Garantiramo vam da ćete se nakon samo 7 dana ovakve prehrane osjećati toliko bolje, da će vam biti potvrđeno sve ovo što smo napisali, na vlastitom iskustvu.

Objavljeno 11.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!