Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kopriva - 6 dokazanih zdravstvenih benefita ove omražene biljke

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pri pomisli na koprivu, mnogima je prva (a najčešće i jedina) asocijacija neugodno pečenje koje se osjeti na dijelu kože kojim se dotakne list ili peteljku ove biljke. No, ono što je puno važnije za znati o koprivi jest da se radi o jednoj od najljekovitijih biljaka koje rastu na našem podneblju.

Kopriva je vrsta samonikle jestive biljke roda Urtica koja raste na zapuštenim mjestima kao korov. Ono što izaziva neugodan osjećaj pri dodiru je oštar sok koji se s listova i peteljki, kroz žarnice izlije na ljudsku kožu.  

Zanimljiv je podatak do kojeg su došli znanstvenici: kada kopriva, odnosno njezine žarnice dođu u doticaj s dijelom tijela na kojem osoba osjeća bol, one mogu smanjiti originalnu bol. Znanstvenici ističu da kopriva to čini tako što smanjuje razinu upalnih kemikalija u tijelu te utječući na način na koji ljudski organizam prenosi signale boli.

kopriva

Kao ljekovita biljka poznata je od davnina: stari Grci su je koristili za masažu protiv reumatskih oboljenja. U srednjem vijeku je korištena kao diuretik i u liječenju bolnih zglobova.

Potvrđeno je da pomaže u slučajevima probavnih smetnji, a flavonoidi koje sadrži pomažu u održavanju zdravlja i štite od bolesti, jačajući imunitet. Od mikronutrijenata, kopriva je bogata kalcijem, kalijem, željezom, fosforom te vitaminima C i A. Djeluje kao diuretik (pomaže u izbacivanju vode i toksina iz organizma) i antihemoragik (uzrokuje hemostazu, odnosno zaustavlja krvarenje).

Kopriva je bogata proteinima, vlaknima, mastima, karotenoidima, taninom i antioksidansima. U nizu studija koje su provedene o zdravstvenim učincima koje kopriva može imati na ljudski organizam ističu se one vezane uz kardiovaskularno zdravlje, zdravlje prostate i urinarnog trakta, liječenje alergija, bolove u zglobovima, osteoartritis i upalna stanja, krvarenje te opekline.

kopriva

Koprive i kardiovaskularno zdravlje

Kopriva dokazano pozitivno utječe na povišen krvni tlak pa je se koristi u liječenju hipertenzije, stoji u rezultatu studije objavljene u Phytotherapy research (1). Vodeni ekstrakt koprive, pokazano je, smanjuje broj otkucaja te povećava tlak u lijevom ventrikulu. Nadalje, vodeni ekstrakt koprive potiče vazokonstrikciju (sužavanje) aorte što se događa zbog aktivacije alfa1-andrenergičnih receptora, zabilježeno je u studiji provedenoj na miševima.

Također, druga studija (2) objavljena u istom časopisu potvrđuje da kopriva pozitivno djeluje u prevenciji srčanih bolesti. Naime, hiperaktivnost trombocita igra važnu ulogu u arterijskoj trombozi i aterosklerozi. Studija je proučavala utjecaj različitih ekstrakta koprive na agregaciju (sposobnost sljepljivanja) trombocita. Potvrđeno je da flavonoidi izolirani iz listova biljke stvaraju snažne inhibitorske utjecaje na trombinom izazvanu agregaciju trombocita. Ova studija potvrdila je tradicionalno korištenje koprive u tretiranju i/ili prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

kopriva

Koprive i zdravlje prostate i urinarnog trakta

Kopriva potvrđeno zaustavlja ili usporava rast stanica karcinoma prostate. Također, pokazano je da ima pozitivne učinke u liječenju benigne hiperplazije prostate (nemaligni, prekomjerni rast stanica prostate), stoji u studiji objavljenoj u Iranian Red Crescent Medical Journal (3).  

Pretpostavka je da postoji prirodna steroidna komponenta u korijenu koprive koja sprječava metabolizam i rast stanica prostate. Studija objavljena u Planta Medica (4), potvrdila je da steroidne komponente pronađene u korijenu koprive sprječavaju membransku Na+,K(+)-ATPaza aktivnost prostate što posljedično sprječava metabolizam i razvoj stanica prostate.

Također, studija objavljena u istom časopisu (5) pokazala je da kopriva pokazuje obećavajući utjecaj na stanice karcinoma prostate. Naime, promatrana je aktivnost 20%-tnog metanolnog ekstrakta korijena koprive na proliferativnu aktivnost humanog epitela prostate i stranica strome (dio tkiva ili organa koji ima vezivnu i strukturnu funkciju) te je potvrđeno postojanje biološki relevantnih utjecaja sastojaka pronađenih u ekstraktu koprivina korijena.

kopriva

Koprive i liječenje alergija

Kopriva je dobro poznato prirodno sredstvo za alergije i alergijske reakcije. Naime, kopriva sadrži bioaktivne supstance koje sprječavaju aktivnost proupalnih putanja povezanih s alergijskim rinitisom. Također, histamin koji se nalazi u koprivi također pomaže u borbi protiv alergija, potvrđeno je studijom objavljenom u časopisu Respiration (6).

Koprive i bolovi u zglobovima, osteoartritis i upalna stanja

Ekstrakt lišća koprive potvrđen je i registriran kao terapija u slučaju reumatskog artritisa. Radi se o potpomognutoj terapiji: ovaj ekstrakt se koristi uz druge lijekove u smanjenju simptoma ove bolesti.

Koprive i krvarenje

Kopriva se tradicionalno koristi u slučajevima unutarnjeg krvarenja, uključujući krvarenja maternice, krvarenje iz nosa i iz crijeva. Ekstrakt koprive nalazi se kao dio mješavine koja se koristi u zaustavljanju krvarenja, jer je potvrđena njegova učinkovitost u tome, stoji u studiji objavljenoj u The Journal of Contemporary Dental Practise (7).

kopriva

Koprive i opekline

Jedna od problema koji se javlja nakon pretrpljenih opeklina jesu infekcije koje često nastaju na opečenim mjestima. Stoga, najvažniji zadatak liječenja opeklina jest sprječavanje nastanka infekcija i ubrzano zarastanje i oporavak kože. Studija objavljena u World Journal of Plastic Surgery potvrdila je da je liječenje koprivom u slučaju opeklina puno učinkovitije od uobičajene terapije sulfadiazin srebrom i vazelinom (8).

Osim navedenih, među pozitivnim učincima koprive ubrajaju se:

 • Poticanje rasta kose
 • Poboljšanje imuniteta
 • Liječenje anemije
 • Podrška zdravlju nadbubrežne žlijezde
 • Prevencija i liječenje proljeva
 • Smanjenje negativnih učinaka astme
 • Liječenje hemoroida
 • Stimulacija kontrakcija kod poroda
 • Liječenje uboda insekata
 • Podrška zdravlju kože i noktiju
 • Liječenje akni
 • Podrška zdravlju štitnjače

Koprivu je moguće konzumirati u obliku čaja, tinkture, kapsula, a i klasično, listove se može jesti, baš kao i drugo zeleno lisnato povrće, poput primjerice špinata ili blitve.

kopriva

Reference: 

 1. Legssyer A, Ziyyat A, Mekhfi H, Bnouham M, Tahri A, Serhrouchni M, Hoerter J, Fischmeister R. Cardiovascular effects of Urtica dioica L. in isolated rat heart and aorta, Phytotherapy research. 2002 Sep;16(6):503-7.
 2. El Haouari M, Bnouham M, Bendahou M, Aziz M, Ziyyat A, Legssyer A, Mekhfi H. Inhibition of rat platelet aggregation by Urtica dioica leaves extracts. Phytotherapy research. 2006 Jul;20(7):568-72.
 3. Ghorbanibirgani, A, Khalili, A, Zamani, L. The Efficacy of Stinging Nettle (Urtica Dioica) in Patients with Benign Prostatic Hyperplasia: A Randomized Double-Blind Study in 100 Patients. Iranian Red Crescent Medical Journal. 2013 Jan; 15(1): 9–10.
 4. Hirano T, Homma M, Oka K. Effects of stinging nettle root extracts and their steroidal components on the Na+,K(+)-ATPase of the benign prostatic hyperplasia. Planta Medica. 1994 Feb;60(1):30-3.
 5. Konrad L, Müller HH, Lenz C, Laubinger H, Aumüller G, Lichius JJ. Antiproliferative effect on human prostate cancer cells by a stinging nettle root (Urtica dioica) extract. Planta Medica. 2000 Feb;66(1):44-7.
 6. Zimmermann I. · Ulmer W.T. Effect of Intravenous Histamine, Allergen (Ascaris suum Extract) and Compound 48/80 and Inhaled Allergen-Aerosol on Bronchoconstriction and Histamine Release. Respiration 1981;42:30–42.
 7. Baykul T, Alanoglu EG, Kocer G. Use of Ankaferd Blood Stopper as a hemostatic agent: a clinical experience. Journal of Contemporary Dental Practise. 2010 Jan 1;11(1):E088-94.
 8. Hosein A, Mohammad JF, Maryam I i dr. The Healing Effect of Nettle Extract on Second Degree Burn Wounds. World Journal of Plastic Surgery. 2015 Jan; 4(1): 23–28.

Objavljeno 31.03.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!