Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako provjeriti vlastitu ili klijentovu posturu u samo 3 slike?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bilo da sami želite popraviti svoju posturu ili ste trener koji je svoj posao u ovim vremenima prebacio na online platforme – zasigurno želite znati kako provjeriti ljudsku posturu i dobiti inicijalno stanje koje će utjecati na programiranje vježbi u treningu.

Kako napraviti dijagnostiku posture?

Za dijagnostiku posture klijenta su vam potrebne tri slike tijela – anteriorna, posteriorna i sagitalna to jest slika prednje strane tijela, stražnje strane tijela i sa strane. Veoma je važno kako klijent pozicionira kameru i na kojoj udaljenosti od kamere se nalazi. Upute za klijenta su sljedeće:

  • Stopala razmaknuta 5 do 10 centimetara
  • Cijelo tijelo mora biti u kadru
  • Visina fotoaparata neka bude oko centra mase dakle razina pupka ili malo iznad
  • Klijent se ne smije namještati za sliku, potrebno je da stoji veoma opušteno
  • Uska odjeća ili kupaći

U daljnjem tekstu su slike s raznim disfunkcijama, lijeva slika je optimalna postura dok na desnoj slici manipuliram svoje tijelo kako bi pokušala prikazati određenu disfunkciju. Imajte na umu da su položaju tijela na desnim slikama prenaglašeni te da će ove disfunkcije na stvarnim klijentima biti puno suptilnije.

Optimalnu posturu sam prikazala s okomitom crtom koja se proteže od vrha glave do sredine stopala i prolazi kroz uho, rame, kuk i gležanj. Devijacije od ove okomite crte vam ukazuju na nepravilnu posturu.

Sagitalna slika tijela

1. Kifoza i protruzija glave

Takozvana “pogrbljena leđa” ili kifotična kralježnica u torakalnom dijelu. Dakle ova disfunkcija dolazi radi više razloga ali je najčešći previše sjedenja i rada za kompjuterom kao i previše gledanja mobitela kojeg držite na neprikladnoj visini.

Osim što postoji zaobljenje u gornjem dijelu leđa možete vidjeti na slici da mi i glava ima pokret prema naprijed što se zove protruzija glave. Osobe s ovom disfunkcijom često pate od bolova u vratu i ramenima te mogu patiti čak i od glavobolja uzrokovanih lošom posturom.

2. Posteriorni tilt zdjelice i kifoza

tilt

Ovakvu posturu kada ugledate možete zamijetiti da osoba izgleda kao da se naslonila sama na sebe. Kukovi izbačeni ispred tijela, posterironi tilt zdjelice i gornja leđa iza okomite crte su očite značajke ovakve posture.

Osobe s ovakvom disfunkcijom često pate od bolova u leđima i između lopatica i prilikom vježbanja mogu imati problem s aktivacijom trbuha, dodatno nekad ova postura ide ruku pod ruku s hipermobilnim koljenima koja imaju oblik previše ispravljene noge.

3. Hiperlordoza

hiperlordoza

Hiperlordoza odnosno povećana krivina u donjem dijelu kralježnice je najčešća postura koja često prođe neopaženo. Ovakva postura sa sobom nosi ukriženi sindrom – sindrom u kojem su se parovi mišića spojili u jednu disfunkciju; u ovom slučaju su kvadricepsi i donja leđa previše napeti dok su gluteus, zadnja loža i trbuh preopušteni.

Osobe s ovakvom posturom često pate od bolova u donjem dijelu leđa i u području pregibača kuka. Dodano, ukoliko je osoba žena koja je prošla tudnoću i pati od neaktivnog zdjeličnog dna ili možda dijastaze trbušnog zida – često ima baš ovakvu posturu.

4. Dvostruki ukriženi sindrom

ukrizeni sindrom

Ova postura je zapravo samo kombinacija dvije prijašnje posture – kifoza i protruzija glave s hiperlordozom. Njeno ime samo opisuje da se ukriženi sindrom odvija na dva mjesta. Prvo u području kukova i leđa i drugo u području ramena i vrata.

Ako pogledate sliku možete vidjeti da je kralježnica u hiperlordozi što donosi anterironi tilt zdjelice i neaktivan trbuh koji se kreće prema naprijed te zaobljenost u gornjem dijelu kralježnice što uzrokuje da glava ide u protruziju prema naprijed.

Anteriorna slika tijela

1. Pozicija koljena

koljena

Disfunkciju koju najčešće tražimo u anteriornoj slici tijela su popularno zvane “ikserice / x-erice” i “okserice”. Navedeni kolokvijalni nazivi označavaju disfunkcije imena Genu Valgum i Genu Varum. Prva slika je optimalna pozicija nogu, druga nam prikazuje Genu Valgum a treća Genu Varum.

Pošto su nazivi veoma slični evo savjet kako zapamtiti koji je koji Genu? Riječ VALGUM u sebi ima “gum” što znači žvaka, ona lijepi koljena unutra, dok riječ VARUM u sebi ima “rum” što možete zamisliti kao bocu ruma koja stoji između koljena i neda im da se približe.

Često se ova dvije disfunkcije primjete na sistematskim pregledima kroz koje djeca moraju proći ali suptilnije verzije mogu proći neopaženo. Tada imate osobu koja ima problem s čučnjem, iskorakom i sličnim vježbama. Položaj koljena često ovisi i o položaju stopala tako da ako malo bolje pogledate vašeg klijenta možete zamijetiti da se previše oslanja na vanjski ili unutarnji dio stopala.

2. Povišeno rame

ramena

Na desnoj slici možete vidjeti da stojim prilično ravno osim što mi je jedno rame povišeno. Ovakvu disfunkciju često možete vidjeti u radu s sportašima koji treniraju rukomet, tenis, baseball i vaterpolo. Jedna ruka je tada češće snažnija i u drugačijoj rotaciji od druge.

PAŽNJA! Ne ispravljajte ovu disfunkciju u profesionalnih sportaša koji trenutačno igraju sezonu! Ispravljanje njihove posture ih može izbaciti iz balansa na koji je njihovo tijelo naviklo te zahtijevati promjenu tehnike. Ako za ovo nema vremena jer igraju utakmice radije ostavite ispravljanje ovog disbalansa za vrijeme van sezone.

Posteriorna slika tijela

1. Skolioza

skolioza

Skolioza je iskrivljenje kralježnice prema lijevo ili desno, može postojati u lumbalnom dijelu kralježnice kao i u torakalnom dijelu kralježnice. Dodatno, može biti strukturalna ili funkcionalna, razlika je u tome da strukturalna skolioza već ima utjecaj na rast kostiju te mijenja njihov oblik dok je funkcionalna skolioza samo disbalans određenih mišića i kao takva predstavlja blaži oblik skolioze. Kako prepoznati skoliozu?

Znakovi za tražiti su nesimetrična visina ramena i nesimetrična visina kukova. Na slici ispod možete vidjeti moje oponašanje lijeve lumbalne i torakalne skolioze ali, napominjem, ovo je stvarno teško oponašati ako vam kralježnica već nije skoliotična. Terapija za skoliozu se ukratko sastoji u opuštanju prenapetih mišića i aktivaciji neaktivnih mišića.

2. Nesimetrija Lorenzovog trokuta

lorntzov

Zamislite da prazno područje koje se nalazi između vaše ruke i vašeg struka čini jedan trokut s točkama u  A - pazuhu, B - kontaktu ruke i kuka i C - vašem struku. Ovakav trokut se u kineziterapiji zove Lorenzov trokut i daje nam informaciju je li trokut na lijevoj i desnoj strani tijela isti.

Razlika trokuta lijeve i desne strane nije disfunkcija po sebi ali ukazuje na nesimetrije u tijelu. Od prenapetog QL-a pa sve do neaktivnog gluteusa mediusa, Lorenzov trokut nam je odličan indikator gdje dalje gledati.

3. Lateralni pomak tijela

lateralni pomak

“Lateral Shift” ili lateralni pomak tijela je disfunkcija koja zna lako zavarati! Ako pogledate sliku možete vidjeti da su na obje slike ramena simetrična. Ipak, na desnoj slici cijeli gornji dio tijela stoji više na lijevoj strani dok donji dio tijela ide prema desnom dijelu slike.

Ovo se zove lateralni pomak tijela te ga je lako propustiti u klijenta. S ovakvom disfunkcijom je potrebno napraviti kineziterapeutsku dijagnostiku koja nam otkriva koji mišići ne rade svoj posao i zašto, odnosno koji mišići možda kompenziraju rad svoj susjeda.

Zaključak

Bilo da ste trener koji radi online i svoju dijagnostiku klijenta mora napraviti virtualno ili samo sportaš kojeg zanima malo više o sebi, čitanje posture sa slike je vještina koja vam o čovjeku može otkriti više nego mislite.

Koliko sjedite u danu, kako spavate, imate li djece, nosite li ih puno u rukama itd. Ako zamijetite da imate određenu posturu s desnih slika javite se kineziterapeutu kako bi ih riješili u samo par vježbica dnevno!

Objavljeno 29.12.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!