Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako ispraviti krivo držanje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Postura, odnosno pravilno držanje je važan korak u prevenciji problema kao što su bolovi u donjem dijelu leđa ili zamor mišića. Kada nam je tijelo u najpovoljnijem položaju za zglobove i veze između zglobova naše tijelo je u balansu i ne troši dodatnu energiju za održavanjem balansa. U idealnoj poziciji trebali biste stajati tako da su:

  • koljena lagano pogrčena
  • ramena blago unazad
  • uvučen trbuh
  • zdjelica u centralnoj poziciji

krivo drzanje

Kada biste povukli crtu s bočne strane trupa u stajanju mogli biste spojiti uho, rame, kuk i zdjelicu.

Kod sjedenja vaša glava bi trebala biti podignuta u centralnoj poziciji iznad zdjelice, a kralježnica bi trebala zadržati prirodne krivine, bez pojačane lumbalne lordoze u donjem dijelu tijela zbog guranja trbuha naprijed ili pojačane torakalne kifoze zbog unutarnje rotacije ramena i guranja glave prema naprijed.

U ležanju kralježnica bi trebala ostati u prirodnom položaju, a glava pratiti liniju kralježnice, uz potporu jastuka.

U videima su prikazana najčešća kriva držanja čovjeka današnjice uz način kako to držanje možete ispraviti. Vježbe, odnosno svjesno ispravljanje pogrbljenih držanja će slati poruku u mozak i dovoljnom upornošću mijenjati nepravilno držanje.

Prvi korak je da osvijestite nepravilno držanje i što je češće moguće ispravljate to nepravilno držanje. Svako krivo držanje u jednom dijelu tijela djeluje kompenzacijski na ostale dijelove tijela te kao domino efekt nepravilno držanje se nastavlja dalje na tijelu.

Najčešća posljedica loše posture je bolan mišić. Kada ste pogrbljeni mišići moraju više raditi da bi održali stabilnost kralježnice i zaštitili je. Taj dodatni rad u mišićima će uzrokovati zategnutost i umor. To može voditi prema kroničnom problemu skraćenosti mišića na jednoj ili obje strane, a najčešće se pojavljuje u vratu, ramenima i donjem dijelu leđa.

Najčešći poremećaji krivulje kralježnice

Najčešće što se događa kod poremećaja posture je promjene u krivuljama kralježnice. Ljudska kralježnica prirodno ima oblik slova „S“. Lordoza u vratnom cijelu, kifoza u prsnom dijelu, lordoza u lumbalnom i kifoza u sakralnom dijelu kralježnice.

Ove krivulje su umjerene i osiguravaju balans naše kralježnice. Kada se radi o lošem držanju to može uzrokovati pritisak između dva kralješka i mijenjanje njihove pozicije. Kako je kralježnica građena tako da apsorbira stres i drži tijelo u balansu u situaciji kada je postura narušena dolazi do dodatne kompresije između kralježaka.

Subluksacija

Jednom kad je krivulja kralježnice poremećena postoji mogućnost od pojave subluksacije. Subluksacija je pojava kada je kralježak iščašen, zglob nepokretan, disk između kralježaka smanjen s mogućnošću uklještenja živca. Prema subluksaciji vodi i stanje koje se u nalazu može naći kao degeneracija diska ili kralješka.

drzanje

Poremećaj cirkulacije

Loše držanje mijenja ispravne krivine kralježnice što može rezultirati subluksacijom koja u tom slučaju izaziva suženje krvnih žila. Konstrikcija krvnih žila oko kralježnice može prekinuti krvnu opskrbu stanica mišića što narušava opskrbu kisikom i nutrijentima. Osim toga povećava mogućnost stvaranja ugruška i uzrokovati probleme kao što su tromboza.

Uklještenje živaca

Jedna od najgorih posljedica loše posture su svakako uklještenja živaca. Pomicanje krivulja i kralježaka uzrokuje pritisak na živce koji izlaze iz kralježnice. Zbog toga što živci koji izlaze iz kralježnice inerviraju sve mišiće na tijelu oni uzrokuju bol u udaljenim mjestima od same kralježnice.

Tako primjerice zbog nepravilnog držanja ramena i povećanja vratne lordoze mogu se javiti bol ili pojava trnaca u ruci, ili bol, slabost ili trnci u nozi.

Objavljeno 29.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!