Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Bolovi u vratu - što ih izaziva i kako ih se riješiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vrat i leđa čine male kosti zvane kralješci. Oni su složeni jedan na drugi da tvore kičmeni stup, odnosno kralježnicu. Kičmeni stup podupire glavu i štiti leđnu moždinu. Ovo je glavna struktura koja povezuje mrežu živaca u cijelom ljudskom tijelu, a kojima putuju poruke poput osjeta boli i sl.

Gornjih sedam kostiju kralježničnog stupa čine vrat i nazivaju se vratnim kralješcima. Ove kosti su međusobno povezane fasetnim zglobovima koji, zajedno s vratnim mišićima, omogućuju pomicanje glave u bilo kojem smjeru. Između kralješaka nalaze se diskovi koji djeluju kao amortizeri i daju kralježnici fleksibilnost.

Kada posjetiti liječnika?

Ako bolovi u vratu traju dulje od nekoliko dana, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Također, liječnika je potrebno konzultirati u sljedećim slučajevima:

 • Imate druge simptome osim boli i ukočenosti
 • Osjećate bolove, trnce, utrnulost ili slabost u rukama ili nogama
 • Imate iznenadne jake bolove nakon pada ili ozljede
 • Iznenada osjećate ukočenost vrata, uz poteškoće s podizanjem obje ruke iznad glave.

vrat

Koji su najčešći simptomi problema u vratu?

Najčešći simptomi su:

1. Bol i ukočenost

 • Bol se može osjetiti u sredini ili s obje strane vrata, ali može se proširiti i na rame ili na gornji dio prsa.
 • Bol ili slabost se može osjetiti i u rukama.
 • Moguće su tenzijske glavobolje, gdje bol može preći na stražnji dio glave, a ponekad u uho ili iza oka.
 • Moguća je pojava bolova tijekom pomicanja vrata, a mišići se mogu osjećati zategnuto, posebno ako se dugo sjedi ili spava u jednom položaju.
 • Moguć je smanjen opseg pokreta u vratu, na primjer kad se pokuša pogledati preko ramena dok se vozi unatrag.

Ako imate bolove i ukočenost u vratu koji su se pojavili brzo, moguće preko noći, a imate poteškoće s podizanjem obje ruke iznad glave, to bi mogao biti znak stanja zvanog polimijalgija reumatica (PMR). Ovo je upalno stanje mišića, češće se javlja kod osoba starijih od 65 godina, a ako mislite da imate ovo stanje, trebali biste što prije posjetiti liječnika.

2. Utrnulost ili trnci

Živci se mogu stegnuti kad mišići, kosti ili tkiva koji ga okružuju izvrše prevelik pritisak. Kao rezultat toga, možete osjetiti utrnulost, iglice ili trnce koje možete osjetiti niz ruku, ponekad i do prstiju.

Utrnulost i trnci nestat će kad se problem sam riješi. Međutim, ako su simptomi ozbiljni, obratite se svom liječniku koji će vam možda propisati lijekove za stisnuti živac.

3. Škljocanje i zvukovi grebanja

Tijekom pomicanja glave možete čuti ili osjetiti kliktanje ili grebanje. To se naziva krepitus, a može biti uzrokovan iskakanjem mjehurića zraka ili premještanjem tkiva i kostiju u zglobu. To često čine i drugi zglobovi, ali zvukovi s vrata obično se čine glasnijima jer se događaju bliže vašim ušima.

Možda ćete primijetiti i da su uočljiviji noću. Iako je ovo čest simptom i može zvučati alarmantno, nije ozbiljno stanje i ne treba izazvati brigu.

4. Vrtoglavica i zamračenja

Ako vam se vrti u glavi kada gledate prema gore ili okrećete glavu, to je možda posljedica štipanja arterija koje prolaze uz kralježnicu, inače poznatih kao vertebralne arterije. Ovo se ponekad može dogoditi kao rezultat promjena na kralješcima, a štipanje ovih arterija povremeno može uzrokovati zatamnjenje jer se protok krvi privremeno smanjuje. Međutim, zamračenja mogu imati i druge uzroke pa je važno potražiti liječnički savjet ako vam se to događa.

5. Grčevi mišića

Grčevi u mišićima su stanja naglog ukrućenja mišića ili skupina mišića u vašem tijelu. Uzrok često nije poznat, a kad se grčevi dogode u vratu, obično uzrokuje bol i ukočenost s jedne strane, što može otežati okretanje glave.

Grčevi obično traju samo nekoliko sati ili dana, iako rijetko mogu potrajati i nekoliko tjedana. Bol možete pokušati ublažiti nježnim istezanjem, lijekovima protiv bolova, kao i hladnim ili toplim oblozima. Ljudi s grčevima mišića bilježe posebno umirujuće djelovanje toplih obloga.

6. Ostali simptomi

Ako osjećate dugotrajno probleme u vratu, poput bolova i ukrućenosti, a posebno ako vam je san otežan te stalno osjećate tumor, vrlo često se javlja i niz drugih problema. Popričajte s liječnikom o tegobama i pokušajte pronaći način da se riješite uzroka ovog niza tegoba.

vrat

Uzroci bolova u vratu

Bolovi u vratu su vrlo česti i gotovo svi ih nekad u životu osjete. Često, bolovi nastaju radi dugotrajnog nepravilnog položaja vrata. Ipak, niz je i drugih mogućih uzroka ovih bolova:

 • Stres
 • Neuobičajen položaj spavanja
 • Nezgoda koja je izazvala trzaj
 • Uganuće
 • Jačanje cervikalne spondiloze, što se može dogoditi sa starenjem diskova i zglobova u kralježnici

Mnogi će osjetiti ukočenost u vratu bez jasnog uzroka. To se može dogoditi već nakon boravka na propuhu ili manje ozljede uslijed neke rotacije, primjerice tijekom vrtlarenja. Ovi slučajevi se nazivaju nesimptomatskom boli u vratu. Ovo je najčešći uzrok boli u vratu i on prolazi kroz nekoliko dana, pod uvjetom da se ne ponavljaju situacije koje su bol izazvale te da se vrat odmara.

Bolovi se mogu umanjiti i tabletama protiv bolova te nježnim istezanjem. No, ako se bolovi ne povuku te tako ugrožavaju svakodnevno funkcioniranje, savjetuje se posjetiti liječnika.

vrat

Kako se dijagnosticiraju bolovi u vratu?

Većina tegoba u vratu mogu se dijagnosticirati i tretirati na temelju simptoma i jednostavnog pregleda te nisu potrebna dodatna testiranja. Ponekad, u složenijim slučajevima liječnik može tražiti rendgen ili magnetsku rezonanciju kako bi se utvrdio uzrok bolova.

Liječenje bolova u vratu

Često su za rješavanje bolova u vratu dovoljni mirovanje i lijekovi protiv bolova. U složenijim situacijama, savjetuju se tretmani poput vježbi, manipulacije, akupunkture i slični tretmani.

Također, u rješavanju bolova u vratu često mogu pomoći tehnike opuštanja, topli ili hladni oblozi, masaža, vježbe za poboljšanje posture i bolje spavanje.

Postojana i dugotrajna bol u vratu

U nekim slučajevima bol može biti trajna i imati specifičan uzrok, poput oštećenja zgloba ili diska. No, često bolovi ostaju čak i kad je uzrok riješen. Naime, manjak opsega pokreta i kretanja dovodi do slabljenja i ukrućivanja mišića u vratu. Takvi, oni se puno brže umaraju i izazivaju bolove kod pokreta što dovodi do neprekinutog lanca bolova.

vrat

Vježbe za smanjenje bolova u vratu

Bolovi u vratu najčešće popuštaju nakon 10-14 dana, a da potpunog oporavka dolazi se kroz 4-6 tjedana. Sljedeće vježbe savjetuje se provoditi redovno kako se simptomi ne bi vratili.

1. Naginjanje vrata naprijed-natrag

vrat

Stanite ili sjednite održavajući dobru posturu tijela. Polako nagnite glavu prema naprijed tako da bradom dotaknete prsa. Zadržite u ovoj poziciji 5 sekundi pa vratite u početni položaj. Potom zabacite glavu unatrag što više možete te također zadržite 5 sekundi u krajnjoj poziciji. Ponovite ovaj pokret 5 puta.

2. Naginjanje vrata na stranu

vrat

Nagnite glavu na jednu stranu, tako da uho gurate prema ramenu. Zadržite na svakoj strani po 5 sekundi i ponovite po 5 ponavljanja na svaku stranu.

3. Zakretanje vrata lijevo-desno

vrat

Stojeći uspravno, okrenite glavu ulijevo održavajući visinu brade jednakom tijekom cijelog pokreta. U krajnjoj točki zadržite 5 sekundi pa vratite u početni položaj. Potom okrenite glavu udesno te i ondje zadržite 5 sekundi. Ponovite 5 puza zakretanje na svaki stranu.

4. Istezanje vrata

vrat

Održavajući tijelo ravnim, gurnite bradu prema naprijed tako da istegnete vrat, bez spuštanje brade prema prsima. Nježno zategnite mišiće vrata i zadržite u toj poziciji 5 sekundi pa vratite glavu u centar. Iz centra je gurnite natrag, također zadržavajući u krajnjoj poziciji 5 sekundi. Odradite ovu vježbu u 5 ponavljanja.

Objavljeno 29.05.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!