Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako prirodno pojačati plodnost?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Osim zdravstvenih i genetskih problema, na plodnost i kod muškaraca i kod žena značajno utječe i niz okolišnih čimbenika. Stoga, da bi se poboljšala plodnost, a time i šansa za roditeljstvo, ponekad je potrebno donijet i neke životne promjene.

U nastavku članka donosimo vam znanstveno potvrđene prirodne metode poboljšanja plodnosti kod oba spola. Kod žena se to najčešće odnosi na smanjenje stresa i redovnu tjelesnu aktivnost, a kod muškaraca na smanjenje unosa alkohola i prestanak ili barem smanjenje pušenja.  

Postoji i nekoliko tretmana za poboljšanje plodnosti koje je moguće provesti da bi se plodnost poboljšala.

Krenimo redom.

plodnost

Metode poboljšanja plodnosti kod žena

Niz je postupaka i životnih promjena koje žene mogu učiniti kako bi poboljšale plodnost i povećale šansu da ostanu u drugom stanju. Donosimo neke od njih:

1. Smanjenje stresa

Stres značajno utječe na smanjenje plodnosti kod žena. Alfa-amilaza je biološki marker stresa koji se mjeri iz uzorka sline. Studija koju su proveli Buck Louis i sur. pokazala je da žene s višom razinom alfa-amilaze imaju manje šanse za postizanje prirodne trudnoće.

Uključivanje u aktivnosti koje će doprinijeti smanjenju stresa može povećati plodnost kod žena. Na primjer, osobe koje pohode radionice ili idu na grupe potpore i savjetovanja za depresiju i anksioznost imaju veće šanse da zatrudne nego oni koji to ne čine.

2. Prestanak pušenja

Pušenje cigareta negativno utječe na razine hormona i može utjecati na raniji ulazak u menopauzu kod žena. Stoga, prestanak pušenja značajno utječe na poboljšanje plodnosti kod žena.

3. Održavanje zdrave tjelesne težine

Pretilost ili prekomjerna mršavost podjednako negativno utječu na smanjenu plodnost kod žena. Pretilost utječe na niz reproduktivnih procesa u organizmu, među kojima su i proces oplodnje, ali i kasnije rasta i razvoja embrija. Gubljenje viška kilograma u slučaju pretilosti poboljšava šansu za postizanje trudnoće.

I prekomjerna mršavost ili nagli i drastični gubitak kilograma donosi negativne utjecaje na plodnost kod žena. Studije pokazuju da premršave žene imaju povećan rizik od poremećenih funkcija jajnika, neplodnosti i preuranjenog poroda.

4. Redovna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost pozitivno utječe na plodnost kod žena. Studija koju su proveli Morris i sur. nad preko 50 tisuća žena pokazala je da redovna tjelesna aktivnost utječe na kasniju menopauzu.

No, treba imati na umu da prekomjerno vježbanje, pogotovo ono koje nije popraćeno dostatnim kalorijskim unosom, može negativno utjecati na plodnost i poremetiti menstrualni ciklus.

pplodnost

Metode poboljšanja plodnosti kod muškaraca

Kao i kod žena, niz je metoda i postupaka kojima se može poboljšati plodnost kod muškaraca. Donosimo neke:

1. Održavanje zdrave tjelesne težine

Plodnost je i kod muškaraca ugrožena i u slučaju pretilosti i u slučaju premale tjelesne težine. Studija koju su Campbell i sur. proveli nad preko 115 tisuća muškaraca pokazala je da pretili muškarci značajno češće bilježe neplodnost od onih s normalnom tjelesnom težinom.

Također, pretili muškarci slabije reagiraju na terapiju protiv neplodnosti.

2. Prestanak pušenja

Kao i kod žena, pušenje utječe na plodnost i kod muškaraca. Nikotin negativno utječe na kvalitetu sperme i smanjuje šanse za uspješnu oplodnju jajne stanice.

3. Smanjenje unosa alkohola

I alkohol negativno utječe na kvalitetu sperme. Studija koju su proveli Li i sur, a koja je obuhvatila gotovo 30 tisuća muškaraca je pokazala da alkohol utječe na kvalitetu i veličinu sperme.

Plodnost i godine

Za većinu žena, plodnost počinje opadati u srednjim tridesetim godinama. Tijekom toga perioda, funkcija jajnika polako opada do ulaska u menopauzu. Iako je tijekom ovog perioda moguće zatrudnjeti, šanse sa svakom godinom opadaju.

Stoga, kako bi se povećala šansa za postizanje trudnoće i za muškarce i za žene vrijede neka opća pravila: redovna tjelesna aktivnosti, izbjegavanje stresa te pušenja i alkohola su smjernice koje mogu pomoći na putu ka postizanju sigurne trudnoće.

plodnost

Reference:

  1. Buck Louis GM. i sur. Stress Reduces Conception Probabilities across the Fertile Window: Evidence in Support of Relaxation. Fertil Steril. 2011 Jun; 95(7): 2184–2189
  2. Campbell, JM. Paternal obesity negatively affects male fertility and assisted reproduction outcomes: a systematic review and meta-analysis. Reproductive Biomedicine Online. November 2015Volume 31, Issue 5, Pages 593–604
  3. Li, Y. i sur. Association between socio-psycho-behavioral factors and male semen quality: systematic review and meta-analyses. Fertility and Sterility. January 2011Volume 95, Issue 1, Pages 116–123
  4. Morris, DH. i sur. Body Mass Index, Exercise, and Other Lifestyle Factors in Relation to Age at Natural Menopause: Analyses From the Breakthrough Generations Study. American Journal of Epidemiology, Volume 175, Issue 10, 15 May 2012, Pages 998–1005

Objavljeno 02.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!