Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Koja hrana pomaže u održavanju zdravih jajnika i jajne stanice?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jajnici igraju glavnu ulogu u ženskom reproduktivnom zdravlju. Jajnici sadrže nekoliko folikula, svaku s mogućnošću da se podigne jedno zrelo jajašce. Zdravi jajnici također luče spolne hormone bitne za reproduktivno zdravlje.

Nekoliko čimbenika, uključujući genetiku, utječe na zdravlje i funkcioniranje jajnika, a redovno konzumiranje hrane bogate s nekoliko ključnih hranjivih tvari može podržati funkciju jajnika i promicati njihovo zdravlje. Bez obzira planira li se trudnoća ili ne, svakoj se ženi savjetuje da u prehrani ima namirnice koje obiluju sljedećim nutrijentima:

Vitamin D

Osim što je jako bitan u zdrvlju kostiju, vitamin D igra i važnu ulogu u zdravlju jajnika jer podiže razine anti-Müllerovog hormona (AMH) koji ukazuje na žensku plodnost, osjetljivost folikul-stimulirajućeg hormona i proizvodnju i oslobađanje progesterona.

Vitamin D je potreban za rast jajnih stanica i folikula, ljuske koja okružuje jajašce. Suplementacija vitaminom D može pomoći u ravnoteži razine AMH kod žena kojima nedostaje vitamina D i žena s policističnim jajnicima. Vaše tijelo može proizvesti vitamin D uslijed izloženosti suncu, a može ga se dobiti iz hrane, poput lososa, žumanjaka, gljiva i ovim vitaminom pojačanog mlijeka.

Vitamin D možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

vitamin d

Vitamin A

Vitamin A igra važnu ulogu u zdravlju jajnika, tijekom razvoja, vitamin A pomaže jajnicima da započnu mejozu, vrstu staničnog rasta koji se događa u proizvodnji jajnih stanica, stoji u osvrtu objavljenom u časopisu Nutrient. All-trans retinoična kiselina, oblik vitamina A, sudjeluje i u borbi protiv rasta karcinoma jajnika, stoji u osvrtu objavljenom u Immunopharmacology and Immunotoxicology.

Prehrana treba svakodnevno sadržavati male količine vitamina A 2,333 internacionalnih jedinica za žene i 3,000 za muškarce. Vitamin A nalazimo u ulju jetre bakalara, jajima, mlijeku, slatkom krumpiru (batatu), mrkvi, kelju, špinatu i bundevama.

Selen

I hrana bogata ovim esencijalnim mineralom je jako važna za zdravlje jajnika. Selen aktivira glutation peroksidazu, vrstu enzima koji funkcioniraju kao antioksidansi. Kao rezultat, selen štiti tkiva od oksidativnih oštećenja, koji u suprotnom mogu podići rizik od genetskih mutacija koje mogu doprinijeti razvoju karcinoma. Osim toga, selen aktivira još jedan protein, onaj imena Sep15, koji pomaže u borbi protiv razvoja karcinoma.

Prehrana bogata selenom, kao i drugim antioksidansima, snižava rizik od karcinoma jajnika, stoji u zaključku studije objavljene u BMC Cancer. Selen nalazimo u brazilskim oraščićima, mesu jajima i školjkama, a preporučen dnevna doza ovog minerala je 55 mikrograma.

Selen možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

brazilski

Vitamin C

Vitamin C također je jedan od vitamina koji doprinosi zdravlju jajnika. On je prirodna zaštita protiv karcinoma jajnika, stoji u studiji objavljenoj u Immunobiology. Vitamin C aktivira stanice koje se prirodno bore protiv stanica karcinoma i njihovog rasta.

Unos dovoljne količine vitamina C potiče primjerenu funkciju jajnika regulacijom aktivnosti gena potrebnih za razvoj folikula, stoji u zaključku studije objavljene u Reproductive Science.

U prehranu uključite svježe namirnice koje su izvrstan izvor vitamina C, poput jagoda, naranči, crvenih paprika i brokule koji doprinose preporučenom dnevnom unosu koji iznosi 60 mg.

Vitamin C možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline nisu dobre samo za zdravlje kardiovaskularnog sustava, već i za zdravlje jajnika i maternice. One igraju bitnu ulogu u propusnosti stanične membrane i staničnom zdravlju te pružaju zaštitu od oksidativnih oštećenja. Omega-3 također igraju važnu ulogu i u  implantaciji embrija. Masne ribe, uključujući losos i skušu, dobar su izvor omega-3 masti.

Lanene sjemenke, orašasti plodovi, chia sjemenke i sjemenke bundeve također su bogati omega-3 masnim kiselinama.

Omega-3 dodatke prehrani možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

omega-3

10 namirnica koje utječu na zdravlje jajašca

Osobe koje pokušavaju zanijeti svakako trebaju razmišljati imaju li u prehrani namirnice koje doprinose zdravlju reproduktivnih organa kako bi začeće bilo sigurno, a zdravlje embrija podržano od dana začeća.

Sljedećih 10 namirnica svakako uključite u svoju prehranu ukoliko pokušavate zanijeti:

Avokado

Visok udio masti koji karakterizira avokado svakako doprinosi zdravlju jajne stanice. Avokado je bogat mononezasićenim masnim kiselinama koje imaju pozitivne učinke na zdravlje jajne stanice.

avokado

Grahorice i leća

Željezo je mineral od iznimne važnosti za zdravlje jajašca, a manjak ovom minerala može dovesti do izostanka ovulacije. Grahorice i leća su izvrstan izvor željeza, ali i drugih nutrijenata koji doprinose plodnosti.

Brazilski oraščići

Bogati su selenom, mineralom koji pomaže u prevenciji kromosomskih oštećenja u jajašcu. Selen je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, što omogućava i bolju proizvodnju jajnih stanica.

Sezam

Sezam je bogat cinkom i može pomoći u proizvodnji hormona odgovornih za zdravlje jajne stanice. Također, sezam je bogat mononezasićenim mastima koje su važne u stvaranju jajne stanice.

Bobičasto voće

Snažni antioksidansi koji također štite jajnu stanicu od slobodnih radikala i osiguravaju njezino zdravlje. Stručnjaci savjetuju konzumaciju barem tri porcije bobičastog voća tjedno.

bobicasto voce

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i drugo zeleno lisnato povrće bogati su manganom, folatima, željezom, kalcijem i vitaminom A. sadrže niz vitamina i minerala koji održavaju tjelesne funkcije na optimalnoj razini.

Đumbir

Đumbir je antiupalna namirnica koja potvrđeno ubrzava cirkulaciju, potiče zdravlje probavnog sustava i smanjuje upalne procese, što doprinosi zdravlju jajne stanice tako što smanjuje rizik od razvoja bolesti reproduktivnog sustava. Osim toga, đumbir pomaže održavanju pravilnog menstrualnog ciklusa te smanjuje upale u reproduktivnim organima.

Maca

Ova superbiljka sadrži čak 31 mineral i preko 60 fitonutrijenta. Maci se pripisuje pozitivan utjecaj na zdravlje jajne stanice, ali i spermija kod muškaraca te pozitivan utjecaj na libido i uspostavu hormonalne ravnoteže.

Macu možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

maca prah

Cimet

Ovaj začin pože pozitivno utjecati na zdravlje jajnika i potaknuti pravilnu proizvodnju jajne stanice poboljšanjem inzulinske rezistencije. Ženama koje boluju od policističnih jajnika posebno se savjetuje uključiti cimet u prehranu.

Cimet možete kupiti u fitness.com.hr webshopu.

Voda

Iako se tehnički ne radi o hrani, dovoljan unos tekućine jednako je važan za zdravlje jaje stanice. U vrijeme kad žena pokušava začeti savjetuje se unos barem 2 litre vode dnevno. Pritom izbjegavajte kupovinu boce u plastičnim bocama jer može sadržavati kemikalije koje mogu negativno utjecati na pokušaj začeća.

Objavljeno 27.01.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!