Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mršavljenje nakon poroda

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Porod je prošao, započinje novo, prekrasno razdoblje u vašem životu – život sa djetetom. Razdoblje koje će ponekada imati i svojih težih (umor, iscrpljenost, neprospavane noći), ali prije svega jedinstvenih i nezaboravnih trenutaka zajedništva, topline i ljubavi s vašim tek rođenim djetetom.

Tijekom trudnoće žene dobiju, u prosjeku, 15-ak kilograma, porodom izgube oko 5, a ostatak je nerijetko teško skinuti. Mršavljenje nakon poroda bi se trebalo bazirati na kombinaciji vježbanja i uravnotežene prehrane što će relativno brzo dati zadovoljavajuće rezultate.

Ukoliko je s porodom prošlo sve u redu i ako vas tako liječnik savjetuje, slobodno se vratite na vježbanje kao i prije poroda čim postporođajni bolovi prestanu. No, imajte na umu da ne žurite s vračanjem u formu, biti će potrebno i nekoliko mjeseci dok ne steknete formu od prije. Osluškujte svoje tijelo, u ovom periodu "manje je bolje", a slušajte i savjete svog liječnika vezano za fizički oporavak vašeg tijela nakon poroda ovisno o tome da li ste rodile normalnim putem ili carskim rezom.

S vježbanjem možete početi odmah nakon poroda. Vježbe se u razdoblju od 48 sati nakon poroda baziraju na dizanje iz kreveta uslijed higijenskih i fizioloških razloga, što se svakako preporuča i potiče. Nekoliko se minuta možete usput i prošetati. Prije nego što ustanete iz kreveta ne bi bilo loše da malo razgibate stopala, nekoliko krugova stopalima u skočnom zglobu u jednom i drugom smjeru biti će dovoljno. Dok ležite u krevetu možete nekoliko puta dnevno polagano i bez žurbe vježbati okretanje na bok, sa boka na trbuh, na kojem možete ostati ležati do 15-ak minuta i natrag na leđa.

Preporučljive su i tzv. Kegelove vježbe kojima se ojačavaju mišići dna zdjelice. Te mišiće je u ovoj fazi života vrlo važno jačati jer pridržavaju sve unutarnje organe smještene u zdjeličnoj šupljini. Dok ležite, najbolje da započnete već u rodilištu, stišćite mišiće kao kada želite zadržati mokraću ili stolicu. Svaki dan ponavljajte vježbu i postupno produljujte vrijeme kontrakcije, tjedan dana nakon poroda kontrakciju zadržite najmanje 10 do 15 sekundi, a vježbu ponavljajte 30 do 50 puta dnevno.

Trbušne mišiće uskoro ćete, redovitim vježbanjem vratiti u prijašnje stanje, mada vam se sada to čini nemogućim. Prvih nekoliko dana nakon poroda neka vježbe za jačanje trbušne muskulature budu usklađene s disanjem. Prilikom udaha širite prsni koš u stranu, a kod izdaha, koji neka traje dulje od udaha, spuštajte prsni koš uz dodatno 'spuštanje' trbuha. Nastojte ga stisnuti zamišljajući korzet koji vam se steže oko cijelog trbuha, od zdjelice do prsnog koša. Nakon nekoliko dana, pokušajte s istom vježbom, ali prilikom izdaha podignite i glavu i ramena kao kad želite pogledati vrhove prstiju stopala. Ponovite vježbu 1 do 4 puta, 2 do 3 puta dnevno, postupno povećavajući broj ponavljanja ukoliko ste rodili vaginalno. Kod carskog reza, pričekajte s posljednjom vježbom dok ne dobijete zeleno svjetlo od liječnika.

Ukoliko ste rodili carskim rezom, period opravka nešto je duži što podrazumijeva i duže ležanje, a ujedno i oslabljenu cirkulaciju. Vježbati stoga treba u krevetu tih prvih nekoliko dana u cilju poboljšanja cirkulacije, naročito u nogama. Desetak puta dnevno kružite stopalima u svim smjerovima i skupljajte i širite prste. Pokušajte pogrčiti noge u koljenima dok ležite na leđima, vučeći stopala po krevetu, prvo naizmjence jednu pa drugu nogu. Nakon četvrtog dana možete započeti s vježbama podizanja naizmjenično jedne pa druge noge pogrčene u koljenom zglobu. Ne forsirajte izvođenje niti jedne vježbe, osluškujte svoje tijelo, ono će vam dati prave smjernice.

Kako vrijeme odmiče tako ćete postepeno moći nadopunjavati vašu fizičku aktivnost. Najjednostavnija je šetnja, koja je idealna i za vas i vaše tijelo, ali i utoliko što se u tim trenucima ne morate odvajati od svog bebača. Za početak ne pretjerujte, i pola sata dnevno će vam pomoći u stjecanju nove kondicije, ali i da malo promijenite svakodnevno, kućno okruženje. Svakako sa sobom uzmite bočicu s vodom, što je pogotovo važno za one majke koje doje svoje dijete.

Stretching ili istezanje još jedan koristan način za lakše savladavanje dnevnih aktivnosti. Započnite s vježbama što prije, naravno ukoliko se dobro osjećate i u dogovoru s vašim liječnikom. Na taj način ćete smanjiti mišićnu napetost, poboljšati cirkulaciju, ublažiti bolove u leđima. Pokušajte vježbe istezanja uskladiti s disanjem, što će vas dodatno opustiti. Izbjegavajte nagle pokrete ili trzaje, i istežite se samo do granice boli, nikako ne forsirajte. Pokušajte zadržati istegnuti položaj desetak sekundi u mirnom položaju, pritom dišući i koncentrirajući se na istegnuti mišić.

Vježbe s utezima još su jedan dobar način vraćanja u prijašnju formu, pritom mislimo na lagane vježbe utezima od po kilogram u svakoj ruci, nikako ne pretjerujte s težinama. Formu je važno dostizati polako, ali sigurno. Bučicama možete izvoditi vježbe za gornji dio tijela: ruke, leđa, ramena i prsa, dok donji dio tijela i trbušne mišiće za početak snažite korištenjem težine i savladavanjem otpora vlastitog tijela. Sve te vježbe možete izvoditi i kod kuće, a ponovni povratak u teretanu ili u dvoranu odgodite dok se ne osjećate spremno i u dogovoru s vašim liječnikom. To se naročito odnosi na one žene koje se prije trudnoće nisu bavile niti jednom sportsko-rekreativnom aktivnošću.

Budite strpljive i uporne, rezultati sigurno neće izostati, na višestruku korist i zadovoljstvo vas samih, a tako i cijele vaše obitelji, naročito na ono vaše malo, slatko stvorenje koje će zasigurno osjetiti rezultate zadovoljne mame.

Objavljeno 21.01.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!