Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Testirajte se: Ovo je 5 fitness pokazatelja zdravlja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Posljednja godina otvorila nam je oči kad je u pitanju naše zdravlje. Jedna od stvari na koje možemo utjecati djelomično, upravo je naše zdravlje. Tjelovježba, prehrana, adekvatna suplementacija, boravak i kretanje u prirodi, druženje s voljenima i smanjenje stresa od izuzetne su važnosti kad želimo biti zdraviji, ali i sretniji.

Kaže se da čovjekovo zdravlje gledamo brojem preskočenih stepenica odjednom ili brojem tableta koje uzimamo odjednom...

Ova izreka daje nam do znanja da moramo reagirati. Sjedilački život, brza hrana i nedovoljno boravka na otvorenom nam nipošto ne ide u prilog. Kriteriji po kojima gledamo zdravlje malo se razlikuju od medicinskog poimanja zdravlja.

Naime, s obzirom da se mi bavimo fitnessom, poduzimamo sve one korake kojima mi možemo svakodnevno utjecati na svoje trenutno stanje.

Ovo obuhvaća:

  1. Praćenje i kontrola tjelesne kilaže
  2. Indeks tjelesne mase (BMI)
  3. Količina potkožnog masnog tkiva
  4. Opseg struka
  5. Omjer opsega struka i opsega kukova

Dakle, kad govorimo o fitness kriterijima zdravlja, ovo su čimbenici na koje možemo utjecati i nad kojima bismo trebali imati kontrolu. Nažalost, ovo je ono što većini ljudi danas ne polazi za rukom. Kao osobni, ali i online fitness trener, ovo je 5 bazičnih stavki koje uvijek imam na umu i koje pratim svojim klijentima (uz fotografije napretka i posture).

vaga

1. Praćenje i kontrola tjelesne težine

Definitivno najjednostavniji način da vidimo u kom smjeru idemo, u kakvom smo rangu, te kolike promjene i oscilacije imamo upravo je naša tjelesna kilaža. Da biste ovdje bili precizni, kupite dobru vagu te primijenite nekoliko malih strategija.

Tjedni prosjek kilaže

Ukoliko vam je vaga jedan od glavnih alata u mjerenju, tada imate nekoliko opcija.

Prva opcija je da se važete svako jutro, na prazan želudac, u donjem rublju. Na kraju tjedna zbrojite kilažu od ponedjeljka do nedjelje te izračunate njen prosjek. Na ovaj način svaki tjedan imate prosjek svoje kilaže koji uspoređujete s drugim, trećim i četvrtim tjednom, potom mjesecom i sl.

Druga opcija je da se važete jednom tjedno, dok bi treća opcija bila jednom mjesečno. Osobe koje stresira oscilacija kilaže na tjednoj bazi, ne bi se trebale previše opterećivati brojkama te bi se trebale vagati na dvotjednoj bazi ili barem jednom mjesečno. Imajte na umu, hrana koju jedete, tekućina, hormoni i stres mogu uvelike utjecati na brojku koja će se pokazati na vagi.

Vaga nije jedini, niti je glavni pokazatelj našeg zdravlja. Imajte na umu: nekad možete zadržavati više vode u tijelu, nekad ste teži jer niste ispraznili crijeva, a ako ste žena, u onim danima u mjesecu, ta brojka može itekako varirati.

Pročitajte: Testirali smo: Mi Body Composition Scale 2 - odlična vaga za malo novca!

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

2. Indeks tjelesne mase (BMI)

Svakako jedna od najosnovnijih stavki za procjenu zdravlja osobe je indeks tjelesne mase. Međutim, za utreniranog pojedinca ili sportaša ovaj pokazatelj neće biti od previše koristi. No, ukoliko ste se tek sad odlučili pokrenuti, te ste dosad  bili neaktivni i živjeli sjedilačkim životom BMI će vam dati neke relevantne podatke. Ali samo tad.

Primjerice, bodybuilder od 110 kilograma i 178 cm visine mogao bi imati BMI od 34 primjerice, što bi ga stavilo u visokorizičnu kategoriju. Međutim kao što smo ranije spominjali, bodybuilder s 10% masnoća u svom tijelu, nikako ne može uzeti ovaj podatak ozbiljno.

Izračun BMI se temelji na odnosu tjelesne težine i kvadrata visine osobe. Kao i za prethodne stavke, ovaj kalkulator veoma jednostavno možete pronaći na internetu.

vaga

3. Količina potkožnog masnog tkiva

Obzirom da vaga i indeks tjelesne mase ne pričaju cijelu priču, moramo imati i još neke mjerljive podatke.  Jedan od izvrsnih pokazatelja našeg zdravlja je svakako količina našeg potkožnog masnog tkiva. Dobar primjer su upravo bodybuilderi.

Prosječan bodybuilder od 100 kilograma, visine 180 cm može na temelju brojke na vagi biti u skupini pretilih pojedinaca, no ako bismo pogledali količinu njegovog potkožnog masnog tkiva, shvatili bi da smo se gadno prevarili. Za širu sliku, moramo gledati dalje od prve dvije stavke.

Kako mjerimo potkožno masno tkivo? Puno je načina kako možemo mjeriti PMT, no onaj, nama, najjednostavniji bio bi putem antropometrijskog mjerenja krojačkim metrom koje samostalno možemo obaviti kod kuće. Na internetu postoji nekoliko raznih jednadžbi gdje dobivene mjere možemo ubaciti i izračunati svoj postotak. Ove jednadžbe dolaze s određenim odstupanjima od stvarnog stanja, ali opet daju jednu približnu brojku kojom se možemo voditi za daljni proces i napredak.

4. Omjer struka

Svakako jedan od najvažnijih i preciznih indikatora srčanih i krvožilnih bolesti definitivno je opseg struka. Kako kod muškaraca, tako i kod žena. Stoga, ovaj čimbenik moramo uvijek imati na umu.

Svako povećanje opsega struka daje za pretpostavku povećanje i abdominalnih masnoća. Obzirom da su masti, odnosno masnoće u tijelu volumenski tri puta veće od mišića, moguće je da vaga i indeks tjelesne mase ostanu isti sa starenjem. Ovo predstavlja problem.

kaliper

5. Omjer opsega struka i opsega kukova

Čimbenik koji se nadovezuje na opseg struka je omjer opsega struka i opsega kukova, poznatiji kao „waist to hip ratio“.

„Waist to hip ratio“ daje nam precizniji podatak o tome gdje zapravo nosimo najviše masnog tkiva. Kad je mast pohranjena oko struka, povećan je i rizik od dijabetesa, srčanih bolesti, pa čak i nekih vrsta raka. Iako osoba jabukolikog izgleda može izgubiti više kilograma u odnosu na kruškoliki tip osoba, definitivno se nalaze u opasnijoj situaciji po zdravlje.

Opet, na internetu s lakoćom možete pronaći razne kalkulatore za izračun omjera, ali imajte na umu da ono ništa ne govore o vašoj tjelesnoj kompoziciji. Oni su samo indikacija gdje se višak vaših masnoća najviše pohranjuje kako biste imali predodžbu koji tip tijela imate (jabukoliki, kruškoliki) te što to znači po vaše zdravlje. Žene bi posebnu pozornost trebale obratiti na ovu stavku.

Zaključak

Sve od navedenog možete kontrolirati ukoliko ste spremni napraviti promjenu u svom životu. Doktori nas ne mogu učiniti zdravima, fitness treneri vitkima, nutricionisti nam ne mogu popraviti krvnu sliku...nitko to ne može promijeniti, ako mi sami ne napravimo promjene. 

Objavljeno 08.06.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!