Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Znate li razliku između gubitka kilograma i gubitka masnog tkiva?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prije svega zapitajte se što vam je cilj: gubitak kilograma ili masnoga tkiva? Razlika je velika, a u nastavku pročitajte 5 ključnih razlika u ta dva procesa, odnosno razlike koje se nalaze u ponašanju onih koji postižu jedno ili drugo.

Gubitak masnog tkiva zahtijeva sasvim drugačiji proces razmišljanja i akcije u odnosu na onaj koji je potreban za gubitak kilograma. Iako mnogi ne znaju ili ne mare o tim razlikama, upravo su one najvažnije za znati kako biste svoju ideju o gubitku kilograma uspješno pretvorili u onu o gubitku masti. Naime, upravo je gubitak masti ono što želite postići u svojem procesu mršavljenja i poboljšanja zdravlja.

dijeta

1. Ne završe sve kalorije u masnom tkivu

Oni kojima je cilj gubitak kilograma kalorije direktno povezuju s masnim tkivom. Njihov je stav često taj da „što manje kalorija unesemo, više ćemo masti istopiti“ i obrnuto. Istovremeno, oni kojima je cilj gubitak masnoga tkiva znaju da kalorije nisu isključivo povezane s masnim tkivom, već i s glikogenom i njegovim zalihama u mišićima. Drugim riječima, unesene kalorije odlaze na različite destinacije, a pravilnim prehrambenim odabirima usmjerava se njihovo pohranjivanje.

Sa smanjenjem unosa kalorija može doći do gubitka masnoga tkiva, ali i mišićnoga tkiva. S povećanjem kalorija može doći do povećanja masnoga tkiva, ali i povećanja mišićne mase. Vrsta aktivnosti koju ćete odabrati uz svoj plan prehrane, odnosno dijete, značajno će utjecati na cilj na kojem će završiti unesene kalorije. Upravo je ovo razlog zašto je trening snage postao dominantna vrsta aktivnosti kod onih kojima je cilj gubitak masnoga tkiva, jer je to aktivnost koja će višak kalorije uputiti u dobivanje mišiće mase.

2. Hrana nisu samo kalorije

Osobe koje žele izgubiti kilograme prilično različitom promatraju i doživljavaju hranu od onih kojima je cilj gubitak masnoga tkiva. Primjerice, krafna i komad pilećeg bijelog mesa mogu imati jednak broj kalorija, ali za one koji teže gubitku viška masnog tkiva omjer makronutrijenata u tim namirnicama (omjer proteina, ugljikohidrata i masti) je jako važan i odgovoran za metaboličke učinke svake pojedine namirnice.

Dok će vam jedna namirnica (pileća prsa) dati održivu i dugotrajnu energiju i pozitivno djelovati ma metabolizam mišića, druga (krafna) će dati energiju koja je nestabilna i skokovita te će više biti usmjerena prema masnom tkivu nego prema radu mišića. Stoga, uvijek radije razmišljajte o kvaliteti namirnica koje planirate pojesti nego isključivo o njihovoj kalorijskoj vrijednosti.

vaga

3. Svaka naša radnja ima kompenzacijsku reakciju

Često, osobe kojima je cilj gubitak kilograma gledaju obroke neovisno jedan o drugome. Ne razmišljaju o doručku, ručku i večeri kao povezanim cjelinama već kao zasebnim točkama u procesu smanjenja broja koji vaga pokazuje.

U to vrijeme, osobe koje rade na gubitku masnoga tkiva znaju da izbori namirnica po obrocima direktno utječu na metaboličke rezultate sljedećeg obroka. Primjerice, ako za ručak pojedete samo laganu salatu, a preskočite međuobrok, večera će biti rizičan obrok u kojem ćete vjerojatno „zgriješiti“. Naime, ako premalo jedete kroz dan, u večernjim satima će vas vjerojatno uhvatiti neizdrživa želja za nečim slatkim ili masnim.

Oni koji rade isključivo na gubitku kilograma često ne povezuju ove uzroke i posljedice te ne zaključuju da je ta večernja želja upravo uzrokovana lošim pristupom prethodnim obrocima.

Isti model često se primjenjuje i na vježbanje: „vježbom ću kompenzirati lošu prehranu“, mantra je koju mnogi primjenjuju. Mnogi računaju da će, nakon što pojedu slatkiša u iznosu od 500 kcal, to „lako“ potrošiti treningom. Pritom ne računaju da će nakon treninga u kojem će potrošiti toliko kalorija, vrlo vjerojatno biti toliko gladni i iscrpljeni da će pojesti dvostruko više.

Trening i prehrana su neodvojivi i količina i vrsta treninga koji radite direktno je povezana s unosom namirnica prije i nakon aktivnosti. Isti utjecaj imaju i spavanje i stres koji, ukoliko nisu kvalitetno kontrolirani, također doprinose lošim prehrambenim odabirima i prevelikim unosom hrane.

4. Nema univerzalnih pravila

Kod odabira namirnica uvijek se treba voditi vlastitim organizmom i njegovim reakcijama. Primjerice, osobe koje žele izgubiti višak kilograma posegnut će za Zero napitcima jer oni imaju 0 kalorija, istovremeno, oni koji teže gubitku viška masnoga tkiva će razmisliti o individualnim utjecajima koje taj napitak ima na njih: ukoliko vam takav napitak potiče glad, izbjeći ćete ga unatoč tome što nema kalorija.

Stoga, vodite računa o reakcijama vašeg tijela na pojedine namirnice i vodite se tim pravilom, a ne kopirajte tuđe upute ili rješenja.

dijeta

5. Ne zabrinjavajte se s vagom

Budući da će se dobivanje mišićnoga tkiva pokazati kao povećanje tjelesne težine, osobe koje teže gubitku masnoga tkiva ne zabrinjavaju se vlastitom težinom. Umjesto toga, mjera koju promatraju je obujam tijela na pojedinim točkama i izgled u ogledalu koji pokazuje tonus. Naime, budući da je kilogram mišića obujmom manji od kilograma masti, osoba koja dobiva mišiće može izgledati puno mršavije nego što će to vaga pokazati.

Osobe kojima je cilj samo smanjenje tjelesne težine često su opsjednute vaganjem i često ih vrlo demotiviraju dnevne fluktuacije koje ponekad mogu biti i do 2 kilograma.

Osobe koje gube masno tkivo znaju da se radi o vodi i različitim hormonalnim fluktuacijama i te promjene ih ne zabrinjavaju. Mjerenje je usmjereno na masno tkivo, a ne ukupnu težinu, te na omjer mišića i masti.

Uvijek radije birajte veći ali čvrst i oblikovan izgled, umjesto onoga mršavog, ali mekanog, a upravo su to razlike koje će biti rezultat ova dva različita procesa o kojima smo pisali u ovom članku.

Objavljeno 17.02.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!