Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Da li je vaga realni pokazivač našeg tjelesnog stanja ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jedna od često eksponiranih tema u fitness časopisima je čuveni indeks tjelesne masti organizma i kako ga odrediti. Ovaj tekst je prvenstveno namijenjen djevojkama, ali bi i muškarci mogli izvući poneku korisnu informaciju.

Prvo i osnovno - ne vjerujte vagi. Zapamtite, vaga je jedan od najgorih pokazatelja promjena u vašem organizmu koje se dešavaju kao posljedica treninga. Koliko puta ste samo čuli izjave poput: "neću više ić u teretanu, puno sam se udebljala" ili "gubim vrijeme u fitness centru, ništa nisam smršavila". Prepoznajete li sebe u ovoj izjavi?

Nevjerovatno je kako ljudi obično više vjeruju nekakvoj spravi za mjerenje tjelesne težine nego običnom krojačkom metru, i još gore, više nego svojim očima.

Promjene se dešavaju i dešavat će se, ali nemojte da vam broj kilograma bude jedini pokazatelj. Puno je bitnije utvrditi BFR (Body Fat Ratio), iliti postotak mišića u odnosu na masti u organizmu.

Najčešća greška koja se događa je da osoba poslije određenog broja treninga stane na vagu i vidi isti broj kilograma kao i prije početka vježbanja pa zaključi da je utrošeni rad potpuno uzaludan.

Međutim, procesi koji su se za to vrijeme odvili u organizmu su mnogo važniji. Vaga možda pokazuje isti broj kilograma, ali velika je vjerovatnost da sada imate više mišića, a manje masti nego ranije.

Ostaje još jedan veliki problem. Kako znati da vam se mijenja BFR? Izuzetno pouzdana metoda za određivanje postotka tjelesne masti je pregled uz pomoć sprave koja je napravljena za ovu namjenu, tzv. kalipera. Njime se provjerava debljina kožnog nabora na nekoliko mjesta na tijelu i zavisno od toga se izračunava BFR.

Međutim, ako vam kaliper nije dostupan, mala je vjerovatnost da ćete otići na neko specijalizirano mjesto samo radi ovakvog pregleda.

Slijedeća opcija su vage za mjerenje postotka tjelesne masti koje rade na principu puštanja slabe struje, ali kod njih vrijedi staro pravilo - "koliko para toliko i muzike". Kućne varijante su prilično nepouzdane, baš kao i razne formule za izračunavanje postotka masti.

Jedna od tih formula BFR predstavlja kao razlomak broja kilograma sa kvadratom visine. Npr. ako ste visoki 1.70m i teški 65kg, formula bi izgledala 65/(1.702)=22.5. Prema toj formuli, svatko tko dobije rezultat veći od 30 ima veliki problem i spada u kategoriju opasno debelih ljudi. Lijepo i jednostavno. Pa zašto onda formula ne valja ?

Uzmimo za primjer aktualnog Mr. Olympiu - Ronnia Colemana. Prema ovoj formuli, njegov BFR je veći od 30, dok u stvarnosti njegov postotak tjelesne masti je manji od 10, a tokom takmičenja se spušta do granice od 5% što je zaista izuzetno malo.

Ok, ne vjerujemo vagama, a prema formulama smo skeptični. Pa šta nam onda preostaje?! Pokušajte redovno mjeriti vaše obime: obim grudi, nadlaktica, struka, stražnjice, butina. Ovim možete dobiti dosta dobar uvid u to da li se nešto dešava ili ne.

Ono što će sigurno upaliti je slijedeće - ako ne vjerujete drugima, vjerujete vašim očima. Slikajte se jednom tjedno u kupaćem kostimu sa što manje prekrivenih dijelova tijela, uvijek u identičnoj pozi. Poslije nekog vremena poredajte slike i jednostavno pogledajte ima li ikakvih rezultata.

Objavljeno 17.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!