Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Kako mršavimo: Zašto je dobro pratiti tjedni prosjek kilaže?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ima ljudi koji bježe od vage kao da je vrag, ali vaganje nam može biti itekako korisno u ostvarivanju ciljeva. Također ćemo u nastavku pričati koja strategija vaganja je najbolja za praćenje rezultata.

Je li se korisno vagati i kakav je psihološki učinak

Imamo brojne studije koje jasno pokazuju da je češće vaganje povezano s boljim usvajanjem željenih ponašanja i navika zaslužnih za gubitak masti i održavanje postignute kilaže. To je tema o kojoj sam više pisao ovdje. Podaci doista pokazuju da je učestalo vaganje jedna od strategija koju koriste osobe koje dugoročno uspiju zadržati smanjenu kilažu.

Ranije studije su predložile moguću korelaciju između učestalog vaganja i negativnih psiholoških posljedica, ali novija istraživanja ne prolaze nikakvu uzročno-posljedičnu vezu. Neka od njih čak upućuju na moguće pozitivne psihološke učinke.

vaga 

Koliko često je najbolje vagati se

Naučili smo da nam vaga može biti itekako koristan alat pa evo nas sada na glavnom dijelu članka – koliko često se vagati.

Sasvim je normalno da kilaža varira za 1-2% iz dana u dan. To je nerijetko razlika od preko jednog kilograma, pogotovo kod većih pojedinaca. Razloga za to ima mnogo, kao što su unos soli, unos tekućine, redovitost stolice, količina sna, stres, itd. Najbitnije je da znamo kako je to sasvim normalna stvar i dnevne fluktuacije u kilaži se događaju svima.

Najbolje što možemo napraviti u vezi toga je vagati se svaki dan te vaditi prosjek kilaže na kraju tjedna. I tako svaki tjedan. Onda uspoređujemo međusobno prosjeke vage iz tjedna u tjedan. Naravno, pokušajte se vagati svaki dan u isto vrijeme i u istim uvjetima.

Ide ilustracija na primjeru zašto je ovo puno bolje nego vaganje jednom tjedno. Namjerno ću podebljati u tablici nedjelju, vidjet ćete zašto.

tjedno kilaza

Ovo su realne kilaže za neku osobu koja pokušava smršavjeti. Što bi bilo u slučaju da se osoba vagala samo nedjeljom oba tjedna? Bila bi uvjerena da se udebljala sa 89,2 kg prvi tjedan na 89,8 kilograma drugi tjedan. Tu bi lako moglo doći do frustracije i odustajanja, jer kako je moguće da netko sve radi dobro, a još se udeblja za više od pola kile. I drvosječa bi zaplakao na tako nešto.

Na sreću, osoba iz primjera se vagala svaki dan i vodi se tjednim prosjekom kilaže. Zna da je tjedni prosjek puno pouzdaniji te je sretna da je zapravo izgubila čak nešto više od jednog kilograma. Budite i vi kao osoba iz primjera i važite se svaki dan.

Kod žena u priči još imamo i menstrualni ciklus koji dodatno utječe na stvari. Ovdje je opcija svejedno se vagati svaki dan te računati tjedni prosjek vage, ali onda uspoređivati na sljedeći način. Prosječnu kilažu za prvi tjedan ciklusa u ovom mjesecu usporediti s prosjekom kilaže prvog tjedna ciklusa u prošlom mjesecu. Drugi tjedan ciklusa usporediti s drugim tjedno, treći s trećim, itd.

vaga

Ne zaboravite, vaga je samo jedan parametar

Vaganje nam kaže samo našu tjelesnu masu i kako se ona mijenja, ne kaže nam ništa vezano za to kako nam se mijenja odnos mišićne mase i masnog tkiva. Za to nam je potrebno nešto poput krojačkog metra ili kalipera, ali ta mjerenja ipak zahtijevaju više vremena nego samo stati na vagu i zapisati kilažu.

Iz tog razloga je dobro kombinirati svakodnevno vaganje te recimo mjerenje opsega tijela jednom tjedno. Tako imamo dobar uvid u naše stanje i napredak, bez velikog utroška vremena.

Vagu možete naručiti na fitness.com.hr webshopu ili kupiti u fitness.com.hr trgovini u Zagrebu.

Izvori:

  1. Carol Shieh i dr. Self-weighing in Weight Management Interventions: A Systematic Review of Literature Obes Res Clin Pract Sep-Oct 2016;10(5):493-519.
  2. Alberto Hernández-Reyes i dr. Effects of Self-Weighing During Weight Loss Treatment: A 6-Month Randomized Controlled Trial Front Psychol. 2020; 11: 397.
  3. Judy Kruger i dr. Dietary and physical activity behaviors among adults successful at weight loss maintenance Int J Behav Nutr Phys Act. 2006; 3: 17.
  4. Dori M Steinberg i dr. Daily Self-Weighing and Adverse Psychological Outcomes: A Randomized Controlled Trial Am J Prev Med 2014 Jan;46(1):24-9.
  5. Carly R Pacanowski i dr. Daily Self-Weighing to Control Body Weight in Adults: A Critical Review of the Literature Sage Open Oct-Dec 2014;4(4):1-16.
  6. Amy A. Gorin i dr. Eating pathology and psychological outcomes in young adults in self-regulation interventions using daily self-weighing Health Psychol. 2019 Feb; 38(2): 143–150.

Objavljeno 14.08.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!