Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koliko često je potrebno vagati se?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sigurno poznajete nekoga tko svakoga dana barem jedanput (a nekad i više puta u danu) staje na vagu i (ne)zadovoljno komentira broj koji vaga pokazuje.

Isto tako, postoje oni koji se vage na neki način boje pa joj se ne približavaju u strahu od osvještavanja činjenice da su dobili neželjene kilograme ili nisu izgubili ono što su planirali. Čest je to slučaj s osobama koje imaju višak kilograma i krenu s nekom fizičkom aktivnošću i uvođenjem promjena u prehrani. Nakon nekog vremena, potrebno je stati na vagu kako bi se vidjeli rezultati, a prema njima i prilagodio daljnji i prehrambeni i režim treniranja.

No, situacija u kojoj nakon nekoliko tjedana dijete i vježbanja, vaga ne pokazuje željene rezultate, mnogima je demotivirajuća za nastavak pridržavanja zdravim navikama i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Jednako tako, i oni koji se svakodnevno važu, često su zbunjeni promjenama koje vaga pokazuje iz dana u danu, bez nekih jasnih povoda i promjena u prehrani ili načinu života.

Stoga, treba imati na umu jedno. promjene u težini su uobičajene zbog niza faktora koji utječu na težinu. Oni uključuju razinu hidratacije, sadržaj posljednjeg obroka, količinu soli, ali i probavni ritam, ritam treninga, spavanja, stres, ali čak i vremenske prilike.

Nekoliko stotinjaka grama promjena između vaganja nisu pokazatelj nakupljenog ili izgubljenog masnog tkiva već uobičajenog rada organizma na regulaciji fizioloških funkcija.

Dakle, koliko je često potrebno vagati se, bez obzira radi li se na gubitku, dobivanju ili održavanju tjelesne mase?

vaga

Dnevno vaganje

Mnogi dnevno vaganje smatraju zadržavanjem kontrole nad tjelesnom težinom i željenog smjera mršavljenja, dobivanja mase ili održavanja postojećeg stanja. Mnogima ovo pomaže držati ritam, kako prehrane, tako i fizičke aktivnosti.

Dnevno vaganje je preporučljivo onima koji su svjesni uobičajenih dnevnih fluktuacija uzrokovanih gore navedenim faktorima te koji će rezultate vaganja promatrati kao trend, a ne po pojedinačnim rezultatima.

Ako promjena od 300 g između dva dana negativno utječe na vaše raspoloženje tada svakodnevno vaganje nikako nije nešto čemu trebate pribjegavati. Broj koji vaga pokazuje svakako ne treba utjecati na vaše ukupno raspoloženje i odnos prema prehrani ili treningu, već biti tek smjernica i broj u široj slici, tjednoj i mjesečnoj koja je jasniji pokazatelj trenda koji vaša težina slijedi.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Tjedno vaganje

Tjedno vaganje ima nekoliko prednosti, a jedna od najznačajnijih je praćenje napretka bez svakodnevnog fokusa na rezultat koji vaga pokazuje.

Za najbolje rezultate, odaberite uvijek isti dan u tjednu za vaganje i važite se ujutro, na prazan želudac. U promatranju rezultata gledajte trend, a za to će vam trebati nekoliko tjednih vaganja.

Ova učestalost vaganja može biti dobar alat da osjetite smislenost i važnost vaganja bez da svakodnevno doživljavate stres ili budete žrtva svakodnevnog vaganja i rezultata.

vaga

Povremeno vaganje

Mnogi povremeno stanu na vagu i tako prate svoju težinu, bez stalnog ritma ili posebne brige oko ranijih rezultata.

Često, ove osobe se pouzdaju u druge pokazatelje promjena tjelesne težine poput toga kako im stoji određena odjeća te je li postala preuska ili preširoka ili jednostavno težinu prate prema onome koliko se osjećaju snažno i kakve rezultate treninga imaju.

Izbjegavanje vaganja

Većina nikada ne staje na vagu. Oni koji brinu o težini, a izbjegavaju vaganje, pouzdaju se u druge pokazatelje poput onih navedenih u prethodnom poglavlju te im je od samog broja koji vaga pokazuje važnije ono što vide u ogledalu ili kako se osjećaju te koliko snage imaju na treningu. U trenutku kad osjete neželjene promjene, uvode izmjene u prehrani i treningu, ali se i dalje ne fokusiraju na vagu.

Ovaj pristup je jedan od boljih jer rezultat koji vaga pokazuje svakako nije presudan ni kad se razmišlja o zdravlju, ni kad se razmišlja o tjelesnoj formi. Naime, dvije osobe iste kilaže mogu imati drastično različitu količinu masnog tkiva, mišićnog tkiva i proporcija, a vaga će im pokazivati isti - broj!

vaga

Zaključak

Opsesivan odnos prema kilaži može se pretvoriti u problematičan uzorak ponašanja pri kojem jedino što osoba želi, pod svaku cijenu postići, jest smanjenje broja koji vaga pokazuje, bez obzira na sredstva i sigurnost načina na koji se to postiže.

Broj koji vaga pokazuje uzmite samo kao jedan od rezultata vaše tjelesne kompozicije, a svakako nije pokazatelj niti dobre forme, a posebno ne zdravlja.

Kvalitetnu vagu možete naručiti u Fitness.com.hr Webshopu

Objavljeno 22.02.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!