Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Velik opseg struka je pokazatelj bolesti, čak i kad niste pretili!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako se širite u struku, pa čak i ako ne dolazi do značajnijeg debljanja, može biti znak narušenog zdravlja i svakako je promjena koju ne treba ignorirati.

Studija koju su proveli Sun i sur. pokazala je da se radi o tzv. središnjoj pretilosti, odnosno koncentraciji masti oko abdomena. Ova vrsta pretilosti se događa čak i kod osoba koje nemaju visok BMI, odnosno ne ubraja ih se među pretile.

Struk širok 90 cm i više pokazuje povišen rizik od preuranjene smrti, pogotovo kod starijih žena od 49 godina, čak i kad je njihov BMI normalan. Stoga, stručnjaci upozoravaju da bi uz opće pretilost i opseg struka treba biti prepoznat faktor rizika za niz bolesti.

Najčešći uzrok smrti kod osoba koje nisu pretile, ali imaju velik opseg struka su srčane bolesti i karcinomi povezani s pretilošću.

metar

Kako opseg struka utječe na zdravlje?

Stoga, kod izvođenja zaključaka o nečijem zdravstvenom riziku treba voditi računa o nizu faktora u kojima su u indeks tjelesne masti (BMI), opseg struka te raspodjela masti po tijelu. U slučaju postojanja središnje pretilosti savjetuje se svakako poraditi na uvođenju zdravijih prehrambenih navika, redovnoj tjelesnoj aktivnosti i smanjenju drugih čimbenika koji mogu utjecati na nakupljanjem masti u ovom području (stres, alkohol, nedovoljno sna…).

Ova vrsta visceralne masti usko je povezana s razvojem upalnih procesa, pojačanom proizvodnjom inzulina te inzulinskom rezistencijom, prekursorom dijabetesa. Dodatno, ova tri faktora zajedno mogu biti odgovorni za razvoj dijabetesa, začepljenja arterija i srčanih bolesti, pojašnjavaju liječnici.

Budući da ne postoji dijeta koja će istopiti masno tkivo samo s jednog dijela tijela, stručnjaci savjetuju svima koji imaju prekomjerne količine masti na trbuhu, da krenu s uvođenjem promjena u prehrambenim navikama, te uključivanje redovne tjelesne aktivnosti u tjedni raspored, kako bi se postupno i dugoročno istopile zalihe visceralne masti i tako doprinijelo smanjenju rizika od niza bolesti i preuranjene smrti.

metar

Koliki vam je opseg struka?

Da biste pravilno izmjerili opseg struka, slijedite sljedeće upute. Potreban vam je krojački metar i ogledalo:

  1. Očistite područje trbuha od bilo koje odjeće, remena ili dodataka. Stanite uspravno okrenuti prema ogledalu s nogama u širini ramena i opuštenim trbuhom. Omotajte krojački metar oko struka.
  2. Prstima pronađite vrh kostiju kuka, s bočne strane. To je pozicija na kojoj ćete napraviti mjerenje.  Pomoću ogledala poravnajte donji rub metra s vrhom kostiju kukova s ??obje strane tijela. Pazite da je metar paralelan s podom i da nije umotan.
  3. Opustite se i dvaput udahnite normalno. Nakon drugog izdaha zategnite traku oko struka. Traka bi se trebala udobno prilijepiti oko struka, ali da ne pritišće kožu.
  4. I dalje normalno dišite, očitajte iznos na metru.

Koliki struk smije biti?

  • Muškarci: struk širi od 94 cm znači povećan rizik; veći od 102 cm znatno povećan rizik.
  • Žene: struk širi od 80 cm znači povećan rizik; veći od 88 cm znatno povećan rizik.

Ukoliko niste zadovoljni dobivenim brojem krenite s malim promjenama, polako se prilagođavajući i na nove životne navike i na zdraviji život koji će dovesti i do smanjenja opsega u struku te ponovne uspostave manjeg rizika za zdravlje.

proteini

Reference:

Sun Y, Liu B, Snetselaar LG, et al. Association of Normal-Weight Central Obesity With All-Cause and Cause-Specific Mortality Among Postmenopausal Women. JAMA Netw Open. 2019;2(7):e197337.

Objavljeno 24.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!