Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Ayurveda (Ajurveda) - tradicionalna medicina koja nas uči o životnoj ravnoteži i sreći

Image

Ayurveda (Ajurveda) je indijski sustav tradicionalne medicine koji je prvi put pronađen u Mahabharati u 4 st. prije nove ere.

Učenje o životu i dugovječnosti

Najčešće se pojam ajyurvede prevodi kao “učenje o životu i dugovječnosti“, a s obzirom da je se nalazi još u vedama, mnogi je smatraju majkom svih tradicionalnih medicina.

ayurveda

Ayurvedska medicina u svojim temeljima ističe tri cilja:

 1. Mentalno-emotivni boljitak

Direktno je povezan s pojmom duhovnosti koji je sadržan u svakom čovjeku neovisno o rasi, vjeroispovijesti i ostalim kulturološkim različitostima. Naime, svaki pojedinac se na neki način izražava kao duhovno biće i stremi sreći i zadovoljstvu.  

 1. Prevencija

Prevencija je najvažniji preduvjet sretnog, zadovoljnog i dugog života. Ayurveda ovdje promiče stil života koji doprinosi ostvarenju sretnog života, a sastoji se od jutarnje higijene, vježbanja, molitve, spavanja… Ayurveda svakom pojedincu pristupa individualizirano, a s ciljem ostvarenja njegove životne sreće.

 1. Terapija

Ayurveda potiče protiv poremećaja i bolesti do kojih je došlo uslijed nebrige pojedinca o ostvarenju prva dva cilja.

Ova vrsta medicine preuzeta je i modernizirana u zapadnom svijetu i smatra je se alternativnom medicinom. Prema starim tekstovima na sanskritu, ayurveda se dijeli na 8 komponenti:

 • Opća medicina, medicina tijela
 • Liječenje djece, pedijatrija
 • Kirurške tehnike i vađenje stranih predmeta
 • Liječenje bolesti koje utječu na uši, oči, nos, usta itd.
 • Liječenje mentalnih bolesti za koje se sumnja da su nastale pod utjecajem demona
 • Toksikologija
 • Pomlađivanje i tonici za povećanje životnog vijeka, intelekta i snage
 • Afrodizijaci i tretmani za povećanje volumena i održivosti sjemena i seksualnog užitka.

ayurveda

Zdravlje po ayurvedskoj medicini

Ayurvedska medicina definira zdravlje kao sreću i sklad u duši, umu i osjetilima, kao i ravnotežu procesa koji se u tijelu događaju. Doslovno, to znači život (ayur) znanje (veda). Ovo "životno znanje" otkrili su i podučavali mnogi hinduistički Rishi ili mudraci koji su meditirali o smislu života i zdravlja.

Um

Misli i osjećaji vrlo su važni u ayurvedskoj medicini. Da bi se postiglo ozdravljenje, mora postojati sklad između mentalnih i fizičkih akcija. Iako se mentalno zdravlje ne smatra odvojenim od tjelesnog zdravlja, postoji grana ayurvede koja se fokusira na psihijatriju i demonologiju.

Tijelo

Ayurveda vjeruje da postoje tri energije (doše) koje stvaraju sav život, uključujući i naše fizičko (tjelesno) iskustvo života. Oni su vata (vjetar), pitta (vatra) i kapha (zemlja). Vata je energija koja se smatra odgovornom za kretanje i kreativnost. Pitta je odgovorna za transformacije, poput hrabrosti, probave i metabolizma. Kapha vlada strukturama i utječe na stvari kao što su rast, tekućine i suosjećanje. Bolest nastaje kada su ove tri energije u neravnoteži.

Duša

Sam život smatra se individualnim iskustvom energije vrhovne duše. Ova sveobuhvatna energija odgovorna je za svaku fizičku i mentalnu ekspresiju, čime se razdvajanje uma, tijela i duha čini nemogućim.

Ayurvedski liječnici smatraju fizičku egzistenciju, mentalno postojanje i osobnost zajednicom, pri čemu svaki element može utjecati na druge. Ovo je holistički pristup koji se koristi tijekom dijagnoze i terapije, te je temeljni aspekt ayurvede.

Drugi dio ayurvedske terapije kaže da postoje kanali koji prenose tekućine, te da se kanali mogu otvoriti tretmanom masaže uljem i tretmanom znojenja (swedana). Smatra se da nezdravi ili blokirani kanali uzrokuju bolest.

ayurveda

Ayurveda i prevencija i liječenje

Dvije od osam ayurvedskih komponenti bave se operativnim tretmanima liječenja, ali suvremena ayurveda nastoji naglasiti vitalnost izgradnjom zdravog metabolizma i održavanjem dobre probave.

Ayurveda se također usredotočuje na vježbu, jogu i meditaciju.

Ayurveda slijedi koncept koji kaže da su prirodni ciklusi (buđenje, spavanje, rad, meditacija itd.) iznimno važni za zdravlje. Iznimno su važne higijenske navike, uključujući redovito kupanje, pranje zuba, struganje jezika, njega kože i pranje očiju.

Osim toga, u ajurvedskoj medicini biljke imaju iznimno važno mjesto. Biljke se prema ayurvedi koriste iz više razloga:

 • održavanje općeg zdravlja
 • jačanje imuniteta
 • podrška mentalnoj jasnoći i fokusu
 • smirenje živaca
 • poboljšanje probave
 • za zaštitu tijela od toksina i podrška procesu detoksikacije, i
 • za potporu urođenim procesima ozdravljenja.

Šest je biljaka koje imaju iznimno važno mjesto u ayurvedskoj medicini. To su:

1. Ashwagandha - Ova biljka se primarno koristila za poboljšanje imuniteta, ali je preporučuju i u smanjenju simptoma stresa, umora, manjka energije i poteškoća s koncentracijom. Osim toga, ashwagandha je snažan antioksidans pa je se koristi i za borbu protiv slobodnih radikala, nusprodukata oksidacije, ali i razloga nastanka niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.

2. Gorka dinja – biljka koja je u zapadnu kulturu došla zbog svojih pozitivnih djelovanja na liječenje pojedinih vrsta karcinoma te kao lijek koji djeluje slično inzulinu jer snižava razinu glukoze u krvi. Zbog potonjeg se za gorku dinju odlučuju mnogi s povećanim rizikom od razvoja dijabetesa.

3. Tulsi – poznata još i kao „sveti bosiljak“ ova biljka liječi groznicu, održava zdrave zube, pomaže oboljelima od dijabetesa, štiti srce i pomaže u borbi protiv stresa, karcinoma i bubrežnih kamenaca.

4. Kurkuma – začin koji dobiva svoje mjesto i u zapadnoj kulturi, a koji se smatra jednim od najzdravijih začina na svijetu, što je potvrđeno nizom zdravstvenih studija. Neka od djelovanja kurkume povezana su s topljenjem viška kilograma te onemogućavanjem nakupljanja novih masnih stanica.

5. Triphala – pripisuje joj se niz dobrobiti na zdravlje, među kojima su regulacija probave i kolesterola u krvi, ublažavanje upala, čišćenje od toksina, jačanje srca, poboljšanje kvalitete sna i sl.

6. Trikatu -  kombinacija tri vrste papra kojoj se pripisuje pozitivno djelovanje na probavu i djelovanje kao „probavna vatra“ potrebna za razbijanje unesene hrane i apsorpciju nutrijenata. Također, trikatu snižava „loš“ LDL kolesterol i trigliceride, a povećava HDL.

ayurveda

Ayurveda i prehrana

Kako je rečeno ranije, ayurveda promiče zdrav način života kao temelj održanja zdravlja, a jedan od važnih aspekata je i zdrava prehrana. Prema ovoj drevnoj medicini, prehrana svake osobe mora se prilagoditi građi, životnom stilu, vitalnoj snazi, starosti, okolnostima života i rada i sl.  

Osim toga, hrana se prema ayurvedi razlikuje po okusima, potenciji, stanju nakon djelovanja metabolizma te specifičnom djelovanju. Nadalje, kod odabira hrane treba paziti na kompatibilnost pojedinih namirnica, jer loše spajanje pojedinih namirnica može također ugroziti zdravlje. Naime, ta hrana se u organizmu nakuplja u obliku otrova i stvara probleme poput kroničnih bolesti. 

Neka od pravila ayurvedske prehrane su:

 • Med je nektar, ali zagrijan se smatra otrovom
 • Voće se ne jede s drugom hranom niti nakon jela
 • Voće se jede 20-40 minuta prije obroka
 • Hranu se ne podgrijava i ne jede dan nakon kuhanja
 • Nikakva industrijski prerađena hrana se ne jede
 • Mlijeko, vrhnje i jogurt se nikad ne jedu u večernjim satima
 • Konzumacija tople vode tijekom i nakon obroka pospješuje probavu
 • Ne savjetuje se jesti nakon zalaska sunca

Jasno je, neka od pravila ayurvedske prehrane preuzeta su i popularizirana i u zapadnjačkoj kuhinji. 

ayurveda

Ayurveda danas

Temeljem Rezolucije Svjetske zdravstvene skupštine o tradicionalnoj medicini Svjetska zdravstvena organizacija je uspostavila strategiju o tradicionalnoj medicini koja uključuje, među ostalim komplementarnim zdravstvenim sustavima, i Ayurvedu.

U mnogim slučajevima, znanja ayurvedske medicine su uključena u našu svakodnevnicu, a globalizacija i brže širenje informacija dodatno će i ubuduće doprinijeti da se znanja nezapadnjačkih kultura brže inkorporiraju u naše svakodnevno življenje i odnos prema životu i zdravlju. 

Objavljeno 25.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!