Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Tulsi - "sveta" indijska biljka koja liječi prehladu, čuva kožu, kosti i bubrege i liječi glavobolje

Image

Jedna je biljka koja u indijskoj kulturi zauzima posebno "sveto" mjesto, a koja se posljednjih godina zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje, počela probijati i na Zapad! Njezino ime je tulsi ili "sveti bosiljak", a nalazimo je u gotovo svim indijskim kućanstvima.

Zdravstveni učinci tulsija

Liječi groznicu

Tulsi je vrlo snažan germicid (ubija bakterije i viruse) i fungicid (ubija gljivice) te ima antibakterijska i antibiotska svojstva što je izvrsno u borbi protiv groznice. Zbog svojeg širokog područja djelovanja, koristi ga se u borbi protiv različitih vrsta groznica, od onih uobičajenih do malarije. Prema ajurvedskoj medicini, tulsi je lijek koji se u obliku ekstrakta lista preporučuje osobama koje boluju od svih vrsta groznica.

Čuva zdravlje zubiju

Budući da pomaže u borbi protiv bakterija, tulsi je izvrstan borac protiv nastanka plaka, karijesa i lošeg zadaha, ali i štiti zdravlje zubiju. S obzirom na njegova ima adstrigentska svojstva, pomaže desnima da čvršće drže zube čime ih čuva od padanja. Ipak, budući da sadrži elemente koji imaju germicidna svojstva, poput žive, tulsi nije dobro predugo držati u ustima koje može imati i negativne utjecaje na zube. Stoga, tulsi se preporučuje popiti, a ne žvakati.

tulsi

Pomaže oboljelima od dijabetesa

Tulsi je biljka koja obiluje antioksidansima i esencijalnim uljima koja proizvode eugenol, metil eugenol i kariofilen. Ove tri supstance, kad su u suradnji pomažu da beta stanice gušterače rade ispravno. Upravo su to stanice koje pohranjuju i ispuštaju inzulin. Posljedično, ovo pomaže poboljšanju osjetljivosti na inzulin. Tako tulsi pomaže u snižavanju razina šećera u krvi te uspješnoj borbi protiv dijabetesa.

Njegova dodatna vrijednost su antioksidansi koji se nalaze u listovima, a koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, nusprodukata oksidativnog stresa koje se smatra uzročnicima niza bolesti, među kojima su i neke vrste karcinoma.

Štiti srce

Kako je rečeno, tulsi sadrži snažan antioksidans eugenol. Upravo eugenol pomaže u održavanju zdrave razine srčanog tlaka te snižavanju razina kolesterola. Smatra se da unos tulsija na prazan želudac značajno pozitivno utječe na zdravlje srca.

Pomaže u borbi protiv stresa

Prema studiji provedenoj na indijskom Central Drug Research Institute, tulsi sudjeluje u održavanju zdravih razina kortizola - hormona stresa. Također, list tulsija ima snažna adaptogena svojstva, pomaže organizmu da se nosi sa stresom te regulira cirkulaciju i uništava slobodne radikale koji se proizvode tijekom fizičkih i emotivnih stresnih situacija. Preporučuje se da tulsi svakodnevno uzimaju osobe koje su izložene stresu, kako bi na prirodan način umanjile negativne posljedice stresa.

tulsi

Razbija bubrežne kamence

Tulsi je izvrstan diuretik i detoksikator što pozitivno utječe na zdravlje bubrega. Ova biljka pomaže u smanjenju razina uree u krvi, što je često slučaj kod osoba koje su izložene visokoproteinskoj dijeti. Povišena urea je jedan od glavnih uzročnika nastanka bubrežnih kamenaca, a esencijalna ulja iz tulsija pomažu u razbijanju bubrežnih kamenaca ili umanjenju boli koju ovi izazivaju. Za razgradnju bubrežnih kamenaca, savjetuje se 6-mjesečna kura tulsija s medom.

Pomaže u borbi protiv karcinoma

Sa snažnim antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima, tulsi se smatra zaslužnim za usporavanje rasta karcinoma dojke i karcinoma usne šupljine. Naime, tulsi sadrži komponente koje onemogućavaju dotok krvi do karcinoma, napadajući krvne žile koje ga opskrbljuju.

Pomaže u borbi protiv pušenja

Tulsi sadrži snažne antistresne sastojke pa je domar pomagač u borbi protiv pušenja. Kao borac protiv stresa, smanjuje potrebu za duhanom koji je mnogima način da se umanji stres. Osim toga, tulsi ima efekt sličan mentolu: hladi grlo pa smanjuje želju za duhanskim dimom. Antioksidativna svojstva tulsija, također, pomažu u smanjenju oštećenja nastalih od dugogodišnjeg pušenja.

tulsi

Održava zdravlje kože i kose

Tulsi pomaže u održavanju zdravlja kože i kose svojim antibakterijskim svojstvima. Sprječava nastanak akni i različitih oštećenja te pomaže u zacjeljivanju rana i različitih oštećenja kože. Usto, tulsi pomaže u održavanju zdravlja kose i boljem rastu te sprječava padanje kose.

Liječi glavobolje

Tulsi smanjuje glavobolje uzrokovane sinusitisom, alergijama, prehladom, a povezuje ga se i sa smanjenjem posljedica i bolova uzrokovanih migrenom. Ovo svojstvo povezuje se sa svojstvom tulsija da otpušta bol.

Zbog svega nevedenoga, svakako imajte tulsi u svojoj kućnoj ljekarni, a možete ga kupiti OVDJE.

Objavljeno 17.12.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!