Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Triphala - indijska kombinacija 3 biljke za zdravlje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Triphala je jedna od najstarijih i najpoznatijih biljnih formula ajurvedske medicine. Triphala u prijevodu znači “tri ploda”, jer se radi o kombinaciji triju biljaka: amalakija, bibihitakija i haritakija. Prema vjerovanju i pobornicima ajurvedske medicine, jednogodišnje redovito korištenje ove kombinacije rješava svih bolesti i postiže povrat zdravlja organizma.

Koje su prednosti triphale?

Triphala je bogata antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, krivaca za razvoj mnogih bolesti, među kojima su i upalni procesi u organizmu i karcinom. Osim toga, izvrstan je izvor vitamina C – bolji je izvor ovog vitamina od citrusa! Također, triphala se preporučuje i kao laksativ, u slučajevima zatvora i probavnih tegoba.

Zasebno, svaka od biljaka koji čine ovaj dodatak prehrani su pravi zdravstveni dragulji pa je i njihova kombinacija vrhunski proizvod koji jača organizam na više razina.

Amalaki sadrži i do 20 puta više vitamina C od naranče, a pripisuje mu se niz pozitivnih učinaka na zdravlje: čisti krv, jača kosti, jetru i srce, potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, jača zube, kosu i nokte, poboljšava vid i regulira šećer u krvi.

Bibitaki pozitivno utječe na razinu kolesterola u krvi, poboljšava rad probavnog, mokraćnog i dišnog sustava. Osim toga, ovom voće se pripisuje pozitivan učinak pri čišćenju pluća, grla, dišnih puteva te poboljšanju vida i jačanju kostiju.

Haritaki je hranjiva biljka koja smiruje i povećava mentalnu snagu. Pomaže u mršavljenju, izbacivanju toksina iz organizma i hidrataciji. Tibetanci haritaki nazivaju „kraljem svih biljaka“.

Zdravstveni učinci triphale

Triphali se pripisuje niz dobrobiti:

  • regulira probavu i pojačanu asimilaciju hranjivih sastojaka u organizam
  • ublažava upale i krvarenja u crijevima
  • snižava krvni tlak i kolesterol
  • čisti toksine iz organizma
  • ublažava čireve, gastritis, hepatitis i hemoroide 
  • čisti jetru i cijeli organizam
  • jača rad srca
  • poboljšava kvalitetu sna

Znanstvenici s indijskog Radiation Biology and Health Sciences Division s Bhabha Atomic Research Centra su potvrdili da triphala ima sposobnost potaknuti citotoksičnost (staničnu smrt) kod stanica tumora, a pritom je zdrave stanice ostavila netaknutima.

Novija studija provedena na Cancer Institute pri University of Pittsburgh je potvrdila da triphala ima sposobnost borbe protiv stanica tumora. Studija je potvrdila da je ekstrakt tripahale izazvao izumiranje tumorskih stanica u slučaju karcinoma gušterače, procesom koji se naziva apoptoza (normalna metoda kojom tijelo uništava neželjene, oštećene ili nepotrebne stanice. Prema ovoj studiji triphala je učinkovita u sprječavanju razvoja tumorskih procesa, uključujući i apoptozu tumorskih stanica. Triphala je izazvala tumorske stanice na smrt te je potakla značajno smanjene tumorskog tkiva bez toksičnih nuspojava za organizam.

Okus i konzumacija triphale

Okusom je triphala vrlo karakteristična: gorka i trpka, pa mnogima treba nekoliko dana da se priviknu na okus. Najbolje ju je otopiti u vodi i tako popiti, a preporučeno trajanje kure je 45 dana. Triphala se pije dva puta na dan, ujutro prije doručka i neposredno prije spavanja.  

Negativni efekti koji se mogu pojaviti u slučajevima korištenja triphale su povezani s prekomjernom konzumacijom i manifestiraju se kroz proljev ili mekanu stolicu te kruljenje u crijevima. Problemi će se povući po prestanku konzumiranja ovog preparata.

Napomena: Triphala se ne preporučuje trudnicama i djeci. 

Objavljeno 27.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!