Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Stolisnik - ublažava menstrualne tegobe i ubrzava zacjeljivanje rana

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Hajdučka trava ili hajdučica, sporiš, ranjenik – zvuče li vam poznato ovi nazivi? Ako ne, nakon što vam spomenem stolisnik sve će vam biti jasno.

Dakle svima, ili bar većini dobro poznati stolisnik se u tradicionalnoj medicini zbog svojih cijenjenih svojstava koristi od antičkih vremena što ga čini jednom od najstarijih biljaka s darom utjecaja na zdravlje, a iza njegovog zvučnog latinskog naziva Achillea millefolium skrivaju se dvije zanimljivosti.

Jedna od njih vezana je za mitsku priču o ratniku Ahileju koji ga je navodno sa svojim vojnicima koristio za zacjeljivanje rana zadobivenih u mnogobrojnim borbama, dok druga na jedan način opisuje i njegov izgled. Naime, Millefolium znači „tisuću listova“ što se, kao i kod našeg naziva, odnosi na veći broj sitnih listova nalik perju po kojima ga je lako prepoznati. A za to imate puno prilika jer se stolisnik zaista nalazi posvuda pa ga tako možemo naći uz ceste, livade, puteve, u dvorištima gdje nam je svima nadohvat ruke i gdje nas mami svojim predivnim sitnim cvjetovima u bijeloj, rozoj ili žutoj boji.

stolisnik

Pomalo je teško spojiti ovu lijepu biljku divne arome i nježnog izgleda s njenim alternativnim nazivima s početka koji asociraju na borbu, ali stolisnik ih definitivno opravdava svojim moćnim djelovanjem na ozljede i rane po kojem je poznat i cijenjen već tisućljećima i po kojem je djelomično i dobio ime. No, daleko je to od svih prednosti kojima nas obasipa.

Mnogostruko djelovanje stolisnika na zdravlje zabilježeno je kroz povijest, čime već generacijama svjedoče razni mitovi i priče stoga nije ni čudno da su ga kao dio svoje terapije uz razne plemenske prakse prirodnog liječenja prihvatile i Ajurveda i kineska medicina. I ne samo to, osim benefita na zdravlje stolisnik se tisućljećima smatrao biljkom koja ima magičan utjecaj te čak štiti od raznih zloduha, ali i donosi ljubav i dobru sreću.

Nećemo ulaziti u opravdanost takvih vjerovanja, ali ćemo itekako naglasiti njegovo mnogostruko djelovanje na naš organizam. U nastavku ovog članka saznajte o kakvom se to djelovanju radi i kako da iskoristite ovaj lijek iz prirode u svrhu boljeg zdravlja.

stolisnik

Zdravstveni učinci stolisnika

Koliko je stolisnik moćna i vrijedna biljka govori činjenica da bi se o njegovom djelovanju moglo pisati satima, a opet ne uspjeti spomenuti sve na što utječe.

Još od davnina poznata su njegova antiseptična, analgetska, adstringentna, protuupalna, antimikrobna, diuretička, antispazmotična, antiviralna, vazodilatacijska, antihistaminska, stimulativna i još mnoga druga svojstva, što daje naslutiti da svoju utjecaj širi kroz gotovo svaki sustav u tijelu pa tako može pomoći kod:

 • bržeg oporavka od prehlade i gripe djelujući kroz poticanje znojenja na snižavanje povišene tjelesne temperature,
 • smirivanja grčeva u želucu i trbuhu te ostalih probavnih smetnji i poremećaja (nadutosti, manjka apetita, proljeva),
 • poticanja cirkulacije
 • rješavanja boli u zglobovima,
 • liječenja proširenih vena i hemoroida,
 • zaustavljanja krvarenja iz nosa,
 • zaštite kože od sunca te čišćenja od akni,
 • smirivanja raznih infekcija unutarnjih organa,
 • ublažavanja različitih menstrualnih tegoba,
 • stimulacije izlučivanja žuči,
 • čišćenja krvi i općenite detoksifikacije tijela.

No, ipak je najpoznatije njegovo djelovanje kod zacjeljivanja rana i oštećenog tkiva koje ostvaruje pomoću protuupalnih i antiseptičnih ulja kao i adstrigentnih tanina, resina i ostalih ljekovitih tvari koje sadrži u svom sastavu.

Također, stolisnik ostvaruje zanimljivo djelovanje na cirkulatorni sustav tako da s jedne strane zaustavlja krvarenja, a s druge potiče cirkulaciju krvi po tijelu sprječavajući tako stvaranje plaka, održava tonus krvnih žila te tako utječe na sniženje krvnog tlaka.

stolisnik

Umanjuje menstrualne tegobe

Kao i po navedenome, poznat je i po ublažavanju širokog spektra menstrualnih problema pa tako sve one žene koje imaju probleme s obilnim, bolnim i neredovitim menstruacijama kao i s prekomjernim menstrualnim krvarenjima mogu pomoć potražiti u stolisniku, odnosno vrućem čaju od njegovih listova ili njegovoj tinkturi.

Povoljno djeluje na urinarni sustav pa tako sudjeluje u liječenju infekcija i upala mokraćnog mjehura i jajnika, gdje se dobro slaže s vrkutom kao još jednim saveznikom u liječenju spomenutih tegoba.

stolisnik

Kako se koristi stolisnik?

Na kraju - očito je da se stolisnik uspješno bori s mnogim zdravstvenim tegobama, a možete ga koristiti u obliku čaja, kapsula, kao oblog ili kao kupku.

U kojem god obliku ga koristili pripazite samo da ga ne koristite prečesto niti predugo (maksimalno vrijeme je 4-6 tjedana nakon čega je dobro napraviti pauzu od mjesec dana) zbog mogućih nuspojava kao što su osjetljivost na sunce i pojava kožnog osipa, a s obzirom na to da stimulira maternicu u trudnoći ga izbjegavajte u potpunosti.

Objavljeno 24.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!