Iskoristi kupon kod za 10% popusta za kupovinu u webshopu

7 jednostavnih trikova za ublažavanje žgaravice

Image

Ako ste ikada imali žgaravicu (a vjerojatno jeste jer se radi o vrlo čestom problemu), poznat vam je taj neugodan osjećaj: osjećaj žarenja (gorenja, pečenja) koji se širi iz želuca ili donjeg dijela prsišta prema jednjaku.

Više je mogućih uzroka žgaravice, a najčešće je to loša prehrana (začinjena, masna ili jako kisela hrana). Tek u rijetkim slučajevima žgaravica je simptom bolesti, najčešće GERB-a (gastroezofagealna refluksna bolest). Bez obzira na uzroke, žgaravica je neugodna i želite je se što prije riješiti.

zgaravica

Donosimo 7 savjeta što učiniti kad imate žgaravicu:

1. Olabavite ili skinite jako usku odjeću

Žgaravica se događa kada se sadržaj želuca digne u jednjak, gdje želučane kiseline sagorijevaju tkivo.

U nekim slučajevima do žgaravice može doći radi preuske odjeće. U tom slučaju, prvo što možete učiniti je otpustiti pojas koji vam sreže želudac kako biste olakšali stanje.

2. Ustanite i ispravite se

Loša postura može doprinijeti žgaravici. Ako sjedite ili ležite, ustanite i ispravite se. Uspravna pozicija stvara manji pritisak na donji ezofagealni sfinkter, prsten mišića koji pomaže spriječiti da se želučana kiselina digne u jednjak.

Ako ležite, pod glavu i gornji dio tijela stavite jastuke tako da dođete u sjedeću poziciju te tako olakšate stanje.

3. Uzmite sodu bikarbonu

Sodu bikarbonu gotovo svi imamo u domaćinstvu, a mnogi ne znaju kakva sve pozitivna svojstva ona ima. Pomiješajte žličicu sode bikarbone u čaši vode i polako je popijte kad osjetite žgaravicu.

Naime, soda bikarbona će neutralizirati želučanu kiselinu i smanjiti žgaravicu u samo par trenutaka nakon konzumacije.

soda bikarbona

4. Uzmite đumbir

Đumbir je dio narodne medicine za liječenje žgaravice stoljećima. Naime, on smanjuje mučninu, a koristi se i kod ovog neugodnog pečenja.

Savjetujemo da napravite čaj od đumbira: možete koristiti svježi nariban ili narezan na ploškice ili đumbir u prahu koji ćete dodati u zakuhalu vodu.

5. Popijte jabučni ocat

I jabučni ocat se koristi za žgaravicu jer se vjeruje da neutralizira želučanu kiselinu. Neke studije savjetuju da se kao prevencija od žgaravice nakon obroka uzme jabučni ocat razrijeđen u malo vode.

6. Žvačite gumu za žvakanje

Prema studiji koju su proveli Martinucci i sur. žvakanje gume za žvakanje pola sata nakon obroka značajno smanjuje žgaravicu. Naime, žvakaće gume potiču proizvodniju sline i gutanje što pomaže u razvodnjavanju i čišćenju jednjaka od želučane kiseline.

7. Izbjegavajte cigarete

Poznato je koliko su cigarete štetne za zdravlje, ali jeste li znali da cigaretni dim može doprinijeti žgaravici? Ako ste pušač i imate žgaravicu najgore što možete učiniti je zapaliti cigaretu. Dim će samo dodatno pojačati žgaravicu pa svakako izbjegavajte cigarete kad imate ovaj neugodan osjećaj pečenja.

cigarete

Zaključak

Kada vas uhvati žgaravica isprobajte neke od gore navedenih savjeta da smanjite ovaj neugodan osjećaj. No, promjenama životnih navika možete doprinijeti da do žgaravice uopće ni ne dođe:

  • Izbjegavajte masnu i jako začinjenu hranu
  • Jedite najmanje 3 sata prije odlaska u krevet
  • Izbjegavajte ležanje neposredno nakon obroka
  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Ako imate učestale žgaravice, 2-3 puta tjedno, svakako posjetite liječnika kako biste pronašli uzrok i, po potrebi, krenuli s terapijom ili dodatnom dijagnostikom.

Reference:

  1. Martinucci I, de Bortoli N, Giacchino M, Bodini G, Marabotto E, Marchi S, Savarino V, Savarino E. Esophageal motility abnormalities in gastroesophageal reflux disease. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2014 May 6;5(2):86-96.

Objavljeno 10.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!