Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane trake za trčanje

Jabučni ocat - istine i laži

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Moderno doba za sebe može vezati mnoge epitete. Nagli napredak buknuo je na gotovo svim poljima ljudskog postojanja - tehnologija je omogućila ugađanje brzog života prema osobnim potrebama pojedinca, ali neke prilagodbe organizma ostale su na razini čovjeka koji je živio u pećini i prehranjivao se od danas do sutra.

Bilo bi idealno kada bi genetsku sklonost organizma skladištenju masti mogli jednostavno kirurški odstraniti, ali prednost nekadašnjih ljudi još uvijek je nepremostivo prokletstvo modernog čovjeka. Sjedilački način života, stres i dostupnost ukusne hrane na svakom koraku onu većinu, sklonu debljanju već odavno ostavlja očajnima.

Naravno, kao uživatelji svega što nam za novce pruža kapitalistički društveni ustroj, svjedočimo svakodnevnim pronalascima novih redukcijskih dijeta koje garantiraju 100% -tni uspjeh.

U kategoriju čudotvornih napitaka smjestio se i jabučni ocat. Iako se odavno koristio u prehrani u krajevima gdje uspijevaju jabuke, danas se njegov spomen najčešće veže uz "zdrav način života", a za začinjanje salata pribjegava otmjenijem acetu balsamicu.

Ocat je kisela tekućina koja se dobiva octenim vrenjem razrijeđenih alkoholnih tekućina, a koristi se u prehrani kao začin i konzervans. Ovaj proces svojstven je korisnim mikroorganizmima - kvascima i bakterijama koji šećere pretvaraju u octenu kiselinu. Ocat se može praviti iz bilo kojeg voća, ili namirnice koja sadrži šećere.

Narodni lijek Dr. Jarvisa

Smatra se kako je jabučni ocat korišten, osim za prehranu, i u medicini već preko 10 000 godina. Na dugoj listi boljki kojima pomaže, uz artritis, osteoporozu, visok kolesterol, nizak krvni tlak, smjestio se i kao sredstvo koje potpomaže probavu i regulira tjelesnu težinu. Jabučni ocat nastaje iz soka prešanih jabuka kojemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer (iako ne trebaju, proces može otpočeti i prirodno).

Temelj modernim tvrdnjama o jabučnom octu koji "sagorijeva" masno tkivo udario je Dr. D.C. Jarvis u svojoj knjizi iz 1958., "Narodni lijekovi", u kojoj piše da "redovito uzimanje jabučnog octa čini da tjelesna mast, umjesto da se skladišti, sagorijeva."

Bio je to bestseller u svoje vrijeme s preko pola milijuna prodanih kopija. Čak niti sveprisutnost Marilyn Monroe nije uspijevala uvjeriti žene da obline mogu biti "in". Osim vitkosti, Dr. Jarvis je jabučnim octom jamčio prevenciju artritisa, zbog čega ga i danas uzimaju mnogi koji su svjedočili popularnost tada po prvi puta izdane knjige

Neka nova vremena

Jabučni ocat je danas glavni adut trgovina zdravom hranom. Tvrdnje o njegovoj korisnosti iste su kao i u prošlosti, no neke promijenjene poglede na temu donio je napredak u svijetu znanosti.

Neke od tvrdnji proizvođača su da sadržaj ß-karotena iz jabučnog octa pomaže u blokiranju aktivnosti slobodnih radikala; da pomaže u razbijanju kristalnih nakupina oko zglobova liječeći time artritis; da uspješno smanjuje razinu kolesterola i krvni tlak; da pomaže kod problema s probavom (tabletni oblik) ; drugi pak tabletni i(li) kapsulirani oblik uslijed sadržaja vlakana pomaže kod mršavljenja; da sadržajem hranjivih tvari jača obrambene snage organizma; i tako dalje.

Nažalost, ljekovita svojstva jabučnog octa nisu znanstveno dokumentirana. Hranjiva vrijednost i sadržaj vitamina i minerala u uzorku od 1-2 žlice potpuno su zanemarivi. Štoviše, sadržaj vitamina, vlakana i aminokiselina u uzorku prirodnog jabučnog octa jednak je nuli. Jedan proizvođač 100% organskog jabučnog octa kao jedinicu serviranja kod brige za zdravlje preporučuje 1 žlicu octa.

No, na boci su također morali biti navedeni sljedeći podaci :

Jedinica serviranja: 1 žlica
Kalorija 0
Ukupne masti 0g
Kolesterol 0mg
Kalij 10mg
Natrij 0mg
Ukupni ugljikohidrati 0g
Šećeri 0g
Bjelančevine 0g

Nadalje, FDA (Agencija za hranu i lijekove) ne dopušta deklariranje na ambalaži bilo kakvih tvrdnji o povoljnom djelovanju octa na zdravlje. Čak i najraširenije vjerovanje kako pomaže liječiti artritis, nije potvrđeno od strane američke Fondacije za artritis. Službeno je stajalište kako jabučni ocat ne šteti, ali niti ne liječi artritis.

Smršavite lako - obećanje ludom radovanje

70-tih godina 20. stoljeća vrlo je popularna bila kombinacija jabučnog octa, kelp alge, vitamina B6 i lecitina u svrhu topljenja viška kilograma. Racionalno objašnjenje iza snage ovog napitka bilo je da koktel ubrzava tjelesni metabolizam.

Lecitin je navodno emulgirao tjelesne masti, B6 pomagao u metaboliziranju masti, a alga doprinosila sadržaju joda koji je trebao stimulirati štitnjaču da ubrza metabolizam, dok je jabučni ocat opskrbljivao tijelo kalijem. Kao kod salatnog umaka gdje se ulje i ocat ne miješaju, ovaj koktel trebao je pomoći uklanjanju masti iz organizma.

Niti jedna od ovih postavki nema znanstveno dokazanu podršku. Jabučna dijeta biti će prije svega uspješna ako se općenito pridržava propisane redukcijske dijete.

Nikakve pilule niti napici sami po sebi neće pomoći gubljenju tjelesne težine, ako se istodobno ne provodi režim dijetalnog hranjenja uz bavljenje tjelesnom aktivnosti. No ovo ustvari i nije neka novost., objašnjavaju dipl. ing. Željka Lukešić i Jasna Duspara.

Sve što na reklami izgleda prejednostavno da bi bilo istinito, najčešće i jest - prejednostavno da bi bilo istinito !

Objavljeno 31.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!