Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Skijaške ozljede - jeste li poradili na prevenciji?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Skijaška je sezona u punom jeku i nadamo se da ste se uspjeli pripremiti za odlazak na omiljene staze. Kako opremom i ekipom, tako i fizički, kako bi spriječili sve ozljede koje možete očekivati pri aktivnom skijanju. Zato je posebno bitno da se, ako već niste, upoznate s nekim bitnim činjenicama o skijanju i svoj pripremi koju, kao i svaki drugi sport ono podrazumijeva kako rezultati ne bi izostali, a vi imali ispunjene sve dane spuštanjem s padinama, umjesto prisilnog odmora zbog ozljeda.

Skijanje

Prema nekim od fizioterapeuta koji se bave skijašima i skijaškim ozljedama, najvažnije je mobilizirati zglobove kako bi se opterećenje ravnomjerno rasporedilo, a da su istovremeno i pokretni i stabilni.

Koljeno

Najčešće skijaške ozljede pogađaju upravo koljena jer su ona najviše opterećena. Povrijeđeni ili razbijeni meniskus i ozljede ligamenata najviše se događaju prilikom padova. Stručnjaci potvrđuju da se takve ozljede najčešće događaju kada je skijaš previše nagnut unazad na skijama prilikom skakanja ili slijetanja ili kada zavija koljenima prilikom okretanja.

Koljeno

Loš bočni stav za vrijeme skijanja možda je i najveći uzročnik ozljeda koljena. Preporučuje se tehnika oslobađanja napetosti na iliotibial (tetiva) pritišćući to područje minimalno jednu minutu dva puta dnevno. Ova će tehnika omogućiti da se koljeno opet uravnoteži i olakša bilo koji dodatni napor za koljeno.

Potrebni su vam loptica I štap za masažu. Najbolji savjet koji vam treneri skijanja i fizioterapeuti mogu dati je da vodite računa o pravilnim stavu iz kojeg izvodite sve ostale pokrete. Dok ste na stazi, najbolje je da ste u poziciji sličnoj kao tenisač kada se sprema servirati. Ruke moraju biti gore, noge savijene, a težina raspodijeljena na vaša stopala.

Gležanj

Najčešća ozljeda gležnja za vrijeme skijanja je uganuće. Događa se najviše kada vozite slalom i „zakačite vrata“, kao i kad vam se na putu nađu razne nepravilnosti na snijegu. Majstori skijanja smatraju da do ozljeda gležnja najviše dolazi zbog prerazvijenog, odnosno „pretvrdog“ mišića peroneusa, koji je mišić potkoljenice. Ukoliko gležanj nije ravan, a dođe do iznenadnog pokreta, ozljeda je neminovna.

Sa lopticom pritisnite kritično mjesto dvaput dnevno, minimalno jednu minutu. Masirajući na ovaj način, vratit ćete gležanj i ligamente u prirodniju i čvršću poziciju. Ostanete li u poziciji atletičara sa težinom ravnomjerno raspoređenom na obje skije, moći ćete raditi male i iznenadne prilagodbe, kako biste izbjegli prepreke na putu.

Potkoljenica

Ozljede potkoljenice najčešće se događaju kad ne stojite pravilno na skijama, a najčešće se događaju prilikom slijetanja kod skijaških skokova; ako potkoljenice naginjete unazad, puno je veći pritisak na njih. Kada se spuštate iz skokova, najviše je opterećen tibialis anterior, potkoljenični mišić.

Stručnjaci savjetuju da masirate potkoljenicu štapom, slično kao što se valja tijesto. Ovo ponavljajte minimalno jednu minutu, jednom do dvaput dnevno. Najbolji način za prevenciju ove ozljede je ravnomjerno raspoređena težina na obje skije i zagrijavanje izvodeći manje skokove prije nego se odvažite na one zahtjevnije.

Ramena

Najčešće ozljede ramena događaju se pri padovima. Ozljede ramena događaju se kad su pectoralisi prerazvijeni pa su napeti i zato „ruše“ stabilnost trupa. Opuštanje pectoralisa vratit će ravnotežu ramenima. Koristite lopticu kako biste izmasirali te dijelove tijela i pomogli njihovom opuštanju, najmanje minutu, dva puta dnevno. Također, prilikom pada, pokušajte se stisnuti i kotrljati. Na taj način ćete u nezgodnoj situaciji izvući maksimum i spriječiti teže ozljede.

Palčevi

Među povrijeđene dijelove tijela spadaju i vaše ruke, naročito palčevi. Dočekujete se na ruke kad padate i zato su upravo palčevi prvi u liniji obrane. Kao i u ostalim dijelovima tijela, krutost ili opuštenost mišića utječe na jačinu ozljede.

Ozljeda palca

U ovom slučaju, glavnu ulogu ima adductor pollicis , mišić koji upravlja vašim palcem. Preporučuje masažu štapom kako bi ga opustili, jednom do dvaput dnevno, minimalno minutu. Kada skijate, činite to sa uravnoteženim stavom, a u slučaju padova privijte ruke uz tijelo i kotrljajte se.

Leđa

Nedovoljna razgibanost i opuštenost ima utjecaja na ozljede leđa, kao i na sve druge. Skijaši često imaju problema s povredama leđa jer ona, uz koljena često su najviše opterećena. Najveće opterećenje je na križima i stražnjici stoga se preporuča masaža lopticom na strateškim mjestima, na gluteusima jednom do dvaput dnevno, minimalno minutu kako bi masaža imala učinak. Preporuka za što manjih ozljeda križa je pravilno držanje i sporiji ritam skijanja u početku, nakon cijele godine pauze.

Ukoliko putujete na skijanje pri kraju sezone još uvijek imate vremena pročitati naše sljedeće tekstove kako se dobro pripremiti: Osjetite adrenalin na snijegu - probajte snowboard, Vježbe za skijaše na Kinesisu.

Objavljeno 20.01.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!