Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Teniski lakat: uzrok i liječenje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Česte povrede lakta

Lateralni epikondilitis poznat još i pod nazivom teniski lakat čest je uzrok boli u laktu. Smatra se kumulativnom traumatološkom ozljedom čiji je uzrok konstantno korištenje mišića ruke i nadlaktice što uzrokuje male pukotine u tetivama, tj. tendonitis.

Teniski lakat

Kod sportova s reketom prekomjerno korištenje nadlaktice i učestali udarci povećavaju rizik za razvoj teniskog lakta. Ostali faktori koji mogu utjecati na razvoj ove povrede su: nedostatak snage, slaba tehnika, dugotrajno ili intenzivno treniranje. Premda postoji sumnja da je napetost žica teniskog reketa povezana s pojačanom snagom udarca na mišiće nadlaktice malo je dokaza koji bi podržali teoriju povezanosti opsega hvata reketa i simptoma teniskog lakta.

Ponekad bol i upalu tetiva uzrokuje izravna ozljeda ili udarac. U nekim slučajevima u mišićima može doći do djelomičnih pukotina.

Simptomi

Bol s vanjske strane lakta koja se obično javlja nakon intenzivnog korištenja prvi je znak teniskog lakta. U nekim slučajevima podizanje ili hvatanje predmeta može predstavljati problem. Kod nekih se ljudi javlja bol koja se širi niz ruku.

Teniski lakat

Liječenje

Iz razloga što ozljedu uzrokuje prekomjerno korištenje mišića ispružača zgloba ( mišića koji podižu dlan) prvi korak u liječenju je odmor. Preporučljivo je prestati sa svim aktivnostima koje uzrokuju bol. Korištenje RICE metode (Rest - odmor; Ice - led, Compression - kompresija, pritisak; Elevation - elevacija, podizanje) za liječenje akutnih ozljeda pomaže smanjiti oticanje i bol. Omatanjem nadlaktice u blizini lakta pomaže zaštiti ozlijeđene mišiće dok zacjeljuju.

Fizikalni terapeut može se koristiti ultrazvukom ili drugim načinima koji pomažu u oporavku od ozljede. Mogu još i propisati vježbe istezanja i snage koje će vam omogućiti da se vratite svojim aktivnostima. U nekim je slučajevima preporučljivo je nošenje steznika.

Protuupalni lijek može smanjiti upalu i bol. Kod kroničnih slučajeva ili intenzivne boli injekcija kortizona smanjit će neugodu.

Nova vježba koja bi mogla smanjiti bol teniskog lakta

Jednostavna vježba za smanjenje boli teniskog lakta pokazala je obećavajuće i trenutne rezultate kod mnogih pacijenata. Vježba je jednostavan pokret prema vani mišića ispružača korištenjem fleksibilne gumene šipke.

Teniski lakat vježba

Vježba uključuje savijanje gumene šipke ozlijeđenom rukom i njeno vraćanje neozlijeđenom rukom. Rezultat je vanjska kontrakcija mišića (pokreti koji uzrokuju da se mišić stegne dok se izdužuje) zapešća mišića ispružača ozlijeđene nadlaktice.

Ovo je česta ozljeda i iz tog razloga nije preporučljiv brzi povratak uobičajenim aktivnostima. Također, stalno biste trebali izvoditi vježbe istezanja i jačati mišiće.

U slučaju da neinvazivne metode liječenja ne uklone bol ozljede preporučuje se operacija. Posavjetujte se s kirurgom oko tretmana i mogućih ishoda različitih kirurških opcija. Neliječeni lateralni epikondilitis može postati dosadna i kronična ozljeda čije liječenje može potrajati mjesecima. Pravovremena dijagnoza i liječenje važni su za sve one koji pate od ove povrede.

Dodatno o teniskom laktu možete pročitati u članku: Teniski lakat - uzroci, simptomi i liječenje (video)

Izvor prve slike: texaschildrenspediatrics.org

Objavljeno 10.03.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!