VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Vježbe za skijaše na Kinesisu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U nastavku priče o Kinesisu, spravi koja nam omogućava neograničene mogućnosti pokreta upoznati ćemo vas s nekoliko specifičnih skijaških vježbi koje se mogu izvesti na Kinesisu. Na Kinesisu je moguće izvesti bazične vježbe za pojedinu mišićnu skupinu kao i čitav niz složenih pokreta koji nam omogućuju da u jednoj vježbi radi nekoliko mišićnih skupina od jednom. Upravo iz tog razloga Kinesis je odličan za pripremu skijaša, kako vrhunskih tako i rekreativnih.

Naime, da bi bili dobar skijaš i uživali u skijanju te smanjili rizik od ozljeda, biti dobro fizički pripremljen od velike je važnosti .

Skijanje kao sport postavlja velike fizičke i psihičke napore na skijaše, zahtijevajući od njih izuzetnu agilnost, koordinaciju, snagu i izdržljivost. Kod skijanja izuzetno je važna muskulatura nogu, kao i muskulatura gornjeg dijela tijela. Snaga same muskulature nikako nije dostatna, jednako su važne sposobnosti kao što su fleksibilnost, izdržljivost i koordinacija. Upravo iz tih razloga važno je prilikom priprema za skijanje uvrstiti vježbe koje pokreću cijeli kinetički lanac te koje utječu na koordinaciju i ravnotežu.

Sve navedene važne sposobnosti za skijanje moguće je razvijati vježbanjem na Kinesisu. Kinesis osim što izvedbom složenijih vježbi pokreće cijeli kinetički lanac jednako tako razvija: snagu, izdržljivost, koordinaciju, ravnotežu i fleksibilnost.

Vježba br. 1

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 1 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 1

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 1

Izvedbom ove vježbe razvija se snaga nogu, cijelog trupa te ravnoteža. Iz početnog stava bočno od Kinesisa privlačimo vanjsku ruku na sebe, vanjskom nogom vršimo iskorak te unutarnju ruku povlačimo ispred sebe. Nakon nekoliko ponavljanja na jednoj strani vježbu ponavljamo na drugu stranu. Disanje usklađujemo na način da prilikom povlačenja vanjske ruke na sebe vršimo udisaj, a prilikom iskoraka i povlačenja ruke ispred sebe izdisaj.

Vježba br. 2

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 2 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 2

Vježba za trup koja istovremeno aktivira cijeli kinetički lanac te samim time postaje energetski zahtjevnija. Nalazimo se u početnom stavu stojećem, noge za širinu kukova i lagano savijena koljena. Rukama primamo ručke „gamma“ pozicije, nogama vršimo jednonožni iskorak u stranu dok rukama izvodimo pokret prema sebi i u stranu.

Prilikom vježbe paziti da su nam leđa ravna, da ne rotiramo kukove i ono što se često puta događa početnicima i osobama s manje snage da tijelo pregibaju prema naprijed (rade pretklon). Istim putem vraćamo se u početni položaj, a kretnju izvodimo naizmjenično u jednu pa drugu stranu. Prilikom izvedbe vježbe preporuča se disanje na način da tijekom popuštajuće faze udišemo, a tijekom svladavajuće faze izdišemo.

Vježba br. 3

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 3 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 3

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 3

Izrazito zahtjevna vježba s obzirom da se izvodi na balans dasci, zahtjeva ravnotežu te zavidnu snagu nogu, trupa i ruku. Vježbu je također moguće izvesti bez balans daske, a preporuča se za manje fizički spremne skijaše kao početna vježba. Stojimo na balans dasci, u dubokom čučnju, rukama primamo ručke „beta“ pozicije i vršimo pregib podlaktice prema nadlaktici te se podižemo iz čučnja vršeći potisak rukama prema gore. Istim putem vraćamo se nazad u duboki čučanj.

Prilikom izvedbe vježbe preporuča se disanje na način da tijekom podizanja iz čučnja i potiska ruku iznad glave izdišemo, a dok se vraćamo u čučanj udišemo.

Vježba br. 4

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 4 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 4

Ovom vježbom utječemo na razvoj eksplozivne snage tipa skočnosti. Iz početnog lagano raskočnog stava i počučnja primamo rukama ručke „beta“ pozicije te vršimo odraz i opružanje tijela prema gore. Doskok je u počučanj s laganim raskoračnim stavom. Skok ponovimo nekoliko puta. Disanje kao i u prethodnim vježbama tijekom popuštajuće faze udišemo, a tijekom svladavajuće faze izdišemo.

Vježba br. 5

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 5 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 5

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 5

Još jedna vježba koja zahtjeva izuzetnu ravnotežu jer se izvodi na balans dasci, te zavidnu snagu nogu leđa i ruku. Također, se može izvesti i bez balans daske za manje fizički pripremljene skijaše. Okrenuti smo prema Kinesisu. U početnom položaju čučnja na balans dasci primamo nathvatom (ruke odozgora) ručke „beta“ pozicije, vršimo pokret privlačenja laktova prema tijelu istovremeno okrećući šake prema gore, zatim se podižemo iz čučnja i opružamo ruke i tijelo prema gore.

Dišemo na način da tijekom popuštajuće faze udišemo, a tijekom svladavajuće faze izdišemo.

Vježba br. 6

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 6 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 6

Specifična vježba za snagu nogu. Zatvorimo jednu stranu Kinesisa. Pomoću adaptera za zglobove prikopčamo nogu bliže otvorenoj strani Kinesisa za ručku „beta“ pozicije. Ruke su ispred tijela (predručenju) držeći štap, iz širokog dubokog čučnja podižemo se prema gora podižući nogu koja je prikopčana adapterom za „beta“ ručku prema prsima i bliže stojnoj nozi. Izdišemo prilikom podizanja iz čučnja, a vraćanjem u čučanj udišemo.

Vježba br. 7

Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 7 Vježbe za skijaše na Kinesisu - vježba broj 7

Vježba koja zahtjeva izrazitu ravnotežu s obzirom da se izvodi iz kleka na lopti. Iz početnog položaja kleka na lopti primamo rukama ručke "gama" pozicije i iz položaja odručenja (ruke u visini ramena) privlačimo ruke prema tijelu. Disanje usklađujemo s pokretom, kroz popuštajuću fazu udišemo, a tijekom svladavajuće faze izdišemo.

Poželite li i vi isprobati vježbe za skijaše na Kinesisu i pripremiti se za nadolazeću skijašku sezonu, javiti se možete u prvi Kinesis studio Linea Alba. Vježbanje se izvodi pod stalnim stručnim vodstvom dok su treninzi individualni te planirani i programirana prema vašem stupnju treniranosti.

Na fotografijama: Ana Maria Vučinić, skijašica

Objavljeno 17.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!