Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Proljetna detoksikacija

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Stiglo je proljeće i vrijeme je da se očistimo od svih onih navika sakupljenih preko zime, uključujući i onih par kilograma koje smo opravdavali Božićem, Uskrsom i sl. Detoksikacija je skupno ime za čišćenje, odmaranje i briga o tijelu, kako iznutra tako i izvana. Čišćenje od toksina te unošenje zdravih namirnica u organizam može zaštititi od raznih bolesti i osvijestiti nov način održavanja dobrog zdravlja.

Tijelo u proljeće ubrzava svoje metaboličke procese i počinje snažnije eliminirati toksine nakupljene tijekom zime a organi koji su za to zaduženi su jetra, bubrezi, koža, debelo crijevo i pluća.

Za početak prestanite konzumirati pretjerane količine alkoholnih pića, masne hrane i cigareta te hranu punu aditiva.

10 načina da izbacite toksine iz organizma:

1. Jedite puno hrane bogate vlaknima, uključujući smeđu rižu, svježe voće i povrće. Odlična hrana je i cikla, radič, artičoka, kupus, brokula...

2. Pročistite jetru uzimajući biljke kao što je korijen maslačka i pijući zeleni čaj

3. Pijte oko 1,5-2 litre vode na dan

4. Uzimajte vitamin C, koji pomaže jetri u eliminaciji toksina

5. Dišite duboko kako bi tijelo opskrbili sa dovoljno kisika

6. Zamijenite stres pozitivnim mislima i emocijama

7. Prakticirajte hidroterapiju – tuširajte se pet minuta vrućom vodom tako da vam mlaz klizi niz leđa, zatim trideset sekundi sa hladnom. Ponovite postupak tri puta i lezite u krevet.

8. Otiđite u saunu i iznojite se kako bi svi toksini izašli kroz kožu van.

9. Pobrinite se o svojoj koži, napravite piling cijelog tijela kako bi toksine kroz pore izbacili van.

10. Vrlo važno, ako ne i najvažnije je vježbanje. Ukoliko ne prakticirate jogu, bavite se barem jedan sat dnevno nekom fizičkom aktivnošću.

Evo još par prijedloga koji će vam pomoći da se osjećate bolje:

Sokovi

Osnovna stvar koja će vam pomoći u procesu čišćenja organizma su sokovi o kojima je već bilo riječi na našoj stranici, jer takvi sokovi zadržavaju svo bogatstvo vitamina, minerala i enzima koji su organizmu potrebni.

Kupke

U napunjenu kadu stavite dvije šake pročišćene zelene gline, dvije šake soli Mrtvog mora ili krupne, morske soli, dvije žličice sode bikarbone i ostanite u takvoj kupki dvadesetak minuta. Ova kupka preko kože izvlači toksine i na taj način vrši detoksikaciju organizma. Zelenu glinu i sol Mrtvog mora možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Masaže i limfne drenaže

Potiču cirkulaciju i potiču optok limfe u tijelu i na taj način ubrzavaju izlučivanje toksina iz tijela. Masaža se dobro kombinira sa aromaterapijom i u tu svrhu se mogu upotrijebiti eterična ulja koprive, metvice, ružmarina, čempresa. Imate ih mnogo na izboru u dućanima. Odaberite omiljeni.

Ukoliko mislite da je ovo neka vrsta dijete pa ste gladni iako ne bi trebali biti, predlažem da uzmete nešto od ovih namirnica: bio jogurt sa punom žlicom marmelade, tanjur juhe od svježeg povrća , kolač od zobi (bez brašna), šaka oraha ili suhog voća, uvijek držite oguljenu mrkvu, papriku ili celer u frižideru.

Nakon par dana osjećat ćete se puno bolje, lakše, koža će se očistiti, probava poboljšati, moći ćete uživati u proljeću i suncu. Dodatna pogodnost je dobra podloga za pripreme za ljetni način prehrane i odlazak na more (čitaj kako što bolje izgledati u badiću). :)

Objavljeno 05.05.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!