Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Znanstvenici još jednom potvrdili: Mišići doprinose jakom imunološkom sustavu

Image

U borbi protiv raka ili kroničnih infekcija imunološki sustav mora biti aktivan tijekom dugog razdoblja. Međutim, dugoročno gledano imunološki obrambeni sustav često se iscrpljuje. Znanstvenici Njemačkog centra za istraživanje raka (DKFZ) pronašli su početne dokaze na miševima da skeletni mišići pomažu u održavanju funkcionalnosti imunološkog sustava kod kroničnih bolesti.

Vrlo često, drastično mršavljenje i smanjenje mišićne mase posljedica su nekih vrsta karcinoma ili opasnih infekcija. Pored ovog procesa poznatog kao kaheksija, pacijenti često pate od oslabljenog imunološkog sustava. Jedan od razloga za to je gubitak funkcije skupine T-stanica, čiji je zadatak prepoznavanje i ubijanje virusom zaraženih stanica ili stanica raka.

konop

Gubitak aktivnosti T-stanica

„Postupci koji vode do gubitka aktivnosti T-stanica još uvijek su u velikoj mjeri neobjašnjivi. Ipak, prve indikacije ukazuju na povezanost s kaheksijom. Poznato je da su T-stanice uključene u gubitak skeletne mišićne mase. No, još uvijek nije jasno utječu li i kako skeletni mišići na funkciju T-stanica.“, navode autori studije.

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje, znanstvenici su inficirali miševe virusom limfocitnog koriomeningitisa (LCMV). Ova metoda je široko korišteni model za proučavanje tijeka akutnih ili kroničnih infekcija kod miševa. Istraživači su potom analizirali ekspresiju gena u skeletnim mišićima životinja i otkrili da u kroničnim infekcijama mišićne stanice oslobađaju povećanu količinu supstancije interleukin-15. Ovaj citokin uzrokuje taloženje prekursora T-stanica u skeletnim mišićima. Kao rezultat, oni su prostorno ograničeni i zaštićeni od kontakta s kroničnom upalom.

"Ako T-stanice, koje se aktivno bore protiv infekcije, izgube svoju punu funkcionalnost kontinuiranom stimulacijom, stanice prekursora mogu migrirati iz mišića i razviti se u funkcionalne T-stanice", ističe Wu, vodeći autor studije. "To omogućava imunološkom sustavu da se kontinuirano bori protiv virusa."

Prema tome, redoviti trening snage može ojačati imunološki sustav? Studija je potvrdila da su miševi s više mišićne mase lakše se nosili s kroničnom virusnom infekcijom od onih čiji su mišići slabiji. No, hoće li se isti model moći preslikati i na ljude vrijeme i buduće studije na ljudima će tek pokazati.

ledja

Reference:

  1. Wu, J. Weisshaar, N. Hotz-Wagenblatt, A. Madi, A. i sur. Skeletal muscle antagonizes antiviral CD8 T cell exhaustion. Science Advances, 2020; 6 (24): eaba3458

Objavljeno 22.06.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!