Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Keto dijeta pomaže u borbi protiv virusa gripe?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ketogena dijeta svakako je jedna od najpopularniji dijeta i načina prehrane u posljednjih nekoliko godina. Od njezinog pozitivnog utjecaja na gubljenje viška kilograma, ali i na zdravlje općenito, do osjećaja veće razine energije i boljeg raspoloženja, ketogena dijeta ima sve veći broj poklonika.

Provedba ketogene prehrane pomaže lakšoj borbi protiv virusa gripe, za razliku od prehrane bogate ugljikohidratima, pokazala je studija objavljena u časopisu Science Immunology. Studija je provedena na miševima te je pokazano da su se miševi na keto prehrani lakše borili protiv virusa gripe.

keto

Borba protiv virusa gripe

Kako stoji u pojašnjenju studije, ketogena prehrana, koja uključuje meso, ribu, perad i neškrobasto povrće, aktivira podskupinu T stanica u plućima koje prethodno nisu povezane s reakcijom imunološkog sustava na influencu, pojačavajući stvaranje sluzi iz stanica dišnih putova koje mogu učinkovito ukloniti virus.

Autori ove studije prethodno su otkrili da aktivatori imunološkog sustava zvani inflamasomi mogu izazvati štetne reakcije imunološkog sustava kod svog domaćina, ali i da ketogena prehrana onemogućava stvaranje tih štetnih inflamasoma. Potom je na red došla studija o utjecaju prehrane na reakciju imunološkog sustava na patogene, kao što je virus gripe.

Studija koju su proveli na Sveučilištu Yale pokazala je da miševi koji su bili na ketogenoj prehrani i zaraženi virusom gripe imaju višu stopu preživljavanja od miševa koji su bili na normalnoj prehrani s visokim udjelom ugljikohidrata. Naime, istraživači su otkrili da je ketogena dijeta pokrenula oslobađanje gama delta T-stanica, stanica imunološkog sustava koje stvaraju sluz u staničnoj oblozi pluća - dok dijeta s visokim ugljikohidratima to ne pokreće.

Kad su miševi uzgajani bez gena koji kodira gama delta T-stanice, ketogena prehrana nije pružala zaštitu protiv virusa gripe. "Ovo istraživanje pokazuje da način na koji tijelo sagorijeva masnoću da bi proizveo ketonska tijela iz hrane koju jedemo može potaknuti imunološki sustav u borbi protiv infekcije gripom", zaključuju autori studije.

Budući da se radi o studiji provedenoj na miševima, prerano je zaključivati ima li ketogena prehrana jednako ili slično djelovanje i kod ljudi te za takav zaključak treba pričekati studije koje će to potvrditi ili opovrgnuti.

keto

Reference:

  1. Goldberg EL, Molony RD, Kudo E, Sidorov S, Kong Y, Dixit VD, Iwasaki A. Ketogenic diet activates protective ?? T cell responses against influenza virus infection. Science Immunology, 2019; 4 (41).

Objavljeno 07.12.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!