Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Sezona gripe: Kako se zaštititi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Približavamo se kraju godine, živa u termometru polako, ali sigurno opada, a ono što mnogima pokuca na vrata u ovo doba godine je i – gripa. Može li se čovjek zaštititi od gripe ili smanjiti rizik od obolijevanja od ove, za rizične skupine, potencijalno jako opasne bolesti.

Gripa je akutna zarazna bolest koja se pojavljuje s više simptoma: glavobolja, bolovi u miišćima i zglobovima, kašalj i jako visoka tjelesna temperatura. Bolest nastupa naglo, a simptomi se povlače nakon 2-7 dana. Jedini simptom koji se održi i do 2 tjedna je kašalj.

gripa

Cijepljenje protiv gripe

Prije nekoliko dana krenulo je cijepljenje protiv gripe, stoji u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). U javnosti će se čuti različiti stavovi o cijepljenju, no ono se preporuča od institucija i liječnika. Skupine kojima se preporučuje cijepljenje prema HZJZ su sljedeće:

  • osobe životne dobi 65 godina i starije
  • štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu)
  • pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i kongenitalnim manama
  • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
  • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu).
  • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njene bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
  • zdravstveni djelatnici
  • trudnice

No, osim cjepiva, postoji i niz koraka ili jednostavnih navika koje smanjuju rizik od gripe.

gripa

Svakodnevna zaštita

Ovo su savjeti kojih je preporučljivo držati se kako bi se smanjio rizik od obolijevanja od virusa gripe:

1. Izbjegavajte kontakt s oboljelima

Ukoliko je ikako moguće, izbjegnite kontakt s osobama koje su oboljele od gripe.

2. Ukoliko se zarazite, zaštitite druge

Ako se zarazite virusom, nemojte izlaziti u javnost i ugrožavati druge. Ostanite kod kuće dok ne ozdravite i izbjegavajte sve vrste susreta s ljudima, osim onih neophodnih.

3. Prekrijte nos i usta

Kada kišete ili kašljete svakako stavite dlan na nos i usta. To će biti dobra zaštita ljudima koji vas okružuju. Gripa i druge bolesti respiratornog sustava prenose se najčešće kuhanjem, kašljanjem i nečistim rukama.

gripa

4. Redovno perite ruke

Redovno i učestalo pranje ruku zaštitit će vas od klica, prijenosnika virusa gripe. Ukoliko nemate mogućnost dovoljno čestog pranja ruku sapunom i čistom vodom, uvijek nosite sa sobom vlažne maramice te njima redovno obrišite ruke.

5. Izbjegavajte rukama dodirivati oči, nos i usta

Klice se često razmnože nakon što ih se dlanovima prenese u oči, nos ili usta. Stoga, uz redovno pranje ruku, izbjegavajte i direktan kontakt s otvorenom sluznicom koju imamo u očima, nosu i ustima.

6. Dobre higijenske navike

Osim redovnog pranja i osobne higijene, savjetuje se provoditi redovnu higijenu i prostora u kojima boravite. Redovno čistite i dezinficirajte radne površine u stanu, posebno one na kojima pripremate hranu. Dodatnu pozornost obratite u slučaju da je neki od članova vaše obitelji zaražen gripom.

Također, da biste održali imunitet dovoljno jakim da se suprotstavi virusima, pokušajte kvalitetno i redovno spavati, budite umjereno, ali redovno fizički aktivni, izbjegavajte stres, unosite dovoljno tekućine i pazite da hranom i dodacima prehrani unesete dovoljno nutrijenata potrebnih za održavanje zdravlja.  

Objavljeno 21.12.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!