Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Što je keto prehrana 2.0 i je li zdravija od standardne varijante?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tijekom proteklih nekoliko godina ketogena prehrana jedna je od najtraženijih, najproučavanijih, ali i prehrana oko koje se lome koplja nutricionista. Dok je jedni smatraju iznimno dobrom za regulaciju tjelesne težine, drugi je odbacuju radi reduciranog unosa cijele jedne skupine namirnica (ugljikohidrata), ali i značajnog naglaska na namirnicama životinjskog porijekla, pogotovo crvenog mesa.   

No, da bi se doskočilo upravo ovim nedostacima ketogene prehrane, nutricionisti su osmislili novu verziju ketogene prehrane – keto 2.0.

Keto 2.0 omogućava nešto veći unos ugljikohidrata te naglasak stavlja na mastima biljnoga porijekla, što se dugoročno smatra boljim za ljudsko zdravlje.

keto

Keto 2.0

Tradicionalna ketogena prehrana sastoji se od 75-90% masti, 5% ugljikohidrata, a ostatak su proteini. Primjerice, u dijeti koja dnevno ima 1600 kalorija to znači da tek oko 80 kalorija dolazi iz ugljikohidrata, što je oko 20 grama.

Zbog ovako restriktivnog unosa, mnogi koji su provodili klasičnu ketogenu prehranu potpuno su iz svoje prehrane izbacili voće, žitarice i povrće s većim udjelom ugljikohidrata, a uvrstili namirnice koje ne sadrže ugljikohidrate, pa samim time ni vlakna. Stoga, iako će ova prehrana dovesti do gubitka kilograma, vrlo su česte nuspojave zatvor, hemoroidi te druge probavne tegobe.

U verziji keto 2.0 mijenja se udio makronutrijenata na  50% masti, 20% ugljikohidrata i 30% proteina. Stoga, u slučaju ovog istog gore navedenog unosa od 1600 kalorija na dan, 320 kalorija dolazi iz ugljikohidrata, što je oko 80 grama. Iako je i dalje unos ugljikohidrata limitiran, ovaj malo povećan udio dozvoljava uključivanje biljnih namirnica poput svježeg voća, zobenih pahuljica ili leće.

Kada se govori o mastima, jedan od razloga zašto je ketogena prehrana toliko učinkovita jest u činjenici da su masti jako zasitne. Stoga, i u verziji keto 2.0 udio masti je visok što će osigurati sitost i odgoditi osjećaj gladi, što sprječava prejedanje.

Dodatno, verzija keto 2.0 naglasak stavlja na manje masne izvore proteina, poput ribe umjesto odreska crvenog mesa. No, ono što se smatra najvažnijim u keto 2.0 verziji jest činjenica da veći unos biljnih namirnica i vlakana doprinose rastu zdravih mikroba u crijevima, što je povezano sa zdravljem probavnog sustava, manjim rizikom od upala, boljim imunitetom te boljim općim stanjem organizma i raspoloženjem.

keto

Što se jede na keto 2.0 prehrani?

Kao i na klasičnoj ketogenoj prehrani, i na keto 2.0 možete jesti što god poželite ako ostajete u zadanim nutritivnim parametrima, ali namirnice poput šećera, voća, grahorica, mahunarki i žitarica su jako ograničene.

Kod ove prehrane povećan je unos vegetarijanskih namirnica, pa se većina masti dobiva iz kokosovog i maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i sjemenki, dok su najvažniji izvori proteina sjemenke, orašasti plodovi, divlje ribe bogate omega-3 mastima, jaja, a od povrća ono bez škroba te bobičasto voće.

Savjetuje se izbjegavati grahorice, meso, perad, mliječne proizvode, šećere, žitarice i soju.

keto

Koliko je verzija keto 2.0 zdrava?

Pojam „zdrave“ prehrane iznimno je generaliziran, ali ako kao zlatni standard uzmemo potvrđeno najzdraviju prehranu, onu mediteransku, tada ocjenu koliko je neka druga prehrana zdrava možemo donijeti u usporedbi s ovim standardom. Stoga, budući da promjene koje su uvedene u keto 2.0 verziju prehrane približavaju ovaj način mediteranskoj prehrani, svakako možemo reći da je ova nova verzija ketogene prehrane, zdravija od one klasične.

Kako nijedna dijeta ili način prehrane nije prikladan za sve osobe, tako ni keto 2.0 prehrana nije univerzalna. Stoga, da biste odgovorili na pitanje „je li keto 2.0 prehrana dobra za vas“, savjetujemo da je isprobate i vidite kako se osjećate.

Obratite pozornost na razinu energije, mentalni fokus, kvalitetu sna, zdravlje probavnog sustava, kvalitetu treninga i oporavak, funkcije imunološkog sustava, raspoloženje i razinu zadovoljstva. Ako vam prehrana koju unosite remeti raspoloženje i mentalno zdravlje, ako vam je narušena kvaliteta života, ako vam je zdravlje narušeno, pa čak i ako gubite kilograme, ova prehrana nije za vas.

Zapamtite, koju god prehranu probate, najvažniji kriterij mora vam biti zdravlje. Stoga, ako je neka dijeta čak i najpopularnija na svijetu i mnogi se kunu u rezultate, to ne znači da će vama donijeti takve učinke. Slušajte svoje tijelo, ono će vam najtočnije reći radi li nešto ili ne radi.

Objavljeno 07.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!