Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Temelj funkcionalnosti: Znate li koji segmenti tijela trebaju biti stabilni, a koji mobilni?

Image

Vjerujem kako većina ljudi danas u fitnessu i rekreaciji, pa čak bi se usudila reći i u sportu, uopće nije upoznata s pojmovima stabilnosti i mobilnosti segmenata tijela. Ovo je tema koja se malo spominje, svi najčešće biraju najkraće puteve do uspjeha i savršenog izgleda, i u svemu tome dolazi do zanemarivanja jedne jako bitne stavke u svijetu sporta i rekreacije - funkcionalnosti!

Na što mislim pod pojmom funkcionalnosti? Optimalna ravnoteža i usklađenost između mobilnih i stabilnih segmenata tijela i efikasnost pokreta. Možda vam tek sada ništa nije jasno, no idemo objasniti jedno po jedno.

Efikasan pokret

Pod pojmom efikasan smatra se pokret koji zglobni sustavi izvode bez prisustva ikakve boli sa savršenom početnom i završnom pozicijom tijela, i ispravnom putanjom između tih dviju pozicija. Da bi pokret bio uspješno izveden, treba postojati optimalna ravnoteža između stabilnih i mobilnih segmenata tijela. Ukratko, svaki zglob ili zglobni sustavi trebaju točno znati koji im je zadatak u kojoj poziciji tijela.

Svaki dio tijela koji izvodi neki pokret utječe na neki drugi dio tijela koji mu pomaže pri kretanju ili radi potpuno suprotnu radnju od njega. Kada svi zglobni sustavi rade sinkronizirano, i kada rade baš onaj posao koji je u tom trenutku njihov, i kada u svakom zglobu imamo određenu ravnotežu između stabilnosti i mobilnosti, možemo reći da nam je pokret siguran, efikasan i dobro proizvodi silu.

istezanje

Što je stabilnost?

Stabilnost je sposobnost zglobnog sustava da zadrži određenu poziciju koju tijelu zadajemo u prisustvu promjene ili djelovanja neke vanjske sile.

Što je mobilnost?

Mobilnost je, najjednostavnije rečeno, ono što zglob može napraviti sam bez vanjskog utjecaja i bez da dođe do poremećaja (štednje) u okolnim tkivima.

Priča ide ovako...

Kada dođe do mišićnog disbalansa, uzrokujemo to da stabilni segmenti tijela mijenjaju funkciju u mobilne segmente tijela i preuzimaju njihov posao na sebe. Kako u autu kočnica ne može preuzeti funkciju gasa, tako ni stabilni segmenti u određenom pokretu ne mogu preuzimati funkciju mobilnih.

Stabilnost nam predstavlja kontrolnu točku mobilnosti, što znači da, dok je mobilnost optimalno razvijena i dok se na njoj radi, mozak nam kroz živčani sustav šalje naredbe da stabiliziramo jedan dio tijela dok se drugi pokreće. Čim jedan od sustava zakaže u svom poslu, dolazi do disbalansa među mišićima i zglobovima, što se najčešće projecira kao bol.

Također, tijelo nam funkcionira i pokreće se na principu biomehanike, i loše razvijena stabilnost i mobilnost dovode do usvajanja netočnih motoričkih obrazaca koji, kada se dovedu do automatizacijske razine, teško mogu biti ispravljeni i vraćeni na “tvorničke postavke“. Na naše tijelo to djeluje kao stres i sigurno za sobom vuče niz ozljeda i disfunkcionalnih pokreta.

anatomija

Princip „zglob po zglob“

Svaki zglob u ljudskom tijelu ima svoju primarnu i sekundarnu funkciju radi toga što jedino tako možemo funkcionirati kao cjelina i izvoditi pokrete bilo da se radi o vježbanju ili o svakodnevnim aktivnostima. Zato, trebate početi tijelo gledati kao cjelinu i raditi na njemu kao cjelini, a ne odvajati pojedine segmente i raditi samo na njima.

Naši se zglobovi u tijelu po potrebi izmjenjuju u funkcijama stabilnosti i mobilnosti, ovisno o kojem je pokretu riječ i što taj pokret od njih zahtijeva, prilagođavaju se zadanom opterećenju ili vanjskoj sili i utječu jedan na drugog.

Navest ću vam samo primarne funkcije zglobova u tijelu:

  • stopalo: stabilnost
  • gležanj: mobilnost
  • koljeno: stabilnost
  • kuk: mobilnost
  • lumbalni dio kralježnice: stabilnost
  • torakalni dio kralježnice: mobilnost
  • lopatica: stabilnost
  • rame: mobilnost
  • lakat: stabilnost
  • šaka: mobilnost

Da napomenem, ovaj pristup i pogled na primarnu funkciju zgloba je pojednostavljen, što znači da prije ikakvog zaključka trebamo provesti određene testove da bismo znali kojem zglobu što nedostaje.

Uzet ćemo za primjer koljeno. Zglob koljena je po primarnoj funkciji stabilan, međutim, da u njemu nema mobilnosti ne bi mogli izvesti opružanje noge. Prema tome, svi sustavi nam trebaju biti i mobilni i stabilni i utjecati jedni na druge (potpomagati se) ali je naš zadatak da odredimo u kojem stupnju neki zglob treba biti stabilan, a u kojem mobilan, odnosno koliko je stabilnosti ili mobilnosti nekom zglobu potrebno.

Ne brinite, pod ovim “naš zadatak“ mislim na nas trenere, zato bi bilo dobro da pitate trenera o tim stvarima. Nastavimo... npr. hiperekstenzija sigurno nije poželjna kod zgloba koljena. U svakom slučaju, mobilnost razvijamo uvijek prije stabilnosti! Mobilan zglob može postati stabilan, ali stabilan zglob, koji je samo stabilan, teško postaje mobilan.

zglobovi

Kako odrediti nedostaje li nekom zglobu stabilnosti ili mobilnosti?

Postoje razni testovi za određivanje nedostatka mobilnosti odnosno stabilnosti. Jedan primjer je FMS test. To je Functional Movement Screen test kojim procjenjujemo kvalitetu kretanja kroz određene obrasce.

Brz je i jednostavan, ne zahtijeva posebnu aparaturu i nije fiziološki zahtijevan, sastoji se od 7 testova i ocjenjuje se ocjenama od 0 do 3 i ukazuje nam na razne disbalanse u kinetičkom lancu (tijelu).

Ustvari nam ukaže na moguće ozljede koje imamo priliku sanirati na vrijeme i poraditi na vlastitoj pokretljivosti, i to ne samo u sportu već i u rekreaciji.

Zaključimo

Ako nam neki pokret uzrokuje bol, problem je veći nego što nam se čini. Prestanite raditi i otkrije što izvodite krivo i što trebate promijeniti, na čemu trebate raditi i što trebate sanirati.

Prije svega poradite na mobilnosti zglobova, dovoljno vam je 10-ak minuta prije svakog treninga da biste odradili vježbe mobilnosti i adekvatno pripremili tijelo za rad. 10 minuta u danu (ili čak manje ako ne trenirate svaki dan) je apsolutno zanemarivo naspram cijelog dana.

Stabilnost pak razvijamo vježbanjem, ustrajnosti i radom, također postupno i s umjerenim opterećenjem koje ćete podizati kada vaše tijelo za to bude potpuno spremno. Zapamtite, samo funkcionalno tijelo je zdravo tijelo, a samo zdravo tijelo može izgledati dobro!

Objavljeno 10.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!