Obroci za vrijeme treninga
Vježbe

Obroci za vrijeme treninga

Temeljna svrha obroka za vrijeme treninga i natjecanja vrhunskih sportaša je:

 • Održavanje neophodne razine glukoze u krvi
 • Održavanje balansa vode u tijelu
 • Dohranjivanje mišića i mozga koji su pod stresom
 • Odlaganje pojave umora

Za vrijeme treninga ili natjecanja organizam troši tjelesne rezerve (glikogen) bez 'proljevanja' inzulina, stoga nije loše nešto uzimati, ali sama voda je najbolja ako napori ne traju dulje od 60 minuta. Ako se napori produže, traže se tekućine obogaćene ugljikohidratima i to s svrhom da se odgodi pojava umora.

Prije nego nastupi umor, treba uzimati 30 grama ugljikohidrata svakih 30 minuta. Takva procedura osigurava ekstra snagu, ali ako je u tekućini previše šećera, zaostat će u želucu izazivajući neugodno 'žlaburenje' (sloshing). Naime, želudac se neće otvoriti i kod svakog pokreta će se tekućina pomjerati lijevo-desno. To je naravno greška koja se može izbjeći pažljivim izborom rehidracijskih otopina.

Održavanje normalne tjelesne temperature za vrijeme treninga ili natjecanja, temeljna je pretpostavka za uspjeh. Zašto? Visoka temperatura je smrtni neprijatelj tjelesnog napora stoga se mora uspješno otpustiti - konvekcijom. Medij za takvo otpuštanje je znoj. Što je viši intenzitet treninga i njegovo trajanje, više je prolivenog znoja! To je jedini način da se tijelo učinkovito hladi. Glavni zahtjev kojem sportaš mora udovoljiti jest zamjena izgubljene tekućine da bi se mogao i dalje znojiti tj hladiti i kako tjelesna temperatura ne bi dosegla kritičnu razinu koja vodi u toplotni udar.

Spomenuli smo i specifičan slučaj da biciklisti vole trošiti Coca colu. Evo nekoliko temeljnih razloga zašto se ovaj popularni napitak ne treba koristiti za vrijeme natjecanja. Cola sadrži visokih 26 grama šećera u pakovanju od 240 ml (8 ounces) što je 11% zbog čega ima vrlo sporu apsorpciju u želucu, a to kod treninga visokog intenziteta može značajno smetati. Osim toga, Cola sadrži dosta kofeina, koji izaziva diurezu, dakle odliv tjelesne tekućine. Na koncu dolazimo i do najvažnijeg dijela; Cola je 'nadrukana' s CO2, što će popuniti osjetljivi želudac športaša i predstavljat će ozbiljan problem. Nećemo govoriti da Cola izaziva žeđ jer je hipertona otopina (650 mOsm/kg)!

Obroci za vrijeme natjecanja privilegija su tenisača i još nekih disciplina dok se kod ostalih sportova a osobito sportskih igara sve svodi na korištenje energetskih pločica i vrećica za istiskivanje, dakle na one oblike koji mogu stati u stražnji džep od dresa. Biciklisti su strogo specifičan slučaj gdje se tekući energenti mogu smjestiti u bidone i putem plastične cijevi sisati prema želji za vrijeme same utrke.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • 11 savjeta kako trenirati x 51
  Trenirajte naporno - kada ste na fizičkom treningu fokusirajte se da ulažete maksimum napora u vježbe. To ne znači da morate "lizati znoj s poda", niti da vas trener treba mlatiti kako bi vas natjerao...
 • Što je bolje za oblikovanje tijela: aerobika ili teretana ? x 13
  Oko ovog pitanja se uvijek "lome koplja" i dolazi do zabuna. Najčešća je zabluda da je aerobika za žene, a teretana za muškarce. Odabir načina vježbanja trebao bi se prvenstveno zasnivati na afiniteti...
 • Opskrba tekućinom - preporuka stručnjaka G.A.Z.-a x 2
  Voda čini 50 do 70% ljudskog organizma, ovisno o starosti, spolu i tjelesnoj građi. Sa starošću taj postotak pada, a raste sa povećanom tjelesnom aktivnošću. Organizam mora biti dostatno opskrbljen te...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 20.08.2007
Piše: