Klikni i iskoristi do 30% popusta na fitness kardio sprave

Može li foam roller pomoći u borbi protiv celulita?

Image

U posljednjih nekoliko godina foam rolleri, odnosno valjci za rolanje postali su jako popularan rekvizit. I stručnjaci i rekreativci ih koriste u treningu, od zagrijavanja ili završnog dijela treninga, masaže, do vježbi koje možete napraviti koristeći foam roller kao rekvizit.

Vrste foam rollera

Rolleri koji su dostupni na tržištu dolaze u nekoliko varijanti, od mekanijih koji se više prilagođavaju obliku mišića i stvaraju manje pritiska, do onih puno tvrđih koji stvaraju značajniji pritisak na mišićno tkivo. Neke vrste rollera imaju ravnu gumu na površini koja se dotiče s tijelom, dok drugi imaju oštrije ili tvrđe izbočine (grid i rumble foam roller), pa su ovi potonji i najčvršći, a masaža njima je najbolnija, ali i najučinkovitija.

No, iako foam rolleri mogu značajno poboljšati opseg pokreta i način na koji koristimo i pomičemo tijelo, oni ne mogu pomoći u borbi protiv celulita.

rolanje

Kako se riješiti celulita?

Tijelo pohranjuje višak energije kao masnoće u masno tkivo i celulit, sloj masti isprepleten između mišića, kože i vlaknastog vezivnog tkiva. Celulit zadržava vodu, pa ako postane bez vode (dehidriran), to može dovesti do izgleda koji često nazivamo „narančinom korom“ te se najčešće pojavljuje na bedrima, glutealnoj regiji te trbuhu.

Ako se želite riješiti celulita, najbolja metoda je povećati razinu tjelesne aktivnosti tako da sagorijevate energiju, umjesto da je pohranite u svoje masne naslage. Uz to, održavanje odgovarajuće hidratacije osigurava zadržavanje dovoljne količine vode u vašim stanicama, što može pomoći u smanjenju celulita.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Grid foam roller

Grid foam roller idealan je za samostalnu masažu prije i poslije treninga, a može poslužiti i za tre...

  • 179,00 kn
Myo Vibro Roller

Vibracijski roller s 4 razine vibracije koji je višestruko učinkovitiji od standardnog foam rollera....

  • 599,00 kn

5 prednosti korištenja foam rollera

No, iako vam neće pomoći u borbi protiv celulita, foam rolleri su izvrstan za održavanje aktivnosti. Donosimo 5 prednosti korištenja foam rollera:

1. Opuštanje mišića i vezivnih tkiva

Upotreba foam rollera može pomoći smanjiti napetost mišića i vezivnog tkiva. Ako je mišićno tkivo na jednoj strani zgloba prenapeto, može ograničiti opseg pokreta u tom zglobu i promijeniti sposobnost okolnih mišića da kontroliraju pokret.

Postoje dvije teorije o tome kako rolanje na foam rolleru smanjuje mišićnu napetost: (1) roller stvara pritisak na mišiću, što šalje signal mišiću da se opusti i produlji; i (2) trenje od rolanja po mišiću povećava toplinu u mišiću, uzrokujući njegovo produljenje. Koji god razlog bio, rolanje može biti učinkovit oblik istezanja što smanjuje napetost i povećava dužinu mišića.

rolanje

2. Razbijanje nakupljenih čvorova u mišićima

Upotreba foam rollera može pomoći u razbijanju adhezija kolagena odgovornih za stvaranje "čvorova" u mišićnom tkivu.

Mišićno tkivo je organizirano u slojevima; kolagen je neelastično vezivno tkivo koje se nalazi paralelno s mišićnim vlaknima. Kolagen pomaže povećati čvrstoću mišićnog tkiva, smanjujući tako rizik od povreda poput istegnuća mišića.

Sjedilački način života s minimalnom količinom tjelesne aktivnosti znači da mišićna vlakna, umjesto da klize jedan pored drugoga (što se događa tijekom kretanja), miruju jedan pored drugog. Ako mišić nije redovito aktiviran (produžen i skraćen), kolagen će se vezati između slojeva i ograničiti sposobnost tkiva da se produljuje i skraćuje. Korištenje foam rollera može razbiti čvoriće kolagena i osigurati da slojevi mišićnog tkiva zadrže sposobnost klizanja jedan pored drugoga.

3. Masaža

Korištenje foam rollera je poput odlaska na masažu. Obučeni maser zna prepoznati adhezije u mišićima i manualnom terapijom ih razbiti te na taj način omogućiti mišiću da se produljuje i skraćujem bez ograničenja.

Da biste pronašli čvoriće rolajući se na foam rolleru, savjetujemo da se rolate polako, dok ne dođete do točke koja izaziva jaku bol. Polako se pomičite po bolnom mjestu, kako biste povećali pritisak i povećali temperaturu toga područja, jer je to način na koji će doći do produljenja tkiva.

Redovni odlasci na masažu mogu biti značajan izdatak, a kupnja foam rollera nije preveliko financijsko ulaganje kojim možete svaki dan napraviti masažu i postići slične učinke onima koje dobijete na masaži.

rolanje

4. Prije, tijekom ili nakon treninga

Foam roller se može koristiti tijekom zagrijavanja za trening s ciljem smanjenja mišićne napetosti, ali i kao dio hlađenja nakon treninga da se mišićima olakša povratak na dužinu koju imaju u fazi mirovanja. Također, foam roller se može koristiti između vježbi kako bi se njime smanjila ukupna mišićna tvrdoća te poboljšao osjećaj opuštenosti.

5. Povećanje opsega pokreta

Smanjenje mišićne napetosti omogućava veći opseg pokreta u zglobu, što omogućava povećanje opće mobilnosti tijela. Primjerice, korištenje foam rollera da bi se smanjila napetonst u kvadricepsu i mišićima fleksorima kuka na prednjoj strani noge može povećati mobilnostu kukovima, što omogućava dublji opseg pokreta tijekom čučnja ili iskoraka.

Dodatno, smanjenje napetosti u gastrocnemiusu i soleusu (mišići lista), koji su odgovorni za plantarnu fleksiju (opružanje stopala prema naprijed) osigurava veću mogućnost potkoljenice da se pomiče unaprijed tijekom spuštanja u čučnju.

Dakle, foam roller vam nažalost neće pomoći da se riješite celulita, ali je iznimno učinkovit u smanjenju mišićne napetosti i poboljšanje ukupne fleksibilnosti, koja je važan temelj za aktivan i zdrav život.

Foam roller možete kupiti u Fitness.com.hr Shopu (Horvaćanska cesta 178, Zagreb) i Fitness.com.hr Webshopu

Objavljeno 29.10.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!