Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

„Aktiviraj core!“ – Što to točno znači?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ikada odradili sat s privatnim trenerom ili otišli na sat joge ili pilatesa, zacijelo ste dobili uputu da „aktivirate core“ dok izvodite vježbe. Ova aktivnost zaista ima niz pozitivnih učinaka, no znate li što uopće znači „aktivirati core“ te kako se to točno izvodi?

Što znači „aktivirati core“?

Pod pojmom corea mnogi podrazumijevaju trbušne mišiće, to core je puno više od samih mišića abdomena. Pojednostavljeno, pod pojmom corea treba podrazumijevati sve mišiće i skupine koji stabiliziraju kralježnicu, a to su mišići leđa, trbuha, gluteusa te mišići zdjeličnog dna.

Detaljnije, u aktivaciji corea ponajviše sudjeluju multifidus, erector spinae (mišić uspravljač kralježnice), rectus abdominis (ravni trbušni mišić), transversus abdominis (poprečni trbušni mišić), obliquus (kosi trbušni mišić) i mišići zdjeličnog dna, a u manjoj mjeri se aktiviraju i latissimus dorsi, trapezius i mišići gluteusa.

Dakle, „aktivirati core“ znači istovremeno aktivirati sve navedene mišiće.

core

Koje su prednosti „aktivacije corea“?

Aktivacija corea jednako je važna tijekom treninga, ali i tijekom svakodnevnih aktivnosti. Naime, ova aktivnost direktno utječe na pravilnu posturu, sprječava ozljede donjeg dijela leđa te poboljšava koordinaciju i ravnotežu.

Tijekom treninga, aktivacija corea pomaže da trening bude učinkovitiji, da se podignu veće težine te da kralježnica sigurno podnese svako pritisak.

U svakodnevnom životu, aktivacija corea je važna da se lakše podnesu i izvedu aktivnosti poput podizanja djeteta ili nekog drugog tereta ili primjerice podizanja kovčega u avionu, a pritom čuva kralježnicu i daje joj stabilnost i podršku.

Kako se aktivacija corea pravilno izvodi?

Nažalost znati što znači aktivacija corea ne znači da ga zaista znate aktivirati. Kad je core pravilno aktiviran, trebate osjetiti podizanje u središnjem dijelu tijela. Uz to, osjetit ćete izduživanje u kralježnici odnosno istezanje od zdjelice pa do vrha glave.

Kod aktivacije corea trbuh se „lijepi“ prema kralježnici, a zdjelično dno se podiže prema gore. Kralježnica i trup postaju krući i čvršći i s aktivacijom mišića dolazi do ukrućivanje cijelog tog dijela tijela.

U aktivaciji corea disanje igra jako važnu ulogu. Fokus je stavljen na udah, izdah i regulaciju disanja koja pomaže u izvedbi i mišićnom zamoru.

core

Isprobajte…

Lezite na leđa s koljenima iznad kukova i potkoljenicama paralelnima s podom. U ovoj poziciji aktivirajte gluteus i mišiće corea tako da donji dio leđa čvrsto gurnete prema podu. Cilj vam je da leđima maksimalno „stisnete“ tlo.

U ovoj poziciji, dlanove postavite na natkoljenice i krenite ih odgurivati od sebe, istovremeno stvarajući pritisak i ne dopuštajući natkoljenicama da budu odgurnute. U ovom stvaranju otpora aktivira ćete cijeli core. Ako uz istovremeni pritisak i protupritisak nema pomicanja nogu, core vam je aktiviran.

Ako dosad niste, poradite na aktivaciji corea jer će njegova aktivacija pozitivno utjecati i na izvedbu niza vježbi, ali i na sigurnost i smanjen rizik od ozljede. 

Objavljeno 22.07.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!