Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Skraćeni mišić latissimus dorsi - kako testirati i vježbanjem popraviti stanje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mišić latissimus dorsi je najširi mišić na ljudskome tijelu, relativno je tanak i plosnat mišić, a prekriva gotovo sve mišiće leđa osim m. trapeziusa. To je jedini mišić koji spaja ruku, kralježnicu i zdjelicu preko torakolumbarne fascije.

Najčešće ima četiri dijela

  • pars vertebralis – veže se za prsne kralješke
  • pars iliaca – polazi s torakalne fascije
  • pars costalis – polazi s desetog do dvanaestog rebra
  • pars scapularis – polazi s djela scapule (lopatice)

Zajedno s m. teres major se veže u području pazuha (crista tuberculi minors).

Funkcija

Osnovna funkcija mu je spuštanje podignute ruke i adukcija ruke (privlačenje ruke trupu). Aduciranu ruku povlači natrag medijalno dok šaka ne dođe do glutealnog područja. Kod obostrane kontrakcije povlači rame prema natrag i dolje te pomaže pri forsiranom izdisaju i kašljanju. Potpomaže različite pokrete ramena.

Utjecaj na posturu tijela

Često u radu s klijentima zahtijevam da stanu uspravno i napravim fotografiju, zatim zahtijevam da se isprave i tako dobijem drugu fotografiju. Kada im obratim pažnju na položaj ramena i zdjelice većina klijenata su iznenađeni krivim položajem vlastitog tijela što je znak da uopće ne obraćaju pažnju na to i da nemaju percepciju o tome kako bi pravilno držanje trebalo izgledati.

Iako je latissimus mišić na leđima, njegovu funkcionalnost možemo očitati na prednjoj strani tijela. Ako pri uspravnom stajanju kosti na dnu prsnog koša vire prema van zajedno sa zdjelicom, velika je vjerojatnost da je m. latissimus dorsi skraćen.

latissimus dorsi

Skica prikazuje posturu osobe kod koje je prednja muskulatura izdužena, dok je stražnja strana, najčešće m. latissimus dorsi i mišići donjeg dijela leđa skraćena i kruta. Zbog toga se pri liječenju boli u donjem dijelu leđa nikako ne smije izostaviti rad na funkcionalnosti m. latissimus dorsi.

Svaki korak zahtijeva rotaciju („twist“) mišića kralježnice što skraćeni m. latissimus može ograničiti i time narušiti mehaniku hoda.

Latissminus dorsi ima važnu ulogu u omogućavanju elevacije (podizanje ruke iznad glave). Osnovni mišić koji izvodi elevaciju ruke je m. seratus anterior  a potpomaže mu m. trapezius. Latissimus izvodi suprotan pokret, odnosno, spuštanje ruke i abdukciju ruke uz tijelo. Kod skraćenog m. latissimusa puna elevacija  nije moguća. Vrlo je često slučaj da zbog dominantne ruke ili strane tijela bude skraćen lijevi ili desni latissimus, što se može vidjeti testom koji je prikazan na fotografijama 3 i 3a.

Testovi za utvrđivanje skraćenosti latissimus dorsi

Test 1

Legnite na foam roller s pogrčenim nogama u koljenu. Glava, leđa i trtica moraju biti u kontaktu s foam rollerom čitavo vrijeme tijekom izvođenja testa. Ako imate pojačanu lumbalnu lordozu (uvijanje u donjem dijelu kralježnice) postavite ruku ispod lumbalnog dijela kralježnice i izvodite pritisak cijelo vrijeme na ruku.

Podignite ruku iznad glave kao na fotografiji. Vaš m. latissimus nije skraćen ako je ruka paralelna s torzom a donji dio rebara ne strši i ako ovaj pokret ne uzrokuje bol i zatezanje u području ramena odnosno samog mišića.

latissimus dorsi
Slika 1 – normalan opseg pokreta

Ako tijelo ne dozvoljava podizanje ruke iznad glave ili ako se pri podizanju ruke podiže donji dio rebara, vaš m. latissimus dorsi je skraćen ili imate problem motoričke kontrole pokreta. Fotografija ispod prikazuje slučaj skraćenog m. latissimus dorsi.

latissimus dorsi
Slika 2 – ograničen opseg pokreta

Test 2

Ako osjetite da postoji razlika između izvođenja testa na lijevu i desnu stranu, možete napraviti jednostavnu provjeru. Vrijede sva pravila kao kod izvođenja testa 1, glava leđa i trtica moraju biti cijelo vrijeme u kontaktu s foam rollerom. Sada spojite dlanove iznad glave i jednostavno provjerite preklapaju li vam se prsti. Ako postoji razlika u dužini, postoji mogućnost da m. latissimus dorsi nisu jednake dužine na lijevoj i desnoj strani.

latissimus dorsi
latissimus dorsi
Slika 3 i 3a

Kada utvrdite da je vaš m. latissimus dorsi prezategnut potrebno je uvesti u vašu svakodnevicu njegovo istezanje. Istegnuti ga možete na nekoliko načina. Jedan od najjednostavnijih istezanja prikazan je na fotografiji broj 4. U raskoračnom stavu podignite ruku iznad glave i izvedite otklon trupom. Pripazite da niste trupom nagnuti naprijed ni nazad.

latissimus dorsi
Slika 4

Efikasniji način istezanja može biti tako da se s rukom na strani m. latissimus dorsi kojeg želite istegnuti uhvatite s dlanom okrenutim prema gore i postavite se u položaj pretklona do 90 stupnjeva. Drugom rukom se lagano odgurujte da biste jače istegli željeni mišić.

latissimus dorsi
Slika 5

Problem motoričke kontrole

Kada se riješi problem fleksibilnosti m. latissimus dorsi ostaje problem motoričke kontrole podizanja ruke iznad glave koja najčešće nastaje pri skraćenoj muskulaturi velikog lepezastog mišića. Radi se o slabosti muskulature donjeg dijela mišića trapeziusa, serratus anterior, deltoideusa ili mišića rotatorne manžete.

Fotografija prikazuje koju muskulaturu biste trebali osjetiti tijekom izvođenja ovih vježbi.

latissimus dorsi
Slika 6

Vježbe motoričke kontrole pokreta

U položaju kao na fotografiji postavite šaku ispod čela, dok je druga ruka protegnuta naprijed.

latissimus dorsi
Slika 7

Okrenite dlan i time cijelu ruku u zglobu ramena.

latissimus dorsi
Slika 8

Podignite ruku tako da koristite muskulaturu donjeg dijela trapeza, koji je označen na fotografiji broj 6.

latissimus dorsi
Slika 9

Progresija vježbe je da izostavite šaku ispod čela i izvodite vježbu na isti način, kako je prikazano na fotografiji ispod.

latissimus dorsi
Slika 10

Za sljedeći stupanj vježbe možete iskoristiti elastične gume ili trake, koje fiksirajte niže. Vježbe možete izvoditi s rukom ispod čela kao na snimci 1 ili bez ruke kao na snimci 2. 

Snimka 1

Snimka 2

Objavljeno 28.04.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!