Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 savjeta za prevenciju ozljeda na treningu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kako izbjeći povrede pri izvođenju vježbi

1. Obavite rutinski pregled

Djevojka igra golfPosjetite svog liječnika prije početka novih treninga. Bilo koja nova aktivnost može dodatno opteretiti vaše tijelo. Imate li nedijagnosticiranu srčanu bolest ili probleme trebali biste se posavjetovati s vašim liječnikom. On će vam objasniti do kojih granica možete vježbati i predložiti pravilnu količinu vježbe za vas.

2. Postepeno povećajte vrijeme i intenzitet

Pri početku programa treninga ljudi su puni entuzijazma i prenagle s treninzima. Započnite s umjerenim vježbama u trajanju od 20 min, 3x tjedno i postupno nadograđujte. Možete se koristiti i testom opterećenja kako biste odredili najbolji intenzitet vježbi za vas.

3. Posjetite osobnog trenera

Ako jednostavno ne znate što vam je činiti ili kako početi, dobar trener će vam pomoći da sigurno počnete i naučite kako samostalno vježbati, ako to želite. Par uvodnih sati možda je sve što vam treba.

Vježbanje sa osobnim trenerom

4. Zagrijte se prije tjelovježbe

Pravilno, postepeno zagrijavanje čini čuda u prevenciji ozljeda. Zagrijavanje se može sastojati od hodanja, trčanja ili izvođenja uobičajenih radnji, ali puževim korakom.

5. Ne vježbajte na prazan želudac

Iako nije pametno vježbati odmah nakon obilnog obroka, jesti 2h prije vježbe može vam pomoći da bolje napravite vježbu i nećete osjećati malaksalost za vrijeme treninga.

Djevojka igra golf6. Pijte prije vježbe

Dehidracija može smanjiti vaše performanse, stoga budite hidratizirani. Probajte popiti 4dcl u 2h prije tjelovježbe, a zatim pijte vodu tokom treninga da nadomjestite izgubljenu tekućinu.

7. Osluškujte svoje tijelo

Osjetite li oštru bol, slabost ili vrtoglavicu tokom vježbanja obratite pozornost. Vaše vam tijelo signalizira da nešto nije u redu i da trebate odmah prestati s vježbom. Vježbati unatoč akutnoj boli najbrži je način da zadobijete opasne i kronične ozljede. Ako se ne osjećate dobro, trebali biste se odmarati dok vam se tijelo ne oporavi.

8. Odredite vrijeme za odmor i oporavak

Uz dovoljno sna važno je i svakodnevno se dovoljno odmarati. Pretjerano vježbanje može dovesti do sindroma prekomjernog treniranja, čestih ozljeda te oslabljenja imuniteta.

9. Kros trening

Uz to što će vam pomoći u izbjegavanju dosadne rutine ovaj tip treninga omogućuje vašem tijelu full body trening bez prenaprezanja određenih skupina mišića.

10. Pravilno se odjenite

Ovo uključuje korištenje sigurnosne opreme za sport kojim se bavite, izbor pravilne obuće, zamjenjivanje trkaće obuće po potrebi i nošenje odjeće koja upija znoj i pomaže vam da ostanete hladni i suhi.

Objavljeno 01.04.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!