Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Brzo i učinkovito: funkcionalni trening za žene s utezima

Image

Želite li tijelo koje funkcionira bolje tijekom dana? Zašto ne bi dodale funkcionalan trening u svoju rutinu vježbanja? Vrijeme koje imate na raspolaganju za vježbanje je kratko? To je također jedan od razloga zašto je funkcionalan trening odličan izbor.

Pokreti u funkcionalnom treningu aktiviraju odjednom više mišića nego klasičan trening snage. U funkcionalnom treningu nastoji se u jednoj vježbi uključiti što više mišićnih skupina gornjeg i donjeg dijela tijela, a samim time je takav način aktivacije mišića sličniji dnevnom funkcioniranju u obavljanju svakodnevnih radnji. Nošenje namirnica uz stepenice, skupljanje igračaka, super igra na podu i ispod stola s djecom, micanje namještaja i slično, zahtijevaju aktivaciju i gornjeg i donjeg dijela tijela.

funkcionalne vjezbe

Pa zašto naše tijelo ne bi bilo spremno na takvu vrstu izazova? U funkcionalnom treningu se tijelo nastoji pripremiti upravo na svakodnevne aktivnosti. Vježbe su osmišljene da se istovremeno aktivira više od jednog dijela tijela, umjesto izoliranih vježbi za određeni mišić ili mišićnu skupinu. Nastoji se da mišići rade zajedno, što je jako važno jer mišići na našem tijelu su međusobno funkcionalno povezani i ovise jedan o drugome. Koristeći više mišića zajedno, bit ćete efikasniji i trošit ćete više energije.

Izolirane vježbe snage isto imaju svoju ulogu jer one osiguravaju veći mišićni rast, ali kod neravnomjernog jačanja jednog mišića uzrokuju disbalans. Funkcionalne vježbe zahtijevaju i omogućuju koordinaciju, balans i stabilnost da bi vaše tijelo bolje funkcioniralo.

funkcionalne vjezbe

Prednosti funkcionalnog treninga

Najvažniji cilj funkcionalnog treninga je aktivirati što više mišića ti i mišićnih skupina, za lakše funkcioniranje u svakodnevnom životu. Neke od prednosti su: 

 • Vaše dnevne aktivnosti postaju lakše
 • Unapređuje cjelokupno funkcioniranje tijela
 • Reducira rizik od ozljeda i padova
 • Unapređuje kvalitetu života
 • Snižava rizik od dijabetesa i ostalih bolesti
 • Unapređuje koordinaciju, balans i stabilnost
 • Poboljšava fleksibilnost i mobilnost
 • Unapređuje snagu u mišićima stabilizatorima
 • Gradi izdržljivost
 • Ubrzava metabolizam
 • Unapređuje posturu i pomaže jačanju corea
 • Prevenira prekomjernu težinu
 • Usporava starenje, gubitak balansa, fleksibilnosti, motoričkih sposobnosti i snage

funkcionalne vjezbe

Funkcionalne vježbe podrazumijevaju aktivaciju više mišića za podizanje snage, postizanja balansa, fleksibilnosti, brzine i koordinacije. Zbog aktivacije većeg broja mišića troši se i više kalorija. Funkcionalne vježbe mogu se prakticirati kod kuće, u teretani ili na otvorenom. Mogu, a i ne moraju zahtijevati previše rekvizita. Važno je da one zadovolje vaše potrebe za vježbanjem i da se njima postiže mišićni balans s obzirom na stanje vašeg lokomotornog sustava. Imajte na umu da su funkcionalne vježbe zahtjevnije od klasičnih vježbi kad se aktivira samo jedna mišićna skupina. Trebate stati kada shvatite da je izvođenje vježbi izgubilo formu i ne izvodite ih kako treba.

Video koji slijedi kreiran je za žene i kritične zone kod žena nakon 30. ili 35. godine. Kritične zone u tim godinama postaju „kritičnije“ i zahtijevaju održavanje i ciljane vježbe za njihovo oblikovanje. Ovim treningom obuhvaćeni su svi mišići na tijelu, a naglasak je na mišiće leđa, triceps i viseću kožu ispod pazuha, na gluteus i na ispunjavanje cilja u redukciju viška potkožnog masnog tkiva, odnosno masti. Pomoću ovih vježbi možete odlično kreirati kraći trening kojim ćete zadovoljiti potrebu za dnevnim održavanjem tijela. Također može poslužiti i kao osvježenje u tjednom treningu.

funkcionalne vjezbe

U izvođenju treninga potrebna će vam biti samo dva utega, koji će poslužiti kao dodatno opterećenje u vježbama. Koristite lakše utege, koji vas neće sputavati u izvođenju skokova i neće narušavati pravilnost izvedbe vježbi. Preporučujem da izvodite vježbe u intervalima od 20 do 45 sekundi i ponovite sve vježbe nekoliko puta. Ako su vam vježbe prenaporne, možete uzeti pauzu nakon svake vježbe.

Objavljeno 08.01.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!