Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Grožđe je jedno od vrsta voća koje ima niz načina konzumacije: od klasičnog uživanja u svježim plodovima, do različitih pekmeza od grožđa, suhih grožđica, do vina - za čiju proizvodnju se koristi većina svjetske proizvodnje ovog voća. Prvo spominjanje grožđa datira prije 8000 godina na Srednjem Istoku, a danas se godišnje proizvede 72 milijuna tona grožđa!
Potencijalne zdravstvene prednosti konzumacije grožđa su brojne: od smanjenja rizika od razvoja različitih vrsta karcinoma, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka do konstipacije, odnosno zatvora.
Najveća vrijednost grožđa nalazi se u polifenolima koje ovo voće sadrži. Radi se o antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za razvoj niza bolesti. Resveratrol koji nalazimo u crvenom vinu i koji je najvrjedniji sastojak ovog pića, poznat je po pozitivnim učincima na zdravlje srca, a također je vrsta polifenola koji se nalazi u koži crvenog grožđa.
Dodatno, grožđe sadrži i flavonoid kvercetin, prirodni antiupalni agens koji smanjuje rizik o ateroskleroze i štiti od negativnih utjecaja i štete koju čini LDL ("loši") kolesterol.
Vlakna i kalij iz grožđa također imaju pozitivno djelovanje na zdravlje srca, a povećanje unosa kalija, uz smanjenje unosa natrija, bitno je u borbi protiv rizika od kardiovaskularnih bolesti. Također, visok unos kalija se povezuje sa smanjenim rizikom od dobivanja srčanog udara, ali i smanjenjem gubitka mišićne mase, očuvanju gustoće kostiju i smanjenjem rizika od nastanka bubrežnih kamenaca.
Ovo su samo neke od prednosti konzumacije grožđa. Stoga, donosimo vam 3 pomalo neobične ideje kako da uživate u ovom visokovrijednom voću:
Pečeno grožđe u jogurtu
Sastojci:
- 200 g grožđa
- 1 žličica maslinovog ulja
- 100 ml malomasnog jogurta
- Sol, papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pa na protvan stavite papir za pečenje i raširite grožđe natrgano tako da je na svakoj peteljci 5-6 zrna. Preko grožđa stavite maslinovo ulje i malo soli i papra. Stavite grožđe da se peče 15-ak minuta, dok se kožica na bobicama lagano ne smežura, ali plodovi ostanu sočni i tvrdi.
Grožđe izvadite na tanjur, natrgajte bobice i prelijte ih jogurtom. Servirajte toplo!
Salata s grožđem
Sastojci:
- 50 g feta sira
- 50 g grožđa
- šaka sušenih brusnica
- šaka oraha
- 50 g miješane salate
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica aceta balsamica
Postupak:
Sve sastojke pomiješajte i začinite po želji. Stavite u posudu i uživajte u ovoj obročnoj salati.
Crveno meso s prosom pod grožđem
Sastojci:
- 200 g goveđeg odreska
- 30 g prosa
- 1/2 šake oraha
- 4-5 bobica grožđa
- miješana salata, po izboru
- aceto balsamico
- 1 žličica maslinovog ulja
- peršin, sol, papar
Postupak:
Proso stavite u vodu i skuhajte prema uputama na pakiranju. Dobro zagrijte tavu pa odrezak ispecite sa svake strane oko 3 minute. Izvadite odrezak iz tave i ostavite sa strane, da malo odstoji pa ga narežite na fete.
Prosu pred kraj kuhanja dodajte začine po želji i peršin. Procijedite ga i stavite na tanjur.
U manjoj posudi promiješajte salatu, orahe, bobice grožđa i aceto i maslinovo ulje, pa promiješano dodajte na meso i proso.
Objavljeno 17.10.2016.