3 recepta za zdravi obrok s grožđem

Image

Grožđe je jedno od vrsta voća koje ima niz načina konzumacije: od klasičnog uživanja u svježim plodovima, do različitih pekmeza od grožđa, suhih grožđica, do vina - za čiju proizvodnju se koristi većina svjetske proizvodnje ovog voća. Prvo spominjanje grožđa datira prije 8000 godina na Srednjem Istoku, a danas se godišnje proizvede 72 milijuna tona grožđa!

Potencijalne zdravstvene prednosti konzumacije grožđa su brojne: od smanjenja rizika od razvoja različitih vrsta karcinoma, srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka do konstipacije, odnosno zatvora.

Najveća vrijednost grožđa nalazi se u polifenolima koje ovo voće sadrži. Radi se o antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za razvoj niza bolesti. Resveratrol koji nalazimo u crvenom vinu i koji je najvrjedniji sastojak ovog pića, poznat je po pozitivnim učincima na zdravlje srca, a također je vrsta polifenola koji se nalazi u koži crvenog grožđa.

Dodatno, grožđe sadrži i flavonoid kvercetin, prirodni antiupalni agens koji smanjuje rizik o ateroskleroze i štiti od negativnih utjecaja i štete koju čini LDL ("loši") kolesterol.

Vlakna i kalij iz grožđa također imaju pozitivno djelovanje na zdravlje srca, a povećanje unosa kalija, uz smanjenje unosa natrija, bitno je u borbi protiv rizika od kardiovaskularnih bolesti. Također, visok unos kalija se povezuje sa smanjenim rizikom od dobivanja srčanog udara, ali i smanjenjem gubitka mišićne mase, očuvanju gustoće kostiju i smanjenjem rizika od nastanka bubrežnih kamenaca.

Ovo su samo neke od prednosti konzumacije grožđa. Stoga, donosimo vam 3 pomalo neobične ideje kako da uživate u ovom visokovrijednom voću:

Pečeno grožđe u jogurtu

grožđe jogurt

Sastojci:

  • 200 g grožđa
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 100 ml malomasnog jogurta
  • Sol, papar

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, pa na protvan stavite papir za pečenje i raširite grožđe natrgano tako da je na svakoj peteljci 5-6 zrna. Preko grožđa stavite maslinovo ulje i malo soli i papra. Stavite grožđe da se peče 15-ak minuta, dok se kožica na bobicama lagano ne smežura, ali plodovi ostanu sočni i tvrdi.

Grožđe izvadite na tanjur, natrgajte bobice i prelijte ih jogurtom. Servirajte toplo!

Salata s grožđem

salata grožđe

Sastojci:

  • 50 g feta sira
  • 50 g grožđa
  • šaka sušenih brusnica
  • šaka oraha
  • 50 g miješane salate
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica aceta balsamica

Postupak:

Sve sastojke pomiješajte i začinite po želji. Stavite u posudu i uživajte u ovoj obročnoj salati.

Crveno meso s prosom pod grožđem

meso grožđe

Sastojci:

  • 200 g goveđeg odreska
  • 30 g prosa
  • 1/2 šake oraha
  • 4-5 bobica grožđa
  • miješana salata, po izboru
  • aceto balsamico
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • peršin, sol, papar

Postupak:

Proso stavite u vodu i skuhajte prema uputama na pakiranju. Dobro zagrijte tavu pa odrezak ispecite sa svake strane oko 3 minute. Izvadite odrezak iz tave i ostavite sa strane, da malo odstoji pa ga narežite na fete.

Prosu pred kraj kuhanja dodajte začine po želji i peršin. Procijedite ga i stavite na tanjur.

U manjoj posudi promiješajte salatu, orahe, bobice grožđa i aceto i maslinovo ulje, pa promiješano dodajte na meso i proso.

Objavljeno 17.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!