Dimljeni tofu u zagrljaju šampinjona
Prehrana

Dimljeni tofu u zagrljaju šampinjona

Ne da li vam se svaki vikend nešto ekstra nakuhavati ili ste možda odlučni u namjeri skinuti koju kilu, ovo je pravo rješenje za vas. Jednostavno i lako za pripremu, a opet dovoljno hranjivo te oku ugodno, posebno ako si date malo truda oko aranžiranja. Ujedno je i prilika da isprobate nešto novo (ukoliko dosad niste)- predstavljamo vam tofu sa šampinjonima.

Tofu se dobiva zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku, a tehnika proizvodnje je slična proizvodnji sira, zbog čega se tofu često naziva i sojinim sirom.

Kod nas je uglavnom popularan među vegetarijancima i makrobiotičarima, no u Aziji, gdje soja uz rižu tradicionalno predstavlja jednu od najvažnijih namirnica, popisu slanih i slatkih jela s tofuom nema kraja.

Na tržištima nailazimo na mnogo različitih vrsta tofua, a dijelimo ih na dvije osnovne kategorije: svježi tofu, dobiven direktno iz sojinog mlijeka, te prerađeni tofu, dobiven obradom svježeg tofua. Sad kada znate o čemu je riječ, možemo se baciti na posao.

Potrebno vam je:

  • 400 g svježih šampinjona
  • 1 limun
  • 4 žličice maslinovog ulja
  • 2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • peršin
  • sol i papar
  • 4 lista zelene salate
  • 150 g dimljenog tofua
  • 1 češanj češnjaka
  • origano

Priprema:

Operite i očistiti šampinjone te ih pustiti da se dobro ocijede. Nasijecite ih na kolutiće debljine oko pet milimetara i pomiješajte s limunovim sokom, uljem i origanom te ostavite da odstoje 20 minuta. Nakon toga dodajte narezani tofu. Nasjeckajte i dodajte luk, peršin i češnjak te posolite i poparite sve i ostavite da odstoji. Prije posluživanja položite na listove zelene salate i ukrasiti peršinom.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kušajte španjolsku salatu od pečenog povrća! x 8
    Ako želite razbiti monotoniju nekoj od večera u toku ovog tjedna, evo prilike da to napravite već sutra. Ako se odlučite dragu osobu iznenaditi sa ovakvom salatom, oslobodite se. Luk i češnjak tokom p...
  • Pripremite salatu od tunjevine i bijelog graha x 6
    Zakuhajte vodu u velikom loncu. Dodajte mahune i kuhajte ih 3 min (al dente). Ocijedite ih i stavite u zdjelu ledene vode. Kad se potpuno ohlade, izvadite ih, osušite i narežite na manje komade. U zdj...
  • 5 egzotičnih kineskih jela ! x 12
    Danas u svijetu globalnih migracija nije rijetkost naletjeti na svakakve kulture i svakakve običaje, kako ponašanja tako i kulinarstva. Sve što nama nije svojstveno moglo bi se reći da je egzotično, n...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 09.03.2007
Piše:
Tportal