Dimljeni tofu u zagrljaju šampinjona

Image

Ne da li vam se svaki vikend nešto ekstra nakuhavati ili ste možda odlučni u namjeri skinuti koju kilu, ovo je pravo rješenje za vas. Jednostavno i lako za pripremu, a opet dovoljno hranjivo te oku ugodno, posebno ako si date malo truda oko aranžiranja. Ujedno je i prilika da isprobate nešto novo (ukoliko dosad niste)- predstavljamo vam tofu sa šampinjonima.

Tofu se dobiva zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku, a tehnika proizvodnje je slična proizvodnji sira, zbog čega se tofu često naziva i sojinim sirom.

Kod nas je uglavnom popularan među vegetarijancima i makrobiotičarima, no u Aziji, gdje soja uz rižu tradicionalno predstavlja jednu od najvažnijih namirnica, popisu slanih i slatkih jela s tofuom nema kraja.

Na tržištima nailazimo na mnogo različitih vrsta tofua, a dijelimo ih na dvije osnovne kategorije: svježi tofu, dobiven direktno iz sojinog mlijeka, te prerađeni tofu, dobiven obradom svježeg tofua. Sad kada znate o čemu je riječ, možemo se baciti na posao.

Potrebno vam je:

  • 400 g svježih šampinjona
  • 1 limun
  • 4 žličice maslinovog ulja
  • 2 glavice crvenog luka srednje veličine
  • peršin
  • sol i papar
  • 4 lista zelene salate
  • 150 g dimljenog tofua
  • 1 češanj češnjaka
  • origano

Priprema:

Operite i očistiti šampinjone te ih pustiti da se dobro ocijede. Nasijecite ih na kolutiće debljine oko pet milimetara i pomiješajte s limunovim sokom, uljem i origanom te ostavite da odstoje 20 minuta. Nakon toga dodajte narezani tofu. Nasjeckajte i dodajte luk, peršin i češnjak te posolite i poparite sve i ostavite da odstoji. Prije posluživanja položite na listove zelene salate i ukrasiti peršinom.

Objavljeno 09.03.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
2
0
Podijeli s prijateljima!