Kušajte španjolsku salatu od pečenog povrća!

Image

Ako želite razbiti monotoniju nekoj od večera u toku ovog tjedna, evo prilike da to napravite već sutra. Španjolska je zemlja čija hrana ima u osnovi dosta sličnosti sa našom hranom iako su na prvi pogled različita njihova i naša jela. Valjda sve zemlje mediteranskog pojasa imaju taj dodir maslinovog ulja koji svim jelima koje dotakne daje tu laganu notu, jela nisu preteška i jednostavno pašu uz ovo toplo i ugodno vrijeme.

Povrće

Ovu salatu služite uz meso ili ribu, ali ništa se loše ne bi dogodilo ako je poslužite kao samostalno jelo. Dapače, broj kalorija u ovoj salati idealan je za one koji paze na svoj izgled. Ja trenutno taj problem rješavam u teretani, ali ne ide mi baš po planu.

Španjolsku salatu od pečenog povrća nije teško napraviti, ne oduzima puno vremena, a ako je napravite u malo većoj količini možete je iskoristiti i sutra uz napomenu da sa vinski octom začinite samo dio koji će te taj dan koristiti.

Sastojci:

  • 500 gr rajčice
  • 300 gr crvene paprike
  • 300 gr zelene paprike
  • 200 gr luka
  • 100 gr češnjak
  • malo mladog luka
  • malo sušene rajčice (to je moj dodatak ovoj klasičnoj španjolskoj salati)

Priprema:

Rajčicu zarežite pri vrhu i prelijte vrelom vodom. Nakon 1-2 minute izvadite rajčice, prelijte ih hladnog vodom i ogulite. Crvenu i zelenu papriku, luk, češnjak, malo mladog luka stavite peći na 200 C pola sata. Luk I češnjak ne smijete očistiti, peče se sa korom.

Zarezana rajčica u tanjuru

Oguljene rajčice oslobodite unutrašnjih sjemenki i suvišne vode. Pečeno povrće prekrijte folijom za zamotavanje i nakon par minuta ga ogulite. Paprici dignite kožicu, a češnjak i luk samo jednostavno stisnite – pečeno i ukusno povrće će jednostavno iskočiti iz kore.

Češnjak i luk samo jednostavno stisnite

Rajčice isjeckajte i stavite u zdjelu, pospite peršinom, pa stavite isjeckanu na trakice zelenu i crvenu papriku, isjeckani luk i češnjak te isjeckanu mladi luk (njega iskoristite ako ga imate u kući, ne odgađajte recept radi nedostatka istog jer neće puno promijeniti okus). Začinite maslinovim uljem, vinskim octom, soli i paprom.

Pečeno povrće u tanjuru

Po vrhu stavite malo sušene rajčice i usitnjeni jedan feferončić. Ako služite kao prilog možete i ne morate začiniti sa vinskim octom, neka vaše nepce napravi taj teški izbor.

Još jedna napomena – ako se odlučite dragu osobu iznenaditi sa ovakvom salatom, oslobodite se. Luk i češnjak tokom pečenja skroz izgube svoj intenzivan miris, pa ako ste planirali akciju – samo naprijed!

Pečeno povrće posluženo s srdelama

U slast i sretno!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 30.09.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!