Lagano ljetno jelo: rižoto od srdela na brujet

Image

Srdele su riba koje kod nas ima u izobilju i prava je šteta ovih mjeseci ne iskoristiti to bogatstvo i zdravlje iz našeg mora. Kila ove ribe koštati će vas negdje oko dvadeset kuna.

Srdele su dosta izdašne ribe, kako pripadaju plavoj ribi imaju možda jednu malu manu, a to je da su malo "teške" posebno u večernjim satima. Zato ih morate ublažiti nekom salatom, ona koja najviše paše je krumpir na salatu, ali i svaki drugi prilog dobro dođe.

Rižoto od srdela na brujet

Sastojci:

  • 1 kg srdela
  • 3 crvena luka
  • 5 rajčica
  • 3 češnja češnjaka
  • dosta peršina
  • malo kvasine (octa)
  • malo bijelog vina
  • sol, papar, kapare
  • 1 šalica riže (od dva decilitra)

Priprema:

Srdele očistite, odrežite im glave i obrišite ih čistom krpom. Kad radim brujet srdele, ali i inćune, malo operem jer me strah da ne ostane dosta krvi što bi jelu dalo gorak okus.

Luk isjeckajte na polumjesece i stavite ga dinstati na maslinovo ulje. Kad se luk spari (to traje jedno pet minuta na laganoj vatri), dodajte sitno isjeckani češnjak i peršin, pa isjeckane rajčice (očistite kožicu tako da ih polijete vrućom pa hladnom vodom, kožica će odmah otići), promiješajte i dinstajte petnaestak minuta na laganoj vatri.

Rižoto od srdela na brujet

Na podlogu od luka i rajčice složite srdele, zalijte sa dva decilitra bijelog vina, sa malo vode (decilitar ili malo više, ovisno o veličini teče, srdele moraju biti lagano prekrivene točom), posolite, popaprite pa dodajte i dvije žlice kvasine (može i malo aceta balsamica -brujet bude malo laganiji). Kuhate pola sata i pola priče je gotovo.

Na malo ulja stavite rižu, prodinstajte je da se ulje veže oko riže pa zalijte sa 4 dcl vode. Kuhajte petnaest minuta, pri kraju po želji dodajte nasjeckanog peršina - ne zaboravite posoliti, a ne škodi i malo papra i sad u ovo toplije vrijeme i malo bosiljka (slobodno izbacite začine koji vam ne pašu).

Srdele iz brujeta očistite od kosti (pazite da ne budu vruće da se ne opečete) - možete slobodno podijeliti brujet na dva dijela jer stvarno ispadne puno rižota.

Rižoto od srdela na brujet

Očišćene srdele zalijte točom iz brujeta, dodajte malo bijelog vina (nije obvezno, ali je jako ukusno, a možete dodati i jedan zgnječeni češanj češnjaka), pa kad prokuha dodajte skuhane riže, promiješajte i ostavite par minuta da kuha kako bi se okusi upili, dodajte malo maslaca (to obvezno ide u svaki rižoto), pospite obilato sjeckanim peršinom i ugasite vatru.

Po želji još malo popaprite i uživajte uz čašu, dvije bijelog vina. U slast!

Rižoto od srdela na brujet

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 09.08.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
6
0
Podijeli s prijateljima!