Lagani ručak: Špageti s kozicama na crveno
Prehrana

Lagani ručak: Špageti s kozicama na crveno

Ovaj recept je idealan lagani ljetni ručak, brzo je gotovo i jako je ukusno. Ukoliko više volite škampe, škampi sa manistrom su isto tako varijanta ovog jela. Obično se manistre i rižoti rade na dva klasična načina, na bijelo sa vrhnjem i na crveno sa rajčicama i koncentratom.

Ako imate priliku da kupite svježe kozice, kupite ih više, očistite i zamrznite. Od njihovih oklopa napravite temeljac - zgnječite ih te stavite kuhati sa začinima kao da kuhate juhu. Kad se temeljac skuhao, dobro ga procijedite te stavite u plastične zdjelice i zamrznite kako biste ga mogli koristiti tijekom cijele godine.

Špageti s kozicama na crveno

Sastojci:

  • 250 g kozica
  • 300 g špageta
  • 4-5 slanih srdela ili inćuna
  • 2 rajčice ili pola limenke malih pelati
  • masline, kapare
  • maslinovo ulje
  • češnjak, peršin
  • 1 dcl bijelog vina
  • temeljac od ribe ili oklopa kozica

Priprema:

U široku, duboku tavu stavite na maslinovo ulje sitno isjeckan peršin i češnjak (ne štedite, što više to će biti ukusnije).

Špageti s kozicama na crveno

Kako se to lagano kuha, dodajte dvije, tri rajčice ili žlicu koncentrata rajčice, ubacite kozice, filetirane slane srdele ii inćune (prepolovite ih, ne u filet u komadu) zalijte bijelim vinom, dodajte malo temeljca (u vodi skuhani zgnječeni oklopi kozica), malo soli, papra i nek se kuha 10 minuta (više radi toča, nego radi kozica). Na kraju dodajte skuhane špagete, promiješajte par puta, ugasite vatru, pospite svježim peršinom i ostavite pet minuta da se toč upije u špagete.

Špageti s kozicama na crveno

Postupak je isti kad kozice radite bez špageta, samo što stavite malo manje temeljca i ubacite malu žličicu prezle.

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pripremite hummus - namaz od slanutka x 18
    Slanutak je namirnica koja se u našim krajevima baš previše i ne koristi, a to je velika šteta jer je bogat bjelančevinama, željezom i kalcijem što je super za sve, a posebno za vegeterijance.
  • Kušajte španjolsku salatu od pečenog povrća! x 8
    Ako želite razbiti monotoniju nekoj od večera u toku ovog tjedna, evo prilike da to napravite već sutra. Ako se odlučite dragu osobu iznenaditi sa ovakvom salatom, oslobodite se. Luk i češnjak tokom p...
  • Kušajte španjolski specijalitet - Paellu! x 3
    Možda ćete reći kad pročitate sastojke da je to rižot, ali zbog šafrana u sebi i zbog miješanja mesnih i ribljih sastojaka, ovo je recept za paellu, nacionalno jelo Španjolaca, koje je nastalo kao i v...
  • Pripremite punjene srdele! x 6
    Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pr...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
ali ne sa bjelim spagetima :D
runner
03.05.12. u 10:00
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 02.05.2012
Piše:
Gastrodiva